Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Historien om Martin & Annas bröllopsresa till

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Historien om Martin & Annas bröllopsresa till"— Presentationens avskrift:

1 Historien om Martin & Annas bröllopsresa till
Island

2 Detta är Island gott folk
Detta är Island gott folk! Vi dimper ner i Reykjavik som ligger på västkusten. Våra planer är att under tio dagar ta oss runt ön och se så mycket som möjligt. Vi tänker åka moturs längs riksväg 1. Det är ganska så långt. 250 mil ungefär. Vi har bara köpt varsin flygbiljett så det är en del att ordna innan vi kan ta itu med upptäcksresandet. Steg 1: Skaffa ett fordon!

3 Det är en bil! Nej, det är en snöskoter! Nej, det är ett MONSTER!!! Men du Anna, det är väl inget vidare före för den där grejen än va!

4 Islänningarna själva verkar ha en nästan pervers böjelse för bilar med stora hjul. Inte så konstigt kanske med tanke på att det saknas vitala delar av infrastrukturen (typ broar) i de inre delarna av landet.

5 Vi vill ju självklart inte vara sämre…

6 …men ibland måste man kompromissa lite.
Håll i dig så ger vi oss iväg. Här ska äventyras!

7 Det första som slår en när man lämnar Reykjavik är hur storslaget allt är. Man gissar fel på avstånd med en faktor 10 ungefär. Bergen i horisonten ligger nästan 100km bort.

8 Enorma slätter blandas med höga berg. Detta är förresten riks 1:an
Enorma slätter blandas med höga berg. Detta är förresten riks 1:an. Inte så bred men smal! Ibland är den inte ens asfalterad.

9 Island är inte direkt frodigt
Island är inte direkt frodigt. Man kan närmast beskriva landskapet som svensk högfjällsterräng. Landskapet skiftar karaktär på ett ganska så lustigt sätt. Ibland är det rena månlandskapet. Det är stora områden som ser ut på samma sätt. Ibland flera kvadratmil.

10 Plötsligt byts ökenlandskapet mot enorma fält med mosstäckta stenblock…

11 …för att strax därefter prydas av böljande gröna kullar
…för att strax därefter prydas av böljande gröna kullar. Är det inte en glaciär som sticker upp där borta förresten.

12 Det finns gott om vattenfall på Island

13 Det ena pampigare än det andra

14 Dettifoss, ett av landets största (beroende lite på om man räknar höjd, bredd eller flöde).

15 Detta fall är lite kul eftersom man kan gå runt det.

16 Hallå där! Det här vattenfallet faller ju åt fel håll.
Du har säkert hört talas om Gejsrar (geotermiskt fenomen som skjuter upp kokande vatten ur marken). Denna heter Geysir (är det härifrån namnet kommer månntro?) och kastar upp vatten m upp i luften var 5-10 min. Fascinerande!

17 Faktum är att det pyser och pyr lite här och var.

18 Det finns allt från väsande stenrösen till puttrande lerpölar.

19 Luktar inte tårta direkt!

20 Islänningarna använder värmen i marken för att värma upp sina hus men även till trevliga turistattraktioner som tex. blå lagunen. Vattnet är 38 grader varmt och väldigt mineralrikt. Nästan hela periodiska systemet simmar runt här om man ska tro innehållsförteckningen. Tror ni inte på tusan att vi stöter på Björk här i badet också. Jag menar, hur många isländska kändisar känner man till egentligen?

21 Amerika Europa Anledningen till att det är så mycket vulkanisk aktivitet på Island är att det råkar ligga mitt på skarven mellan den europeiska- och den amerikanska kontinentalplattan. Plattorna glider sakta men säkert isär. I Tingvallir kan man promenera mitt i förkastningen.

22 På tal om vulkaner förresten. Detta är Tekla. Islands högsta vulkan.

23 För att Martin ska hålla sig snäll i längden behöver han få sig en liten dos flyg emellanåt. Detta flygplan avgår en gång i kvarten med destination Västmannaöarna. Det är faktiskt inte speciellt dyrt att åka med. Vafan, solen skiner ju. Klart vi ska se Västmannaöarna!

24 Det är inte så långt till Västmannaöarna
Det är inte så långt till Västmannaöarna. Piloten upplyser oss om att flygturen tar 6 min och att rökning inte är tillåten.

25 Öarna har en ganska så brutal kustlinje.

26 Välkommen till Västmannaöarna
Välkommen till Västmannaöarna. Här gör man minsann inte skillnad på folk å folk inte. Redan när man kör av färjan sorteras man ut. Om man nu valt att åka färja förståss.

27 Västmannaöarna har en ganska så intressant historia
Västmannaöarna har en ganska så intressant historia. Häng med upp på världens färskaste bergstopp så ska vi berätta mer.

28 Men Anna. Ikke har du vell slepat med dei Øl enda opp hitt!
Heimaey (Hemö) är den enda av Västmannaöarna som är bebodd. Här bor ca 5000 pers som livnär sig på fiske. Ja, det är hela byn som du ser i bakgrunden. Heimaey är helt beroende av sin naturligt skyddade hamn var ett stort vulkanutbrott nära att utplåna hela staden. Lavan vällde ner och begravde ett hundratal hus och hotade täppa till det naturliga hamninloppet. I sista stund lyckades man rädda det som räddas kunde genom att spruta stora mängder vatten på lavan och på så sätt få den att stelna och rinna åt ett annat håll. Men Anna. Ikke har du vell slepat med dei Øl enda opp hitt! Nej, ikke jaj!

29 Intressanta kontraster på Heimaey
Intressanta kontraster på Heimaey. Du får själv lista ut vilken som är den nya resp. gamla delen av ön.

30 Surtsey är en av de sydligaste öarna i ögruppen
Surtsey är en av de sydligaste öarna i ögruppen. Surtsey är en ganska så stor ö som tittade upp ur havet för första gången Du har säkert hört talas om den.

31 Från toppen av Eldfjell har man fin utsikt mot glaciären Myrdalsjökull på isländska fastlandet
Hyggligt isolerat boende

32 Efter att ha bestigit två vulkaner tycker vi att vi är värda ett restaurangbesök. Det finns inte mycket att välja på men vi fastnar ändå för Lunnefågel i sås på det flådiga haket ”Fjölan”. Betyg: Ätbart men inte mycket mer…

33 Maten på Island är faktiskt lite av en besvikelse
Maten på Island är faktiskt lite av en besvikelse. Vi hade väntat oss att hitta mycket fisk på menyerna men det visar sig faktiskt vara ganska så skralt med menyer över huvudtaget. Priserna ligger dessutom i hjärtinfarktsklassen. Vad sägs tex. om en hygglig köttbit för 5-600kr (obs! enbart EN huvudrätt), dagens soppa för 170kr osv. Vi försöker gång på gång att kosta på oss en romantisk middag med det går bara inte. Prisnivån tar fullständigt död på aptiten. Istället äter vi cheeseburgare med ”franskar” i princip varje dag. De kostar åtminstone ”bara” 150kr. Snyft, vilken total misär.

34 Ja, tyvärr är det smärtsamt dyrt på Island
Ja, tyvärr är det smärtsamt dyrt på Island. Gäller det mesta utom, lustigt nog, aktiviteter. Vi har tältet med oss. Det är riktigt mysigt att tälta några nätter och dessutom är det ju gratis. Det är i alla fall ingen trängsel på Island!

35 Det bor ca islänningar på ön varav hälften håller till i Reykjavik. Det finns 4-5 något större tätorter men utöver det hittar vi bara helt sanslösa hålor som denna. De flesta verkar ha en fiskerifabrik men utöver det bjuds det inte på så mycket att göra. Man måste nog vara fanatisk hembyggdsfetischist för att stå ut med att bo här. Som turist är det dock helt OK att stanna till över natten.

36 Slår man ihop befolkningen i de större tätorterna så finns det inte mycket folk kvar att sprida ut över resten av landet. Ofta undrar man vad det var som fick dessa människor att bestämma sig för att just HÄR blir det bra att slå ner bopålarna. Närmsta granne kan vara flera mil bort och närmsta ”skethåla” både tio och tjugo mil bort.

37 Ingen större risk att man somnar i dessa kyrkbänkar…
De flesta minibyarna har en liten söt kyrka. Denna har kanske plats för 20 besökare.

38 På tal om små kyrkor. Denna rymmer åtta personer, inklusive präst och kantor.

39 Nu har vi tagit oss upp till Husavik på norra Island
Nu har vi tagit oss upp till Husavik på norra Island. Här är det valskådning som gäller för hela slanten. Detta är en Minky Whale. Vi ser ganska så många av dessa ca tio meter långa valar. Vi har faktiskt smakat på den tidigare under resan. Grillad val smakar helt OK!

40 Knölvalen är både större och mer spektakulär att titta på eftersom den lyfter sin stjärtfena väldigt graciöst när den dyker.

41 Man kommer riktigt nära med valskådarbåtarna

42 Oj, vilket magplask!!! Vad var det där för något?

43 Det är en knölval som hoppar
Det är en knölval som hoppar. Vår båt sätter högsta fart mot plasket och vi har tur. Valen hoppar och plaskar ytterligare ett tiotal gånger. Riktigt nära båten också. Detta är 20 meter långa och 30-ton tunga bestar så det är ett spektakulärt skådespel kan vi lova!!!

44 OK, vi får väl erkänna att det inte är vi som tagit den förra bilden
OK, vi får väl erkänna att det inte är vi som tagit den förra bilden. Problemet är att när valen dyker är den borta 5-10 min och sedan kommer den helt plötsligt flygande, precis vart som helst runt båten. Det gäller verkligen att vara beredd med kameran. Vi lyckades åtminstone fånga nosen på en flygande val.

45 Nu över till mer torrskudda djur. Får finns det förståss gott om
Nu över till mer torrskudda djur. Får finns det förståss gott om. Man får se upp lite så att man inte får ett som kylarprydnad…

46 Vad är väl en islandsresa utan islandshästar? Ingenting!

47 Martin är inte riktigt överens med sin springare.
Kom igen nurå!!! Va äre merej?

48

49

50 Så småningom kommer alla iväg på sina hästar och vi tar oss töltande fram genom det storslagna landskapet. Om du inte vet vad ”Tölta” innebär så kan det närmast beskrivas som att cykla på en cykel med fyrkantiga hjul…

51 Ett av målen med resan är denna vackra dal
Ett av målen med resan är denna vackra dal. Det pyser och pyr lite bakom Anna och det är faktiskt det som gör detta ställe ganska så intressant.

52 En iskall glaciärbäck rinner ihop med ett kokande geotermiskt vattendrag och resultatet blir denna fjällbäck där vattnet håller behagliga 38 garder. Ahhhh…..

53 100 m fritt fall Det finns mycket spännande att se på Island. Det mesta är välordnat och lättillgängligt. Även med en ”vanlig” liten bil. Et enda man möjligen skulle kunna klaga på är att det i princip inte finns ett enda skyddsräcke på hela ön. Gäller även samtliga vägar.

54 Som du säkert förstår vid det här laget så borde du åka till Island och ta en titt själv! Vi avrundar bildspelet med några pampiga vyer. Detta är en glaciär i en nationalpark på västra Island.

55

56

57

58

59

60

61

62 Det var det gott folk! Vill du känna dig riktigt liten så kan vi rekommendera en tripp till Island. Pampigare vyer får man leta efter! Man kan väl säga att Island i princip uppfyllde alla våra förutfattade meningar. Till och med ryktet att det bara är ett –ur som skiljer isländskan från svenskan (inte helt sant men nästan). Som slutbetyg ger vi Island fyra lunnefåglar av fem möjliga. Det är enbart prisnivån som drar ner helhetsintrycket.


Ladda ner ppt "Historien om Martin & Annas bröllopsresa till"

Liknande presentationer


Google-annonser