Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mat, hushållsvetenskap och pedagogiken Päivi Palojoki, professor Institutionen för hushålls- och slöjdvetenskap.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mat, hushållsvetenskap och pedagogiken Päivi Palojoki, professor Institutionen för hushålls- och slöjdvetenskap."— Presentationens avskrift:

1 Mat, hushållsvetenskap och pedagogiken Päivi Palojoki, professor Institutionen för hushålls- och slöjdvetenskap

2 Målet av presentation att synliggöra vissa förändringar och spänningar i finländsk matkultur att resonera hur allt detta påverkar - forskning inom hushållsvetenskap - undervisnig i ämnet huslig ekonomi Maten är mera än näring!

3 Traditioner- De onsynliga rötter av dagliga handlingar

4

5 Vardag och fest

6 Bakelser som symboler

7 Rutiner - Hur ska man förändra matvanor?

8

9 Stor, större, den största.. va då?

10 Matval: kost, klass och kön

11 Medvetna valsituationer – att vara medveten om vad?

12 Funktionella livsmedel: ’hi tech mat’ möter vardagen

13

14

15 Implikationer: -pedagogiken - forskningen

16 Påverkar kunskap på människornas dagliga matvanor och matval? Kunskap eller information?

17 Strukturen hos fleromättade fettsyror (alfalinolensyra) De vanligaste: linolsyra (essentiell fettsyra) alfalinolensyra (essentiell syra) arakidonsyra eikosapentaensyra (EPA) dokosaheksaensyra (DHA)

18 Hörnstenarna för bra mat Mångsidighet: välj mat från alla grupper av födoämnen: spannmåls-, mjölk-, grönsaks-, frukt- och bärprodukter samt kött och fett.spannmålsmjölk- grönsaks-frukt- och bärprodukterkött fett Balans: det borde finnas tillräckligt med energi samt vitaminer, mineralämnen och fiber i maten. Måttlighet: maten innehåller den mängd energi som man förbrukar. Smaklighet: maten bör smaka bra.

19 1. Vidste du, at (Danske slakteriet Kotelet uden fedtkant og varm pastasalat 1900 kJ Big Mac TM 2080 kJ Der er flere kilojoule i en Big Mac TM 2080 kJ end i en portion kotelet uden fedtkant med varm pastasalat 1900 kJ som vist p å tallerkenen.

20 2. Vidste du, at (Danske slakteriet Kotelet med fedtkant og varm pastasalat 2200 kJ Lion® bar, 69 g en ½ l Coca Cola® 2355 kJ Der er flere kilojoule i en 69 g Lion® bar 1420 kJ + en ½ l Coca Cola® 935 kJ end i en kotelet med fedtkant og varm pastasalat 2200 kJ, som vist på tallerkenen.

21 Utmaningar för undervising och forskning

22 Jamie Oliver – back to school "Back to school" for Jamie, der han bl.a. skal lage mat med disse elevene. Foto: BBC Worldwide På kjøkkenet viser han elevene hvordan man lager kylling i pose. De skal nemlig gjøre det samme senere.

23 Etiska frågor?

24 Risker, relationer…?

25 Frågor Hur ska man undervisa så att elevernas inlärningsprocesser bättre motsvarar de krav som de träffar utanför skolan? - pedagogiska förändringar (metoder och materialer)? - förändringar angående innehållet av ämnet? - helhetsyn: vardagen är mer än mat Vilka är de kärnkompetensområden som var och en borde lära i skolan för att ’klara sin vardag’? - det viktigaste för att veta (kunskap)? - det viktigaste för att kunna göra (skicklighet)? Hushållsvetenskaplig forskning och forskning inom hushållspedagogik?


Ladda ner ppt "Mat, hushållsvetenskap och pedagogiken Päivi Palojoki, professor Institutionen för hushålls- och slöjdvetenskap."

Liknande presentationer


Google-annonser