Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Förr i tiden så förekom det ofta i familjer att mamman var hemma med barnen medan pappan var och jobbade och drog in pengar åt familjen. Var barnen sjuka.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Förr i tiden så förekom det ofta i familjer att mamman var hemma med barnen medan pappan var och jobbade och drog in pengar åt familjen. Var barnen sjuka."— Presentationens avskrift:

1

2 Förr i tiden så förekom det ofta i familjer att mamman var hemma med barnen medan pappan var och jobbade och drog in pengar åt familjen. Var barnen sjuka så var det mamman som tog hand om barnen och pappan levde loppan. Men den teorin stämmer faktiskt inte längre har vi kommit fram till genom våra undersökningar och reflektioner. Förr i tiden så förekom det ofta i familjer att mamman var hemma med barnen medan pappan var och jobbade och drog in pengar åt familjen. Var barnen sjuka så var det mamman som tog hand om barnen och pappan levde loppan. Men den teorin stämmer faktiskt inte längre har vi kommit fram till genom våra undersökningar och reflektioner. Pappan jobbar. Mamman är hemma med barnen. Jämställdhet i hemmet!

3 Men är det verkligen så ?

4 ► I Sverige så gör männen mycket mer idag än vad dom gjorde förr. ► Sverige är också det land som har kommit längst när det gäller jämställdhet.

5 1.Bor du tillsammans med n å gon av det andra k ö net? 2.Tycker du det ä r j ä mst ä llt i ert hem? 3.Brukar du diska oftast? 4.Brukar du st ä da oftast? 5.Brukar du tv ä tta oftast? 6.Brukar du dammsuga oftast? 7. Ä r det du som tar hand om tr ä dg å rdsarbetet? 8. Ä r det du som brukar handla oftast? 9. Ä r det du som brukar laga mat oftast? 10.Och om n å got g å r s ö nder ä r det du som brukar laga det d å ? Diagrammet nedan visar skillnaderna i hur m ä nnen respektive kvinnorna svarade. Det var 38 personer som deltog.

6 Om man tar en titt på stapeldiagrammet kan man se att den mest jämställda sysslan är att laga mat. Vi tror att männen tycker att det är ganska roligt att laga mat och därför att det nu är vanligare att männen lagar mat.

7 Så här kunde det ha sett ut förr.. Kvinnan städar och sliterMedan mannen ligger och sover.

8 ..och så här ser det oftast ut idag… Mannen hjälper till mer och är glad. Mamman är nu mycket gladare.

9 Föräldrarledighet ►V►V►V►Vi i Sverige har haft föräldraförsäkring sedan 1974 där dagarna kan delas lika mellan föräldrarna. ►F►F►F►Föräldrarna har 60 dagar som är reserverade för vardera. Men man kan också överlåta resten till den andre partnern. I vanliga fall så är det mannen som överlåter sina dagar till kvinnan. ►M►M►M►Männen tar ut cirka 20 procent av föräldraförsäkringen. 60 procent av männen tar inte ut någon föräldraledighet alls under barnens första år. ► K► K► K► Kvinnorna sprider ut sin föräldrarledighet, och stannar hemma längre. Familjen Svensson är och badar.

10 Kvinnan i karriären. Kvinnor arbetar cirka 8 timmar mer än männen per vecka i hemmet. På jobbet arbetar män och kvinnor ungefär lika mycket, 8 timmar per dag.

11 Detta arbetet har gjorts av: Kristoffer Berglund Eleni Christakis David von Bahr Caroline Hermansson MP1D Hösten 2008


Ladda ner ppt "Förr i tiden så förekom det ofta i familjer att mamman var hemma med barnen medan pappan var och jobbade och drog in pengar åt familjen. Var barnen sjuka."

Liknande presentationer


Google-annonser