Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jämställdhet i hemmet! Pappan jobbar. Mamman är hemma med barnen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jämställdhet i hemmet! Pappan jobbar. Mamman är hemma med barnen."— Presentationens avskrift:

1 Jämställdhet i hemmet! Pappan jobbar. Mamman är hemma med barnen.
Förr i tiden så förekom det ofta i familjer att mamman var hemma med barnen medan pappan var och jobbade och drog in pengar åt familjen. Var barnen sjuka så var det mamman som tog hand om barnen och pappan levde loppan. Men den teorin stämmer faktiskt inte längre har vi kommit fram till genom våra undersökningar och reflektioner.

2 Men är det verkligen så ?

3 I Sverige så gör männen mycket mer idag än vad dom gjorde förr.
Sverige är också det land som har kommit längst när det gäller jämställdhet.

4 Det var 38 personer som deltog.
Diagrammet nedan visar skillnaderna i hur männen respektive kvinnorna svarade. Det var 38 personer som deltog. 1. Bor du tillsammans med någon av det andra könet? 2. Tycker du det är jämställt i ert hem? 3. Brukar du diska oftast? 4. Brukar du städa oftast? 5. Brukar du tvätta oftast? 6. Brukar du dammsuga oftast? 7. Är det du som tar hand om trädgårdsarbetet? 8. Är det du som brukar handla oftast? 9. Är det du som brukar laga mat oftast? 10. Och om något går sönder är det du som brukar laga det då?

5 Om man tar en titt på stapeldiagrammet kan man se att den mest jämställda sysslan är att laga mat. Vi tror att männen tycker att det är ganska roligt att laga mat och därför att det nu är vanligare att männen lagar mat.

6 Så här kunde det ha sett ut förr..
Kvinnan städar och sliter Medan mannen ligger och sover.

7 ..och så här ser det oftast ut idag…
Mannen hjälper till mer och är glad. Mamman är nu mycket gladare.

8 Föräldrarledighet Vi i Sverige har haft föräldraförsäkring sedan 1974 där dagarna kan delas lika mellan föräldrarna. Föräldrarna har 60 dagar som är reserverade för vardera. Men man kan också överlåta resten till den andre partnern. I vanliga fall så är det mannen som överlåter sina dagar till kvinnan. Männen tar ut cirka 20 procent av föräldraförsäkringen. 60 procent av männen tar inte ut någon föräldraledighet alls under barnens första år. Kvinnorna sprider ut sin föräldrarledighet, och stannar hemma längre. Familjen Svensson är och badar.

9 Kvinnan i karriären. Kvinnor arbetar cirka 8 timmar mer än
männen per vecka i hemmet. På jobbet arbetar män och kvinnor ungefär lika mycket, 8 timmar per dag.

10 Detta arbetet har gjorts av:
Kristoffer Berglund Eleni Christakis David von Bahr Caroline Hermansson MP1D Hösten 2008


Ladda ner ppt "Jämställdhet i hemmet! Pappan jobbar. Mamman är hemma med barnen."

Liknande presentationer


Google-annonser