Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Klimatpåverkan från livsmedel Material framtaget av Britta Florén, SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik för SLL 2013.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Klimatpåverkan från livsmedel Material framtaget av Britta Florén, SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik för SLL 2013."— Presentationens avskrift:

1 Klimatpåverkan från livsmedel Material framtaget av Britta Florén, SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik för SLL 2013

2 Matens klimatpåverkan – en ej försumbar del av vår totala konsumtion Naturvårdsverket, 2008

3 Övergödning Biologisk mångfald Resursförbrukning Maten kan dessutom påverka miljön på flera olika sätt … Eko- och humantoxicitet Bild: Maria Henriksson

4 Olika livsmedel påverkar klimatet på olika sätt. Vad har betydelse egentligen?

5 Viktigt att se på miljöfrågan ur ett helhetsperspektiv

6 RåvarutillverkningIndustri/handelBrukandeRestprodukt hantering ”Miljö- påverkan” Ex kylskåp, bilar, glödlampor, schampo Ex livsmedel

7 Växthusgaser från livsmedelskedjan – stora skillnader jämfört med övriga sektorer och långt ifrån bara en fråga om koldioxid… Lustgas, N 2 O – kväve i gödsel och mark Metan, CH 4 – idisslare och stallgödsel CO 2 – fossilt och grönt Bild: Maria Henriksson

8 Totalt bidrag till miljöeffekt Koldioxid Metan Lustgas 1x x25 x298 Utsläpp som bidrar till miljöeffekt Utsläppens styrka till miljöeffekten CO 2 -ekv. Carbon footprint, växthusgaser & CO 2 -ekvivalenter Klimat- påverkan

9 Klimatpåverkan från mjölk

10 Tydlig skillnad mellan vegetabiliska och animaliska råvaror

11 Exempel på klimatpåverkan från produktionen av livsmedlet (”livsmedlets klimatryggsäck”) 30,0 25,0 20,0 15,0 10,0 5,0 0,0 Lök (SE)Morot(SE)Isbergssallad(SE)Vetemjö(SE)Socker(SE)Tomater(SE)Bake-off bröd(SE)Sill, fryst (NO)Gurka(SE)Mjölk(SE)Alaska pollockRapsolja(SE)Ägg(SE)Lax, fryst(NO)Torsk, färsk(NO)Kyckling(SE)Gris(SE)Ost(SE)Nötkött(SE medel) kg CO 2 e/kg produkt

12 Exempel på klimatpåverkan för olika sorters kött

13

14 För frukt och grönt är ”säsongen” och närodlat särskilt relevant

15 Klimatpåverkan av trädgårdsprodukter 1,2 1 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 Morot mineraljord(SE)Lök(SE) Morot, medel(SE)Vitkål(SE)Kålrot(SE)Purjolök(SE)Palsternacka(SE)Rotselleri (SE)Isbergssallad(SE)Blomkål(SE)Morot, mulljord (SE)Broccoli(SE) kg CO 2 ekv./kg grönsaker vid butik Tomat(SE)Gurka(SE)

16 Odlad eller vildfångad fisk ur klimatsynpunkt?

17 Välj fiske från hållbara bestånd!

18 En bra förpackning är bra för miljön Förpackningens funktion: Att skydda och förlänga hållbarheten av ett livsmedel så att spill och kassation hålls nere. Att förpackningen ska kunna tömmas på livsmedlet. Att designen ger möjlighet till optimal packning för att minska transportvolymen. Att minimera mängden förpackningsmaterial och använda miljömässigt bästa material- slaget med bibehållen funktion av förpackningen

19 Tåg Båt Lastbil Flygplan Transportera på rätt sätt! ”Food mode” istället för ”Food mile”

20 Lastgrad och tom eller full returresa Storlek på fordon Miljöklass på motor och bränsle Kylda/frysta transporter kräver mer Körsätt Kombinerade transporter är en lösning… Transporterna Vad är viktigt förutom transportslag?

21 Var når vi de stora klimatvinsterna? Med bättre kunskap kan vi göra aktiva val… –Minska mängden kött om möjligt (särskilt nötkött). Vid användning av nötkött välj gärna ekologiskt eller svenskt naturbeteskött. –Vegetariska proteinalternativ (linser, röda bönor, kikärtor) eller fisk från hållbara bestånd (KRAV MSC märkt) är bra klimatval –Minska användning av ris till förmån för potatis, pasta och matgryn. –Vid förändring av maträtter och menyer – ändra lite åt gången och kommunicera varför förändringar görs –Genom att sätta siffror på klimatpåverkan från sina råvaror är det lättare att följa upp och ratta rätt… –Sjuka matgäster innebär större utmaningar när det gäller speciella näringskrav…

22 Exempel på klimatpåverkan från inköpta livsmedelsråvaror inom SLLs verksamhet

23

24 Exempel inköpt mängd i förhållande till klimatpåverkan

25 På en måltidsnivå – visst spelar ingredienserna roll! 1 köttfärssås/linssås med spaghetti & ketchup 2 stekt falukorv med vit sås & pasta/potatis 3 hamburgare/fiskburgare med dressing, bröd & klyftpotatis 4 kebabgryta fläskkött/het böngryta med ris 5 indisk kycklinggryta med ris/matkorn 6 stekt sejrygg/sillflundra med potatismos 7 kött & grönsakssoppa/morot & linssoppa, mjuk ostsmörgås 8 moussaka/havslasagne Klimatpåverkan måltidslösningar 3 kg CO 2 e/kg portion ,5 2 1,5 1 0,5 0 Standardrätt Alternativ rätt

26 Vad äter vi till… 0,3 kg CO 2 e/kg portion 0,25 0,2 0,15 0,1 0,05 0 Potatis 210gMatkorn 80gPasta 75gRis 80g (transporterat till SE) Klimatpåverkan Klimatpåverkan från transport Klimatpåverkan 1 portion kolhydratsdel

27 Lathund Gröna och Röda listan för råvaruvalval ur klimatsynpunkt Vilken funktion ska livsmedlen uppfylla? Måltid eller frukost/mellanmål? Källa för protein eller kolhydrat? Rätt mängder på portionsnivå! Lyfta upp ”gröna” val och varna för ”röda”

28 Var når vi de stora miljövinsterna? ”Fokus 1” är nöjda och mätta måltidsgäster men… överproduktionen kan minska Minskad överproduktion innebär lägre miljöpåverkan, energiåtgång och sopkostnader och mer pengar till mat Att behandla maten som den värdefulla resurs det faktiskt är

29 Motivation för förändringsarbete Vad behövs? Engagemang Kunskap och kompetens Medvetenhet Samarbete Stöd i förbättringsarbetet Resurser och styrmedel som stödjer det dagliga arbetet

30 Det finns stor förbättringspotential i att minska matens miljöpåverkan!


Ladda ner ppt "Klimatpåverkan från livsmedel Material framtaget av Britta Florén, SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik för SLL 2013."

Liknande presentationer


Google-annonser