Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Varför blev det krig i Jugoslavien?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Varför blev det krig i Jugoslavien?"— Presentationens avskrift:

1 Varför blev det krig i Jugoslavien?
Medan andra lekte Varför blev det krig i Jugoslavien?

2 Här ligger f.d Jugoslavien
Här ligger Uppsala Här ligger f.d Jugoslavien

3 Så här ser f.d Jugoslavien ut idag.

4 Före 1945 bodde flera olika folkslag på Balkan
Före 1945 bodde flera olika folkslag på Balkan. Det var inget enat land utan olika områden som ibland låg i krig och ibland hade fred. Olika historia och olika religioner skapade många folk. Bland annat serber, kroater, slovener, makedonier och bosnier. Serberna tillhörde grekisk-ortodoxa kyrkan. Kroaterna var romersk-katolska. Bosnierna var uppdelade i två grupper. Dels kristna bosnier som var bönder. Dels muslimska bosnier som hörde till överklassen.

5 Efter Andra Världskriget tog Tito makten
Efter Andra Världskriget tog Tito makten. Tito var militär och kommunist och skapade landet Jugoslavien. Han styrde Jugoslavien i 35 år, från Serberna hade krigat tillsammans med USA och fick därför mest att säga till om i Jugoslavien. Före Andra Världskriget krigade serberna ofta mot muslimska turkar. Kroaterna ville vara västerländska och höra till Europa. De muslimska bosnierna hade varit lierade (hängt ihop med) turkarna, mot serberna. De kristna bosnierna var underklass och hade inget att säga till om. Serberna blev glada när Jugoslavien bildades. De såg Jugoslavien som räddat från turkarna. Kroaterna blev inte glada. De såg Jugoslavien som ett förtryck av kroaterna. De ville inte vara bo i ett land som styrdes av serber. Bosnierna fortsatte att vara delade i två grupper. De två grupperna kallades bosnisk-serbisk eller bosnisk-kroatisk. Under Tito försökte de alla leva snällt tillsammans.

6 Tito dog 1980. Efter det blev det svårt att hålla sams.
Kroaterna ville bli ett eget land, men serberna ville att de skulle fortsätta tillhöra Jugoslavien. 1991 hade serberna, slovenerna och kroaterna fått nog av varandra. En folkgrupp som hamnade mitt emellan var bosnierna eftersom de var blandade både till religion och till folkgrupp. Då blev det inbördeskrig. Tyvärr bodde alla folkslagen helt blandat. Det var inte bara soldater som stred, det pågick också omfattande etnisk rensning. Etnisk rensning betyder att alla av ”fel” sort dödas, tvingas fly eller sätts i koncentrationsläger. Striderna pågick i 4 år, och därefter i ytterligare 5 år i andra delar av Jugoslavien. människor dog. Minst 2 miljoner tvingades fly. Bland annat till Sverige.

7 Österrike Ungern Rumänien Grekland Albanien Bulgarien Italien Slovenien Vojvodina Kroatien Bosnien-Hercegovina Serbien Montenegro Så här blev det alltså efter kriget. Vojvodina och Serbien hör ihop, de kan nästan räknas som ett land. Kosovo Makedonien

8 Även om det är fred idag är det många som inte törs återvända.
Om du bor i fel område, om du tillhör fel folkslag eller fel religion kan du bli misshandlad, dödad, förföljd eller få ditt hus nerbränt. Dessutom har många svårt att förlåta. Det var så mycket hemskt som hände under kriget där granne stred mot granne, föräldrar mot barnen och familjer mot varandra. Eftersom det hände så mycket hemskt bildades Krigsförbrytartribunalen i Haag för att döma alla som mördat och brutit mot folkrätten. Än idag pågår rättegångarna.


Ladda ner ppt "Varför blev det krig i Jugoslavien?"

Liknande presentationer


Google-annonser