Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Fall I Är rådgivning till idrottsutövare sjukvård?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Fall I Är rådgivning till idrottsutövare sjukvård?"— Presentationens avskrift:

1 Fall I Är rådgivning till idrottsutövare sjukvård?
Fall II Anorexiflicka Fall III Idrottsmannen som vill vara frisk och oskadad Fall IV Kontroll av doping Fall V Boxningsläkare Fall VI Alkohol och ungdomsledare Fall VII Lokalbedövning Fall VIII Information till massmedia Fall IX Behandling enligt lagledaren Fall X Nästan doping Fall XI Bloddoping, höghöjdshus och erytropoeitin Fall XII Vem får spela i ungdomslaget? Fall XIII Journal och juridik Fall XIV Skadande motståndare Fall XV En korsbandslös störtloppsåkare Fall XVI Ryggsmärta hos en ung elitgymnast Fall XVII Vad är vinsterna värda? Fall XVIII En ungdomsledare som dopar sig Fall XIX Läkarens integritet och idrottsutövarens rätt att bestämma själv Fall XX Ekonomisk räddning eller försäkringsbedrägeri? Fall XXI Dopingmedel som behandling för äldre Fall XXII Second opinion Fall XXIII Mobbing Fall XXIV Om att gå före i kön Fall XXV Piller, piller, piller

2 Fall 1 (Zlatan) Du är just nu landslagläkare för svenska fotbollslandslaget. Matchen mot Ryssland är avgörande. Nu kommer Zlatan och klagar över ont I halsen. Du mäter hans temperatur och den är 38,2oC. Om han fortfarande har förhöjd temperatur på torsdag, får han spela då? Han vill gärna ha penicillin för säkerhets skull, får han det?

3 Fall 2 (elitgymnast) Du är klubbläkare för en gymnastikklubb
I den klubb du gratis ställer upp och hjälper till finns den svenska mästarinnan i gymnastik, 14 år gammal, fortfarande I prepuberteten trots åldern. Hon har en enorm träningsvilja och målmedvetenhet – tränar ofta 6 timmar per dag, 7 dagar i veckan. Nu klagar hon över ont i ryggen och vill ha NSAID, men går inte med på någon närmre undersökning. Skriver du ut preparaten?

4 Fall 3 (stora bröst) Du är plastikkirurg.
Till din mottagning kommer en flicka som är 17½ år gammal. Hennes liv är fotboll, fotboll, fotboll … och fotboll. Dessutom är hon mycket duktig, och har blivit uttagen till ett landslagsläger. Flickan tycker att hennes bröst är för stora (kupa C) och bara växer. De hindrar hennes fotbollspel. Både tränaren och föräldrarna stödjer hennes önskan att operera brösten så att de blir mindre. Kan du hjälpa henne med det? Hon säger att hon annars åker till Polen – spelar det någon roll?

5 Fall 4 (kär idrottsledare)
Du är ordförande i en fotbollsklubb. En trevlig och duktig 38-årig ungkarl ägnar mycket av sin fritid åt damjuniorerna I klubben. Nu har det länge varit rykten om att han har särbehandlat en av de 16 åriga spelarna. Du kallar på honom och efter lite tvekan säger han att han är kär i flickan och hon har besvarat hans känslor. Skall du ingripa?

6 Fall 5: Idrottsstjärnan
25-årig fotbollspelare. Maximalt skötsam, trevlig, ställer alltid upp. Har fört klubben från division 5 till division 1. Seriefinal på söndag. Vinst = allsvenskan! Proffsuppköpare på läktaren: Manchester United och Milan!!! Men skadat FTA-ligament höger fot. Kan inte spela på grund av smärta. Vill ha lokalbedövning: Går det så går det. Han tar allt ansvar.

7 Fall 6 (duktig handbollsflicka)
Du är en “handbollsförälder” Din 14-åriga dotter ser vuxen ut. Hon är mycket duktig för åldern. Hon är klart bäst i sitt lag och spelar med 16-åringarna och 18-åringarna. Nu kommer tränaren för A-laget och vill att hon skall träna med dem och kanske göra lite inhopp på matcherna. Skall du tillåta det – flickan vill gärna själv.

8 Fall 7 (cortison på beställning)
Du är läkare i tennislandslaget. Det har kommit en ny lagledare i landslaget. Som vanligt är landslagsspelarna ganska slitna. Nu kommer ledaren och “beställer” en cortisonspruta i en axel på en av spelarna. Ger du inte den, fixar han det på annat sätt. Spelaren säger att ledaren får bestämma. Du ser indikationen som tveksam, men inte fullständigt fel. Kan du acceptera att en lagledare bestämmer över medicinska beslut och åtgärder?

9 Fall 8 (inga pojkar får titta på)
Du är lagledare för flickor 16 år. I din basketklubb är en bosnisk, muslimsk flicka stjärna. Hon har ingen annan hobby och utstrålar glädje när hon är med och spelar. Nu kommer hennes pappa med ett ultimatum: Om hans flicka skall spela i idrottskläder får inga pojkar släppas in som åskådare vid tävling eller träning. Inga kompromisser är möjliga. Flickan vägrar säga något alls. Finns det någon lösning på problemet?

10 Fall 9 (gravid bordtennisspelare)
Du är ordförande i bordtennisföreningen. I Trelleborg är bordtennisen ingen “stor” idrott. Klubben har emellertid lyckats mycket bra efter att ha värvat en kinesiska – hon är anställd I lagens mening. Mer än 80 procent av alla pengar man drar in till klubben går till kinesiskans lön. Nu är hon gravid i månad två, och hon säger att enligt traditionen i hennes land måste hon sluta idrotta genast för barnets skull. Hur agerar du?

11 Fall 10 (boxning) Du är ende läkare på den lilla orten.
För att få hålla amatörboxningsgalor måste det finnas en läkare vid ringside. På din ort har boxningsklubben gjort stora, beundransvärda sociala insatser. De har mycket begränsade ekonomiska förutsättningar. Nu vill de ordna en gala och det hänger egentligen på om du kan ställa upp fem timmar en lördag eftermiddag. Gör du det?

12 Fall 11 (journalskrivning)
Du är sjukgymnast. Dina barn spelar fotboll i klubben och ofta hjälper du till med lite medicinsk rådgivning. För ett år sedan bad en pappa att du skulle titta på en skadad handled på en 17-åring. I efterhand visar det sig att du missade en scafoideumfraktur. Nu vill Socialstyrelsen anmäla dig till HSAN, men inte för att du missat frakturen utan för att du inte förde journal. Är det rimligt?

13 Fall 12 (anorexi) Du är sjukgymnast på en idrottsmottagning.
Till din mottagning kommer en 18-årig långdistanslöpning och vill ha råd angående benhinneinflammation. Hon är inte kort men väger bara 38 kilo. Efter ett kort samtal inser du att hon har alla tecken på anorexi. Du antyder det och då blir hon mycket arg och upprörd och går sin väg. Vad kan du göra? Vad bör du göra?

14 Fall 13 (gå före i kön) Du är chef för ortopedkliniken.
Sveriges bästa utförsåkerska i skidor föll illa igår och ådrog sig kanske en meniskskada just under säsongen. Nu vill hon, tränaren, massmedia och hela svenska folket att detta skall åtgärdas genast. Medicinskt sett är MR och ev artroskopi rimligt. Kan hon gå före i kön, där du har 9 månaders vänteti?

15 Fall 14 (Zlatan igen) Under våren 2008 har Zlatan haft besvär med sitt knä. Efter många turer hamnade han hos en idrottsprofessor i Umeå som glatt tar sig an fallet Hur mycket får han säga till massmedia? Hur mycket bör han säga till massmedia? Hur balanseras ”reklamen” för den egna verksamheten mot idrottsutövarens integritet?

16 Fall 15 (testa för anabola steroider)
Du är känd idrottsläkare En kroppsbyggare i elitklass söker dig på mottagningen och ber (vänligt men bestämt) att du skall ta blodprov på honom för att se om han har tagit skada av anabola steroider. Kan du testa det? I så fall, gör du det?

17 Fall 16 (pedofili) En av de mest betydelsefulla, trevliga, kända och flitigast arbetande beskylles av en av föräldrarna i din klubb för att tafsa på den nioårige sonen och kräver att du skall göra något åt saken Du är visserligen ”bara” klubbläkare, men de vänder sig till dig eftersom du har deras förtroende Du tar upp saken med ledaren som bestört slår ifrån sig: ”Det värsta jag hört” Men … när du tänker efter finns det faktiskt indicier som skulle kunna tala åt just pedofilihållet – men inga bevis. Vad kan man göra?

18 Fall 17 (onödig kirurgi) Du är överläkare på den stora ortopedkliniken I din stad finns det en mycket känd ortoped som är idrottsläkare med privatklinik. Han har ett mycket, mycket gott rykte, men du tycker att det är uppenbart att han opererar en massa kända idrottskador trots att de skulle må bättre med konservativ behandling När du tar upp det med honom så skrattar han bara och säger att han gör det idrottsutövarna vill = operation Han gör ju inga uppenbara fel, men helheten är ganska gräslig. Kan du göra något?


Ladda ner ppt "Fall I Är rådgivning till idrottsutövare sjukvård?"

Liknande presentationer


Google-annonser