Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ergonomi på arbetsplatsen En presentation om belastningsskador på fötter, rygg och syn och vad du som arbetstagare ska tänka på ÖPPNA BILDSPELET I VISNINGSVY.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ergonomi på arbetsplatsen En presentation om belastningsskador på fötter, rygg och syn och vad du som arbetstagare ska tänka på ÖPPNA BILDSPELET I VISNINGSVY."— Presentationens avskrift:

1 Ergonomi på arbetsplatsen En presentation om belastningsskador på fötter, rygg och syn och vad du som arbetstagare ska tänka på ÖPPNA BILDSPELET I VISNINGSVY NU !!!

2 Ergonomi på arbetsplatsen Efter presentationen kommer du att få en uppgift att ta med dig ut på din PRAO-plats

3 Skadorna i denna presentation Synskador av datorskärm Rygg-, nack-, axelskador av fel sittställning Ryggskador av felaktiga lyft Rygg-, nackskador av fel bärställning Rygg-, fotskador av att gå och stå

4 Ögonskador

5 Det är ringmuskeln som tröttas ut vid skärmarbete så att du får sämre syn om du inte tränar den.

6 Hantera skärmen rätt för synens bästa Skärmen på avståndet 60-80 cm från ögonen. Översta textlinjen placerad i skulderhöjd eller motsvarande 15- 20 cm under ögonhöjd. Sitt med sidan till fönstret, ett par meter in i lokalen. Allmänbelysningen uppåtriktad. Inte vara för stor skillnad i ljussättning mellan din arbetsplats och det övriga ljuset i rummet. Bildskärmsbelysningen optimalt inställd. Textkälla: Synoptik

7 PRAO-uppgift 1. Hur har man gjort på din arbetsplats för att arbetet vid skärm ska vara så användarvänligt som möjligt?

8 Skelettet Så här ser du ut inuti

9 Skador på ryggraden  Om du bär fel eller sitter fel eller går och står fel kan din rygg eller nacke skadas.  Du upplever då stelhet, trötthet eller ömhet i nacke, rygg, höfter och fötter  På nästa bild kommer en bild på hur kotorna ser ut vid diskbråck.

10 Skador på ryggraden Bildkälla: Stewart G Eidelson Mår bra Ont

11 Sitt rätt vid datorn! För att inte få skador av att sitta och jobba måste du sitta rätt, men också röra mycket på dig. Bildkälla: Liber Förlag AB

12 Ta sitt-paus, upp och rör dig!

13 Lyft rätt!

14 Bär rätt! Filmklipp som visar hur du ska bära rätt.

15 Träna! Träna! Träna! Att ha god fysisk styrka och smidighet är alltid bra eftersom det minskar skador av överbelastning. Håll igång, både hjärtat och musklerna så klarar du dig bättre från skador.

16 PRAO-uppgift 2. Hur har man gjort på din arbetsplats för att undvika att personalen får ryggproblem pga mycket stillasittande arbete eller felaktiga lyft?

17 Ha rätt skor! Om man står eller går mycket på jobbet behöver man avlasta trycket på fötterna, annars får man skador i fötterna, knäna, höfterna och ryggen. Det finns skoföretag som specialiserar sig på att tillverka skor för att man ska gå och stå bättre.

18 Använd rätt skor för ändamålet!

19 PRAO-uppgift 3. Hur har man gjort på din arbetsplats för att undvika att personalen får fot- eller ryggproblem pga mycket stående eller gående?

20 Redovisning av PRAO-uppgift 1.Skriv i ditt reportage från din arbetsplatsen om vad din arbetsplats gjort för att motverka skador hos personalen.(se även ”UPPGIFTER”) 1.Skicka rapporten till anne.lucero@entreskolan.se anne.lucero@entreskolan.se 1.Redovisa även i studiegruppen när ni träffas efter PRAO-perioden.


Ladda ner ppt "Ergonomi på arbetsplatsen En presentation om belastningsskador på fötter, rygg och syn och vad du som arbetstagare ska tänka på ÖPPNA BILDSPELET I VISNINGSVY."

Liknande presentationer


Google-annonser