Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vatten i naturen Vatten i samhället

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vatten i naturen Vatten i samhället"— Presentationens avskrift:

1 Vatten i naturen Vatten i samhället
Dagens... ...kretslopp: vattnet ...miljöproblem: försurning ...del av hålbar livsstil: vattenkonsumtion

2 Källa: http://ga.water.usgs.gov/edu/watercycleswedishhi.html

3 Vatten i olika former I vilka former förekommer vatten?
Var kan du hitta vatten i staden? Hurdant vatten behöver människor och djur? Hur mycket användbart sötvatten finns det? 10liters hink, dekanterglas

4 Världens vatten Gör demo här. Så här fördelar sig världens vattenresurser. För att konkretisera detta, använd en tiolitershink med vatten: 3 dl är sötvatten, men av det är 2 dl is. Nästan 1 dl är grundvatten och EN milliliter är ytvatten.

5 Vasa vatten – what? Helt beroende av vattnet från...
Bildkälla: Wikipedia

6 Vattnets väg till Vasa

7 Snabbomrörning och flotation

8 Snabbfiltrering

9 Långsamfiltrering

10 Förvaring och distribution
?

11 Så här enkelt är det... Bildkälla: Vasa Vatten

12 Hur mycket vatten använder DU?
Var går det åt vatten? en toalettspolning; gammal WC 10 liter, vattensparande WC 2 resp. 4 liter för att fylla ett badkar går det år 200 liter en tvättmaskin ca. 50 liter per tvätt en diskmaskin ca. 15 liter per disk en dusch; vattenförbrukningen är beroende av hur länge man duschar och med vilket tryck vattnet kommer ut ur duschmunstycket. Du får en uppfattning om vattenmängden genom att först fylla t.ex. ett 5 eller 10 liters ämbar och se hur länge det tar att fylla det. Ta sedan tid hur länge du står i duschen med vattnet rinnande. Utgående från det kan du räkna ut din vattenförbrukning under en duschning. matlagning? dricksvatten? biltvätt? bevattning? Uppskatta din användning för ett dygn!

13 Normalförbrukning av vatten
Vasa vattens kunder förbrukar i medeltal 141 liter vatten per dygn (2007, källa: I Finland allmänt fördelar sig förbrukningen så här: Källa:

14 Bör vi spara på dricksvattnet?
Sett till den mängd vi vanligen har i Finland behöver vi inte spara. Lokalt och tidvis finns vattenbrist men! Vattenspara = mycket mer än det spara energi (för pumpning, rening...) förbrukning av reningskemikalier kostnadsbesparing gynnar en mer ekologiskt hållbar samhällsutveckling västerländsk livsstil anammas snabbt i tredje världens länder : betydelsefullt att visa att det är viktigt att spara vatten satsar vi på vattensnålteknik  exporteras till länder där den gör större nytta än här Kan det finnas fördelar med att slösa på vatten?  Vattenkvalitet: snabbare omsättning i ledningsnäten ger oftast bättre vatten. Spolar vi en stund innan vi tar vatten från kranen blir vattnet oftast bättre, eftersom vi spolar bort det vatten som varit stillastående i husets ledningar.

15 Hur kan vi minska konsumtionen?


Ladda ner ppt "Vatten i naturen Vatten i samhället"

Liknande presentationer


Google-annonser