Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hotell- och restaurangprogrammet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hotell- och restaurangprogrammet"— Presentationens avskrift:

1 Hotell- och restaurangprogrammet
Regionalt Utvecklingscentrum Rikskonferens för Hotell- och restaurangprogrammet 3-4 oktober 2009, Stenungsbaden Yacht Club Ett samarrangemang mellan Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger (UHR), Tjörns gymnasieskola och Malmö högskola Målgrupp Skolledare, karaktärs- och kärnämneslärare med anknytning till nuvarande Hotell- och restaurangprogrammet. Konferensens utgångspunkt och innehåll Nu har propositionen Högre krav och kvalitet i den nya gymnasieskolan (Prop. 2008/09:199) kommit. Propositionen följer i flera stycken utredarens förslag . Det innebär bl. a att nuvarande Hotell- och restaurangprogrammet blir starkt förändrat i sin struktur men också till sitt innehåll. Det kommer att införas Nationella programråd som ska stärka kvaliteten i utbildningarna. Det pågår försök med lärlingsutbildning. Kärnämnena kommer att ha en annan karaktär än vad som är fallet i dag. Kraven på skolans samverkan med branscher ökar på olika nivåer. Det finns fler exempel på förändringar i propositionen. Skolverket får bl.a i uppdrag att skriva nya ämnesplaner med ny betygskala, föreslå inriktningar etc. etc. Hur ser dessa förändringar ut i detalj och hur påverkar det Hotell- och restaurangprogrammets struktur och innehåll? Vilka konsekvenser får det för elever, lärare och skolledare? Hur ser branschen på dessa förändringar och vilken roll kommer branschen att få framöver när det gäller utbildningsfrågor? Detta är några av de frågor som konferensen fokuserar på. Under den kommande konferensen kommer det även ges möjligheter till erfarenhetsutbyte. Konferensens program ger också möjlighet till mer informella kollegiala samtal och skratt vid gemensam middag med efterföljande musik och dans. För mer information om konferensen och anmälan gå in på UHR,s hemsida eller Malmö högskolas

2 Preliminärt program Lördagen den 3 oktober
Konferensen börjar dag 1 kl med kaffe och registrering och avslutas dag 2 kl Konferensens dag 1 kommer att avslutas med möjlighet till en god middag. Se specificerat program nedan. Lördagen den 3 oktober 10.00 –11.00 Kaffe och registrering. 11.00 –11.15 Inledning. 11.15 –12.30 Ny gymnasieskola GY-11 Skolverket informerar om den nya gymnasieskolan och det pågående arbetet. 12.30 –13.45 Lunch 13.45 –15.00 Ny gymnasieskola GY-11 Skolverket informerar om den nya gymnasieskolan och det pågående arbetet . 15.00 –15.30 Kaffe 15.30 –16.00 UHR kommenterar förändringarna ur ett branschperspektiv. 16.00 –17.30 Vad betyder förändringarna för mig i min undervisningsvardag? Reflektion grupper utifrån dagens information. 17.30 –19.30 Egen tid för exempelvis spa, promenad etc. 19.30 – Middag för de som anmält detta separat . Därefter möjligheter till dans.

3 Preliminärt program Söndagen den 4 oktober
09.00 – Konsten att fånga ett sömnigt öga – om att ta ledarskapet i klassrummet (Be)mötande och handling Balli Lelinge är barndomsforskare på lärarutbildningen på Malmö högskola och utbildad drama- och specialpedagog. Balli är medförfattare till boken Klassen som Gud glömde – Hur man förebygger och åtgärdar oro och konflikter och får ett bra klassrumsklimat. Han har mångåriga skolerfarenheter kring arbetet med konflikthantering, bemötande, ledarskap, kommunikation och värderingsfria samtal med barn och unga. 10.00 –10.30 Kaffe 10.30 –11.30 Bedömning av yrkeskunnande Föreläsare ej klar. 11.30 –12.30 Lunch 12.30 –13.15 Valbara seminarier. Se separat seminarieprogram nedan. 13.30 –14.15 Valbara seminarier. Repris på ovan.

4 Seminarieprogram Seminarium 1 Seminarium 4 Seminarium 5 Seminarium 6
Hurra - en allergisk gäst! Hur du förvandlar din restaurang till en favoritkrog för allergiker. Marianne Jarl, ombudsman för Astma- och Allergiförbundet. Seminarium 2 Kassaregister, personalliggare och kortsäkerhet. Clemens Wantschura, SHR. Clemens arbetar bl. a med säkerhet samt organisations- och teknikutveckling inom besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation SHR. Han har en mångårig branscherfarenhet, i roller som hotelldirektör och marknadschef. Seminarium 3 ”Smaker vi minns” Linda Martinsson, kostchef, författare till den nyutkomna boken ”Smaker vi minns” och verksam på Tre Stiftelser, tre stycken äldreboenden i Göteborg . Linda kommer att berätta om sitt arbete om att förändra ett vanligt traditionellt storkök till ett kök med mycket halvfabrikat och omotiverade medarbetare till ett kök där allt lagas från grunden med engagerade medarbetare, låg sjukfrånvaro och personalomsättning. Seminarium 4 Livsmedelshygien Kristina Magnusson, utbildad kost- och näringsekonom, men har även läst företagsekonomi, pedagogik och produktmanagement. Hon har en bred kompetens inom restaurang- och måltidsbranschen som kock, utbildningskonsult, uppdragsledare, säljledare och kursföreståndare och har haft olika chefbefattningar inom både privat och offentlig sektor. Seminarium 5 Hotellens förväntningar på elever inför APU - kopplingen hotell och turism Cecilia Wigerstad, Receptionschef Vann Spa , Hotell och konferens,. Hon har tidigare varit yrkeslärare inom HR-programmet och lärarutbildare vid Malmö högskola samt läromedelsförfattare inom hotell. Seminarium 6 Alkohollagen, Urban Laurin, mångårig erfarenhet kring ämnesområdet dryckenskap, bl. a som universitetslektor i dryckeskunskap och vetenskapliga metoder vid Restauranghögskolan i Grythyttan . Han är också Nationalencyklopedins expert på drycker. Numera driver han eget konsultföretag . Stefan Lundin SHR inleder seminariet. Seminarium 7 Lärlingsförsöket – att arbeta med arbetsplatsen som lärmiljö Företagsförlagda gymnasiet på Tjörn har en lång erfarenhet av lärande på arbetsplats. Sedan ett år är de med i lärlingsförsöket. Hur fungerar det och vad ger det för fördelar i relation till mer skolförlagd undervisning?

5 Sista dag för anmälan är fredagen den 21 augusti.
Konferenskostnad Pris: kronor exkl. moms. I priset ingår måltider i anslutning till konferensen. För dig som önskar deltaga i den gemensamma middagen lördag kväll, till ett subventionerat pris, tillkommer en kostnad på 200 kronor exkl. moms. Resor och ev. logi bokas och bekostas av den enskilde deltagaren (se särskild information nedan ang. logi). Kontakt Vid frågor angående anmälan kontakta Anita Svensson, tel. 040 – eller via mail, Vid frågor angående konferensen kontakta Karl-Gunnar Starck, tel – eller via mail, Sista dag för anmälan är fredagen den 21 augusti. Anmälan sker elektroniskt där du även får en bekräftelse. Logi Deltagarna bokar själv rum direkt via konferensanläggningen. Kostnaden för rummen är ett enhetspris på kronor per person. Standarden kan skifta mellan rummen. OBS! Begränsat antal rum. Bokningen kan ske via telefon eller mail till : Marina Päärt tel direkt: tel växel: Ange bokningsreferens


Ladda ner ppt "Hotell- och restaurangprogrammet"

Liknande presentationer


Google-annonser