Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Medier, genus och makt Gunilla Jarlbro.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Medier, genus och makt Gunilla Jarlbro."— Presentationens avskrift:

1 Medier, genus och makt Gunilla Jarlbro

2

3 Var är brudarna? Analys av 7 200 tidningsartiklar från 36 tidningar
94 % av de omskrivna är svenskar 70 % är män 60% befinner sig i medelåldern Utrikesnyheter 89 % män 11 % kvinnor

4 Är brudarna i televisionen?
Nej, inte där heller Andel kvinnliga intervjupersoner i SVT:s nyheter % År /03

5 Andelen kvinnliga intervjupersoner inom olika aktörskategorier i SVT:s nyheter
Period Vanliga Experter Org Näringsliv Politiker Myndigheter Kändisar Totalt kvinnor

6 DN 15 januari 2004 -första sidan
/…/ den eleganta överåklagaren Agneta Blidberg med klockad kjol och stora gyllene knappar på kavajen. Helt i svart, bara glasögonbågarna bryter av och är röda/…/

7 Varför inte så här? Sitter den eleganta försvarsadvokaten Peter Althin med stilfull grå Armanikostym. Slipsen är i matchande grå-gul färg. Glasögonbågarna bryter av färgskalan genom att vara röda.

8 Är det fel på journalisternas kön?
45 % av journalistkåren är kvinnor 18 % är chefredaktörer 28 % är redaktionschefer 12% är tidningschef/VD

9 Kvinnor i offentlighetens ljus
Arbete kvinnor män Skolledare/gym Professor Chef/privat Chef/stat Chef/kommun Chef /landsting

10 Snygga frisyrer Från DN
I början av december förra året, då striden om den ukrainska presidentposten stod som hetast, såg jag Julia Tomosjenko tala på självständighetstorget i Kiev, iklädd päls, orangefärgad sjal och med sin karakteristiska kringelfrisyr. Varför inte så här… I början av mars, då opinionssiffrorna hade sjunkit för socialdemokraterna såg jag Göran Persson tala på Sergelstorg iklädd gråsvart ulster och röd halsduk med sin karakteristiska nästan flintskalliga frisyr.

11 Dubbel bestraffning Vi kvinnor har aldrig rätt ålder. Vi är för unga, vi är för gamla. Vi är för magra, vi är för feta. Vi har för mycket make-up eller för lite. Vi lägger ner för mycket omsorg på hur vi är klädda, eller tycks vi inte bry oss tillräckligt om hur vi ser ut. Det finns inte en sak som vi kan göra rätt.

12 Madame Saddam kvinnor i näringslivet som är bra på att omorganisera eller reda upp en svår ekonomisk situation kallas för: Städgumma Män kallas för: Företagsdoktorer eller någon som ”rider ut stormarna” Kvinnor som visar beslutsamhet kallas för: Madame Saddam. Kvinnor är ambitiösa och duktiga och män är resultatorienterade och rationella.

13 Puh…. Chefen höll huvudet kallt mitt i tragedin…och Bengt Westerbergs exfru står på egna ben… Marie får mycket beröm efter SAS-katastrofen

14 Bimbo - debatten april 2001 Guillou beskrev programledaren Kattis Ahlström på följande sätt: ”blondinersättning” som gör pseudointervjuer med personligt barnspråk och små pseudoreportage där hon ”lyfter upp sitt lilla pekfinger och utstrålar av bara helvete”. Guillou föreslår följande: ”göra TV-program som hon gillar och passar för som schlagerfestivaler.

15 Snygga ben som politisk merit
Med skarpt röd mun och bara axlar sneglar Margarethe Vsetager, 36, från Radikale venstre in i kameran. Benedikte Kiaer, 35, från Konservative har knäppt upp en knapp i blusen och rufsat till det blonda håret. Karen Angelo Haekkerup, 30 år och socialdemokrat är påfallande lik en av de promiskuösa damerna i ”Sex and the city” och förstärker intrycket med en djärvt zebrarandig outfit.

16

17

18 …eller kan man presenteras så här
Hon är en omtänksam moder, hängiven fru och dotter som är väldigt bunden till sitt parti. Liten rund med intresse för omsorgsfrågor. Rumptyngden som kvalifikation.

19 Mediernas bild av en kvinna i politiken
En kvinna som engagerar sig i politiken är aggressiv och en dålig mor. Den kvinna som engagerar sig sig i familj och barn är en oengagerad politiker.

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39 På med glasögonen undvik att beskriva kvinnor utifrån hur de ser ut och män enbart utifrån vad de tänker och gör använd neutrala ord undvik att använda prefixet kvinnlig före en titel. Det räcker med att skriva politikern Lisa Svensson. Genom att skriva den kvinnliga politikern så markeras att mannen är norm och kvinnan avvikande. undvik att skriva Statsminister Göran Persson hade möte med Mona och Laila. Använd titlar och för- och efternamn på alla. använd inte patroniserande ordval såsom ”den lilla damen”, ”ett riktigt litet yrväder” etc. - använd inte termen flicka när du skriver om vuxna kvinnor.


Ladda ner ppt "Medier, genus och makt Gunilla Jarlbro."

Liknande presentationer


Google-annonser