Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Fotbollens utveckling

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Fotbollens utveckling"— Presentationens avskrift:

1 Fotbollens utveckling
Från då till nu

2 Det ni precis såg flyga ut var ett slagsmål, även om det inte syntes…
Fotboll är en sport med verkligt gamla anor. För Englands del finns det beskrivet i en mycket våldsam form redan på 1100-talet. Dödsfall och slagsmål var inte ovanliga. Målen kunde ligga kilometervis ifrån varandra och det var ofta två grannbyar som möttes. Det gällde att få bollen genom den andra byns kyrkport. Det ni precis såg flyga ut var ett slagsmål, även om det inte syntes…

3

4 Men fotbollen hade utvecklats till en folksed och förbudet överträddes ofta. Dock medförde industrialiseringen i början av 1800-talet att fotbollen trängdes undan nästan helt. Folk arbetade så länge att de inte hade tid med fotboll eller annan fritid. Det här var massfotbollens tid (1100 och ett par hundra år framåt). Det fanns inga som helst begränsningar för antalet spelare. De Engelska kungarna var rädda att massorna skulle kunna användas i politiska syften och förbjöd därför spelet!

5 Den lilla rest som fortfarande kämpade för fotbollen insåg att man var tvungen att anpassa spelet till det strängare samhället. Hårdare regler infördes och planen begränsades till ungefär sin nuvarande yta.

6 Någon social status hade fotbollen aldrig haft, men när spelet verkade dö ut, fick det hjälp från oväntat håll. Förnäma privatskolor började intressera sig för spelet. Skolorna brottades med disciplinära problem och såg fotbollen, med sina strikta regler, som en möjlighet att få rättning i leden. Försöket lyckades! Fotboll blev ett populärt inslag i undervisningen. Även en samhällsförändring bidrog till spelets tillväxt. Järnvägarna gjorde att skolorna runt om i landet kunde mötas och spelet nationaliserades därmed. Utbytet krävde att man hade samma regler i hela landet.

7 Den 26 oktober 1863 möttes representanter från skilda klubbar i England och bildade FA (football association). Samma år skedde en viktig regeländring. Från och med nu var det bara tillåtet att använda fötterna i fotboll. Följden blev att fotboll och rugby gick skilda vägar.

8 Industrialiseringen hade en del avigsidor
Industrialiseringen hade en del avigsidor. En av dem var att folkets hälsa blev allt sämre. Folk arbetade allt mer och var ute allt mindre. Fotbollen kom här väl till pass som en sorts rehabilitering för det utarbetade folket. Fotboll var lätt att lära och det enda som behövdes var en boll. Privatskolorna fortsatte dock att dominera fotbollen ännu en tid. Arbetarna behövde tid för att ta igen det de missat under ett halvt sekel, men grogrunden var lagd. Englands första klubbar bildades och 1872 spelades FA-cupen första gången.

9 Staten uppmuntrade inte bara fotbollsutövning, man såg även till att spelmöjligheterna förbättrades. Under och 1870-talen infördes lediga lördagar för arbetarna, som fick rätt till avkoppling. Fotbollen blev både kultur och avkoppling. Lördagsledigheten gällde bara industriarbetarna. På så sätt blev fotbollen arbetarnas eget spel.

10 Kyrkan var en bidragande orsak till att fotbollskulturen växte
Kyrkan var en bidragande orsak till att fotbollskulturen växte. Många kyrkor satte upp egna fotbollslag bland annat bildades Everton, Aston Villa och Fulham på det sättet. År 1870 blev alla barn i England skolpliktiga, och en omfattande skolfotboll blev ett av resultaten. En tredje orsak till fotbollens spridning var industrierna. Många lag började som rena industrilag till exempel Manchester United, Arsenal och Westham.

11 På privatskolorna gick strategin mest ut på den enskilde spelarens dribblingsförmåga. Arbetslagen däremot betonade samarbete och passningsspel. Cupfinalen 1883 var en milstolpe i fotbollens förvandling till ett kollektivt spel, då vann Blackburn Olympics med hjälp av sitt effektiva passningsspel. I och med passningsspelet behövde laget samarbeta mer. Arbetarna, som var vana att hjälpas åt, lyckades bra med detta. Fotbollen hade blivit ett lagspel.

12 Fotbollen fick en snabb spridning världen över, och fotbollen blev så att säga ”Englands mest varaktiga export”. Engelska varor översvämmade världen och dit engelsmännen kom, dit kom också fotbollen. I början av 1900-talet hade fotbollen spridits till nästan hela Europa och Sydamerika. Först spred sig fotbollen till Holland och Tyskland, sedan till Skandinavien, Italien, Frankrike och Centraleuropa. Till Spanien kom fotbollen med hjälp av engelska gruvarbetare. Den Engelska flottan dominerade världshaven, men fungerade även som spridare av fotbollen. Barcelona bildades genom en match mot flottan och det var flottan som först tog fotbollen till Sydamerika. Numera spelas det fotboll i hela världen.

13 VM-bucklan VM-bucklan 1974- I och med att fotbollen blev internationell så behövdes det en gemensam organisation. FIFA, som står för Féderation Internationale de Football Association, bildades i Paris England gick med först två år senare. Det första VM anordnades av FIFA 1930 i Uruguay. Vann gjorde hemmalaget. Sedan dess spelas VM vart fjärde år.

14 Den första offsideregeln kom 1863 och löd: när en spelare har sparkat bollen framåt är var och en i hans lag offside om de befinner sig närmare motståndarnas målilinje.

15 Den här i mitt tycke helt absurda regeln medförde att samarbete knappt var att tänka på. Man var tvungen att dribbla för att göra mål. Till att försvara avdelade man, förutom målvakten, en back och en halvback, resten var forwards. Tänk dig själv, åtta man i anfallet! Så här nånting såg det kanske ut vid avspark i en fotbollsmatch för 140 år sedan. 1-1-8

16 Offsideregeln ändrades redan 1868
Offsideregeln ändrades redan En spelare var nu inte offside om han befann sig på egen planhalva eller om han hade tre motståndare mellan sig och deras mållinje.

17 I och med den nya offsideregeln ändrades också taktiken
I och med den nya offsideregeln ändrades också taktiken. Nu gick man från till att det mer defensiva Fortfarande väldigt offensivt.

18 Nästa förändring kom vid offsideregelns ändring 1925
Nästa förändring kom vid offsideregelns ändring Antalet motspelare som skulle befinna sig mellan spelaren och mållinjen ändrades till två. Engelska lag som Huddersfield Town och Arsenal, var de första att driva den nya formationen till perfektion.

19 Efter 1925 har utveckling passerat följande milstolpar:
3-3-4, ett system som skapades i Ungern och resulterade i OS-guld 1952 och VM-silver Det nya var att centerforwarden drog sig ner på mittfältet. 4-2-4 gav Brasilien VM-guld 1958 (i Sverige) och Återigen ökades antalet försvarare. 4-3-3 var Englands segerrika taktik när de tog guld i VM Man avstod helt från ytterforwards.

20 Sedan 1970-talet förekommer främst två uppställningar:
4-4-2 som är en vidareutveckling av och har givit svenska klubbar som Malmö FF och Göteborg framgångar ute i Europa. Här är ”kampfotboll” viktigt. 3-5-2 bygger mer på spelarnas individuella färdigheter. Västtyskland blev världsmästare med den taktiken 1990.

21 Fotbollsskons utveckling
Anledning till att skorna har utvecklats så mycket som de har gjort är att man hela tiden vill göra spelaren bättre. Man kan ju tänka sig att det var rätt svårt att skjuta precisa skott och springa snabbt i ett par skor från år Man kan inte heller komma ifrån att designen har spelat en stor roll. Skorna är rätt mycket snyggare idag än för 100 år sedan. Skorna har genom åren blivit allt lättare och allt mer följsamma efter foten. Det är inte bara formen som har ändrats, även materialet har ändrats en hel del. De första fotbollsskorna var gjorda i grovt läder. Senare kom skor i mjukare och tunnare skinn. Numera är många skor i princip gjorda av plast. Vem vet hur skorna ser ut om 100 år. Om utvecklingen fortsätter som den gjort springer vi antagligen runt nästan barfota. Fotbollsskons utveckling Fotbollssko från 1979 Adidas fotbollssko Copa mundial blev en fullträff. Den är världens genom tiderna mest sålda sko, och den säljs fortfarande. Fotbollssko från 1994 Adidas sko Predator introduceras till VM 1994 Fotbollssko från 1929 Det här är Adidas första sko. Den är lite smäckrare än skorna var i början av seklet. Fotbollssko från 2002 Nikes fotbollssko Mercurial Vapor är den lättaste och mest strömlinjeformade skon som finns att köpa. Vardera skon väger endast 196 gram! Fotbollssko från ca 1970 De här skorna designades för VM i Mexico De är ännu mer strömlinjeformade än sina föregångare, har insprutad nylon i sulorna och är de första skorna med dubbar som kan skruvas loss. Fotbollssko från ca 1900 I början av seklet använde man sig av tåfjuttar när man sköt och passade bollen. För att skydda fötterna hade man stålförstärkta tår. Fotbollssko från ca 1950 Framåt 1950-talet hade skorna blivit lättare och mer strömlinjeformade. En sko vägde ungefär ett halvt kilo.

22 Fotbollens utveckling, självaste bollens alltså
Här kommer an snabb genomgång av VM:s alla officiella bollar. Tyvärr så finns det inte bilder på bollar längre bak än till Men det kan nämnas att i VM 1930 så hade vart lag med sig en egen boll som det spelades med.

23 Genomskinlig plasthinna
Tryckt mönster Plastlager Syntetiskt skum bestående av miljoner pressade gasfyllda mikroballonger som hjälper bollen att snabbt återfå sin form efter det att den sparkats på. Specialgjord väv som gör att bollen bibehåller sin form i luften.

24 Som ni såg precis så är bollarna nu för tiden rena rama high-tech
Som ni såg precis så är bollarna nu för tiden rena rama high-tech. Som ni också såg så var bollarna rätt så lika ända från 1970 till Inte förrän 1994 så sker det en egentlig utseendemässig förändring. Anledningen till att bollarna har utvecklats som de har gjort är, precis som anledningen att skorna utvecklats, att göra spelaren bättre. Man strävar efter en boll som är absolut rund, lagom tung och som uppför sig exakt likadant vid lika behandling. Materialet har förändrats på samma sätt materialet i skorna, från läder till plast. Bollen är inte en läderkula längre!

25 Intervjuer med Erik ”Samba” Johansson
och Kalle Palmér ”Pengarna är ju viktiga. Har man mycket pengar kan man köpa bra spelare och ha bra organisation. Så pengar är väldigt avgörande. Pengarna kommer i första hand från sponsorer och spelarförsäljningar. Men även från biljettförsäljning.” ”Ingen alls. Pengarna man fick in genom biljettförsäljning gick till investeringar och fester med laget.” ”Det var ju lite grand. Men det är mer nu. Med massa TV-sändningar och internet och allt.” ”Det fanns ingen reklam.” ”Jag har ju inget att jämföra med. Men det har blivit mer. Nu kan man ju se alla matcherna på TV med Com hem. Det är bara skoj. Men det går inte att jämföra med nere på kontinenten.” ”Jo, rätt så annorlunda är det ju. Framförallt är det ju ett väldigt annorlunda arbete. Med massmedia som bevakar en och så. Det är en väldigt stor press.” ”Nej alla hade jobb bredvid. Ingen i klubben fick betalt.” ”Nej, jag hade ju jobb som de.” ”Väldigt viktig. Vi får ju mycket pengar därifrån.” ”Ja det är de.” Kalle Palmér var med och tog brons i VM 1950. Erik ”Samba” Johansson spelar i Malmö FF:s A-lag idag. Hur viktig är/var reklamen för klubbarna? Är/var ditt liv som fotbollsspelare väldigt annorlunda jämfört med vanliga människors? Hur stor mediebevakning är/var det på Allsvenskan? Hur stor roll spelar/spelade pengarna i Allsvenskan? Var kommer pengarna ifrån? Är/var alla spelare i A-truppen proffs?

26 I början av 90-talet började även artister göra musik till favorit laget och spelare. Till VM 1990 kom den första officiella VM-låten. Numera skrivs det ett antal olika låtar till varje stort fotbollsarengemang. Det var många andra supporter klubbar som tog efter Liverpools fans med att hylla sitt lag med sånger på läktaren. Sången och supporter klubbarna växte kraftigt under början av 80-talet. Men supporterklubbarnas utveckling stannades upp av det grova läktarvåldet som pågick under större delen av 80-talet. Under Beatles storhetstid så började Liverpools fans att ta Beatles låtar men ändra texterna så att dom handlade om fotboll. På 1960-talet så skapades läktarsånger. Innan det så fanns det ingen musik inom fotbollen, på läktarna stod bara gubbarna och rökte ciggar och småpratade med varandra.

27 En viktig del av fotbollskulturen är klyschorna
Bollen är rund Allt kan hända i fotboll Det är rena rama autobahn fram till målet! Det är inte slut för än domaren blåser En viktig del av fotbollskulturen är klyschorna Det är viktigt att vi gör första målet - a la Kennet Ända in i kaklet Det är fotboll vi spelar, domaren En match i taget Som en blixt från klar himmel

28 Källor: NE.se Boken Black Army Intervjuer med Karl Palmér, Erik Johansson samt Erik Hamrén Vårat egna eminenta fotbollskunnande Vikstromonline.com Vi som har gjort detta arbete är: Ek, Simon Fritz, Alexander Simon, Pontus Östlund, Olov


Ladda ner ppt "Fotbollens utveckling"

Liknande presentationer


Google-annonser