Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Maha Alhaddad Studiekonsulent Härnösand 29 Sep 2011.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Maha Alhaddad Studiekonsulent Härnösand 29 Sep 2011."— Presentationens avskrift:

1 Maha Alhaddad Studiekonsulent Härnösand 29 Sep 2011

2 Ibn Rushd Studieförbund Vilka är vi?

3 Ibn Rushd är ett studieförbund som arbetar med folkbildning:
Studiecirklar Kulturprogram Annan Folkbildningsverksamhet främst i samarbete med våra medlemsorganisationer

4 Ibn Rushd är ett muslimskt studieförbund
Medlemsorganisationer: Förenade Islamiska Föreningar i Sverige, FIFS Islamic Relief Islamiska Förbundet i Sverige, IFIS Islamiska Shiasamfundet i Sverige Koranläsarnas Förbund New Moon Kulturorganisation Sveriges Muslimska Förbund , SMF Sveriges Muslimska Scouter, SMS Sveriges Unga Muslimer, SUM Eritreanska kulturforumet, EKF

5 Namnet Ibn Rushd Ibn Rushds latinska namn är Averroës och han kallades också för Kommentatorn, för att han skrev omfattande kommentarer till Aristoteles skrifter. Genom Ibn Rushd återinfördes den i Europa förlorade kunskapen från de grekiska filosoferna. Ordet ”ibn” betyder son och ordet ”rushd” betyder förnuft. Ibn Rushd är namnet på en stor muslimsk vetenskapsman och filosof som föddes 1126 i Cordoba, Spanien. Vid denna tid blomstrade det arabisk-spanska Al Andalus.

6 Ibn Rushd studieförbunds historia
Islamiska förbundet tog initiativ till bildandet av Ibn Rushd år 2001. Under perioden pågick processen att starta upp detta nya muslimska studieförbund. Detta skedde i samarbete med Sensus studieförbund. Den 1 januari 2008 blev Ibn Rushd ett självständigt och statsbidragsberättigat studieförbund. Det är drygt 10 år sedan planerna att starta Ibn Rushd tog form. Sedan 2008 har vi växt och utvecklat vår Folkbildningsverksamhet tillsammans med våra medlemsorganisationer.

7 Ibn Rushd Studieförbund Vad vill vi?

8 Ibn Rushds mål och vision
Ibn Rushd Studieförbund är öppet för alla. Vår vision är att islam ska vara en självklar del av Sverige. Det ska inte vara något konstigt att vara svensk muslim. Vår uppgift är att stärka muslimer i Sverige och att ge ickemuslimer mer kunskap om islam. Vi vill inte att Sveriges muslimer ska vara passiva och alltid vara de som får svara på frågor, som andra definierar. Vi vill ta initiativ till samtal och vara de som inför nya perspektiv och som är delaktiga i att bygga det nya Sverige. Våra profilområden är: mångfald, integration, demokrati och religion.

9 Vår värdegrund och mål Kan sammanfattas i 4 kärnvärden
Möte :är helt centralt i folkbildningen och har en stark tradition i den muslimska religionen och kulturen. Mötet mellan människor har ett egenvärde vid alla våra aktiviteter. Därför uppmuntrar vi till dialog och erfarenhetsutbyte. Varje studiecirkel, kulturarrangemang och annan Folkbildningsaktivitet ska ta detta i beaktande.

10 Vår värdegrund och mål 2. Reflektion ska det finnas tid för i all vår verksamhet. Det måste alltid finnas utrymme för de kritiska frågorna, det egna tänkandet, dialogen med andra och det egna växandet. Vi arbetar för att skapa tid för reflektion för våra anställda så väl som för våra förtroendevalda och cirkelledare. Målet är att varje folkbildningsaktivitet ska också ge tid för reflektion.

11 Vår värdegrund och mål Stolthet över sig själv och den identitet man har Vi strävar mot ett samhälle där det är möjligt att vara stolt över att vara svensk och muslim. Vi ska prioritera projekt som stärker den muslimska gruppens egenmakt.

12 Vår värdegrund och mål Förändring är central för folkbildning för att
möta nya utmaningar. Vi är inte nöjda med samhället som det ser ut idag, därför arbetar vi för en förändring, t. ex. större förståelse muslimer emellan och mellan muslimer och icke muslimer samt större politiskt deltagande Våra projekt ska alltid kunna påvisa förändring. Våra kärnvärden hänger ihop. Mötet och tiden till reflektion är en förutsättning för att kunna känna stolthet. Reflektion är en nödvändighet för att se missförhållanden. Stolthet krävs för att våga kräva förändring. Förändring är svårt att driva ensam, det görs enklast i mötet med andra.

13 Folkbildningens uppdrag från staten
Våra statliga bidrag får vi för att: 1. Stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin, 2. Bidra till att göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen, 3. Bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället, 4. Bidra till att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet.

14 Folkbildningens uppdrag från staten
Dessa områden ska vi enligt statliga beslut arbeta särskilt mycket med: 1. Alla människors lika värde och jämställdhet mellan könen Mångfald. 3. Unga och gamla. 4. Det livslånga lärandet. 5. Kulturen. 6. Tillgängligheten för personer med funktionsnedsättningar. 7. Folkhälsa, hållbar utveckling och global rättvisa.

15 Vi arrangerar: Studiecirklar
Vi genomför studiecirklar över hela Sverige och i samarbete med medlemsorganisationer. Tusentals personer deltar varje år.

16 GÄVLEBORGS LÄN :Bollnäs, Gävle,
Hofors, Sandviken, Söderhamn Somaliska föreningen i Bollnäs Islamiska föreningen i Gävle Somaliska förening i Gävle Somaliska föreningen i Hofors Ibn Sina Islamiska kultur förening Palestinska föreningen i Söderhamn Somaliska förening i Söderhamn VÄSTERNORRLANDS LÄN: Sundsvall Förening hälsa och integration Islamisk kultur center i Sundsvall Somaliska förening i Sundvall DALARNAS LÄN: Borlänge ,Leksand Ludvika, Malung, Orsa. Arabiska kultur föreningen Centrum för kulturell och socialt arbete Islamiska förbundet i Borlänge Islamiska ungdoms föreningen i Borlänge Shotokan karate klubb Somaliska mångkulturella föreningen Svensk islamiska kultur föreningen i Ludvika Sadaka kultur förening Somaliska kultur förening i Malung Somaliska kulturförening i Orsa

17 Vi arrangerar: Kulturarrangemang
Här visas bilder från några av våra debatter och föreläsningar.

18 Vi bedriver: Projekt Fredsagenterna
Verktygslådan mot rasism och islamofobi (”Islamofobil” av konstnären Ida Dzanovic) Fredsagenterna

19 ( Islamofobil).

20 Våra målsättningar Inleda och förankra vår omorganisation såväl internt som externt. Öka vår närvaro och aktivitet gentemot folkbildningsnätverk Vara den självklara samarbetsparten för våra MO. Öka folkbildningsverksamhet. Bredda samarbetsnätverket. Hålla hög kvalité på verksamheten. Ökad samhällsengagemang .T.ex. bedriva projekt som påverkar och syns. Att vara mer öppna utåt och deltagande i det offentliga samtalet Uppmuntra insyn från samhället Ha högt i tak i den interna debatten Synas i debatten och media

21 Var finns vi? Ibn Rushds distrikt Distrikt Norra Sverige
Distrikt Mittsverige Disktrikt Mälaren Distrikt Norra Götaland Distrikt Södra Sverige

22 Ibn Rushds kontor Umeå Borlänge Sundsvall Stockholm Katrineholm Örebro
Linköping Göteborg Helsingborg Malmö IBN RUSHD STUDIEFÖRBUND  BRÄNNKYRKAGATAN 111B  STOCKHOLM  


Ladda ner ppt "Maha Alhaddad Studiekonsulent Härnösand 29 Sep 2011."

Liknande presentationer


Google-annonser