Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

FIP & varumärket Lena Maria Fritzberg Säkerhetssamordnare.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "FIP & varumärket Lena Maria Fritzberg Säkerhetssamordnare."— Presentationens avskrift:

1 FIP & varumärket Lena Maria Fritzberg Säkerhetssamordnare

2

3 Snabbfakta om Botkyrka kommun  84 700 invånare 2011  Botkyrka består av fem kommundelar Alby, Fittja, Hallunda-Norsborg Tullinge, Tumba-Grödinge  En ung befolkning  Fler än 100 olika språk  E4:an går genom kommunen  Norsborgs vattenverk ligger i kommunen  63% bor i flerbostadshus (hälften hyresrätter), 37% i småhus  5 000 arbetsplatser och 22 000 arbetstillfällen, av kommunens 35 000 förvärvsarbetande arbetar 11 000 på hemmaplan. Kommunen är största arbetsgivaren andra är Alfa Laval Nordic AB och DeLaval International AB

4 Vem är Lena Maria Fritzberg? En kulturvetare från Stockholm som på arbetsvägen fastnat för säkerhetsfrågornas ständiga utmaning. Har arbetat i Botkyrka sedan 2008 och före dess i Stockholm stad och på TV4. Läser nu till säkerhetschef för jag hungrar alltid efter ny kunskap. Fritiden går åt till att resa, fotografera, läsa och vara i sommarstugan på en ö mitt i Mälaren. Hoppas på mer fångst i näten nu i sommar så att familjen med katten i spetsen kan njuta av nyrökt Mälargös. lena-maria.fritzberg@botkyrka.selena-maria.fritzberg@botkyrka.se, 08-530 626 02

5 Varumärke Är det som kännetecknar ett företag, en organisation, en vara eller en tjänst. Dels är det den bild eller uppfattning som omgivningen har om dessa. Dels är det ett fysiskt kännetecken som skiljer ett företags, en organisations varor och tjänster från andra.

6 Vi blickar bakåt För tio år sedan brann det i Botkyrka. Det var svårt att teckna försäkringar för kommunen. Självrisken vid brand blev en av landets högsta för kommuner. Det bedrevs inget SBA i kommunen. Det fanns ingen säkerhetsorganisation att tala om. Inget bra… Bränder påverkar varumärket mycket negativt.

7 Vad gav denna dystra historia? Den enda fördelen är att vi i dag är en av länets larmtätaste kommuner och har alla våra brandlarm direkt till räddningstjänsten. Sedan 2011 har vi dessutom lagt in övriga larm till deras (våran!) larmcentral. Så nu ser operatörerna där helheten. Det går ett inbrottslarm, det kommer in ett brandlarm… Den bilden kan vässas ytterligare. Utbildningsförvaltningen kommer från i höst investera 500 000 per år i att fasa ut de kameror som finns utomhus vid skolor och förskolor och ersätta dem med värmesensorer kopplade för övervakning hos larmcentralen. Då ser vi var det börjar brinna. Vi ser också folksamlingar och kan skicka väktaren att socialisera sig och pejla läget.

8 Hur förändrade vi bilden?  Kommunen byggde upp en säkerhetsorganisation.  Vi tog fram ett regelverk.  Vi startade upp ett SBA på varenda verksamhet.  Vi träffade försäkringsbolaget och gjorde dem delaktiga i hur vi tänkte och vart vi ville.  Vi inledde ett tätt samarbete med räddningstjänsten i både säkerhetsfrågor och trygghetsarbete.

9 2010 vinner vi pris som Årets säkraste kommun

10 Bevakning  2010 genomför kommunen en ny typ av upphandling av bevakningstjänster. Fokus ligger på preventivt arbete med relationsbyggande. Kvalité är viktigare än pris.  2012 kompletteras uppdraget med att utöver två väktarbilar och en hund nattetid även innefatta en väktare dagtid.  Väktarna blir en naturlig del kommunens verksamheter och miljöer. Uniformen avdramatiseras.  Väktarna får ett kontor på brandstationen och utgår därifrån och lär känna alla på stationen.

11 Väktaruppdraget växer ytterligare  Samarbetet med räddningstjänsten väcker tanken om en FIP-funktion i kommunen.  Bevakningsbolaget tycker uppdraget ligger helt i linje med deras arbete i Botkyrka  I dagarna firar vi ett år med väktarna som FIP.  FIP är ett bra komplement till räddningstjänsten.

12 Vad ger FIP kommunen?  Väktarna är först på plats i nästan hälften av de räddningstjänstlarm de åker på.  Väktarna släcker ofta den lilla branden.  De begränsar branden till räddningstjänsten kommer.  Väktarna är ytterligare en resurs som är förankrad i området och kan prata med folk runt om.  Väktarna tycker att det är kul att jobba i Botkyrka, de växer i sin yrkesroll och tar ett ansvar.

13 Vad kostar FIP  Ett par radioapparater, snart ett par Rakel.  Ett gäng handbrandsläckare, ett par släckgranater, brandfiltar, handskar och några andningsskydd.  Utbildning (tiden betalas av bevakningsbolaget, Räddningstjänsten utbildar gratis)

14 Vi skickade ut en pressrelease om FIP Fick efter ett tag följande från vår pressansvariga: Det är bara att gratulera - väktare som släcker bränder Det är bara att konstatera att denna nyhet är bland kommunnyheter som har fått bäst spridning och är dessutom den med tydlig positiv tonalitet. Grattis till oss och till alla duktiga väktare därute! Hediye

15 Ett axplock  Fackpress http://www.securityworldhotel.com/se/news.asp?type=1&id=62413 http://www.securityworldhotel.com/se/news.asp?type=1&id=62413  Radio http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5385465 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5385465  Lokalpress http://www.mitti.se/?p=40838http://www.mitti.se/?p=40838  TV http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/vaktare-far-slacka-branderhttp://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/vaktare-far-slacka-brander Positiv media är bra för varumärket.

16 Vad gör vi nu?  Vi ser över vilka fler som kan verka som FIP, ex. hemtjänsten, idrottssanläggningspersonal, parkskötare, grannstödjare och andra som rör sig i kommunen.  Vi tar fram checklistor med enkla lösningar på risker för att minska bränder i hemmet.  Vi följer upp vårt SBA.  Vi utbildar förvaltning efter förvaltning i brandskydd.

17 Brinner det i Botkyrka?

18 Våren 2013 •Det brinner bilar i Fittja och inom ett dygn även i Hallunda/Norsborg. Högerextrema dras till Botkyrka för konfrontation. •Vi läser krigsrubriker i tidningarna. •Botkyrkas mobilisering av de goda krafterna för att möta oron är igång redan på morgonen efter de första bränderna och jobbar sedan uthålligt i flera dygn. •Det dyker snabbt upp reportage i media om de goda krafterna mot oron. •Trots att Hallunda/Norsborg är bland de mest utsatta hålls en låg profil. Polisen griper. Pressansvarig i kommunen är med på utsättningar och nattvandrar själv. Vi sprider nyheter om allt som är bra och får gehör.

19 Samverkan i den akuta fasen och preventivt Resurser

20 Botkyrkamodellen Botkyrka kommun, polisen och Södertörns brandförsvarsförbund har en gemensam strategi som går ut på att undvika ”blåljuscirkus” vid händelser som tangerar social oro eller är det. Arbetet görs ”mjukare”, dvs man försöker undvika konfrontation, och involverar fler i dialogen. I modellen arbetar alla inblandade tillsammans för att vara proaktiva istället för reaktiva. Här spelar FIP en stor roll i sin dagliga dialog med framförallt ungdomar. Trygghetsarbetet och säkerhetsarbetet är en enhet i Botkyrka.

21 Resurser som envar gör skillnad men tillsammans får stora saker att hända  Polisen  Räddningstjänsten  Socialtjänsten  Kommunens säkerhetsorganisation  Fritidsverksamheten  Bostadsbolagen  Aktörer i området ex. Keolis bussbolag, Cubsec bevakning  Föreningar  Trossamfund  Nattvandrare  Grannstöd  Grannsamverkan  Organisationer ex. Fryshuset  Över 80 000 medborgare  Med flera…

22


Ladda ner ppt "FIP & varumärket Lena Maria Fritzberg Säkerhetssamordnare."

Liknande presentationer


Google-annonser