Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Telefonen Nu och Då.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Telefonen Nu och Då."— Presentationens avskrift:

1 Telefonen Nu och Då

2 Innehåll Antonio Meucci Sveriges första telefon Hur telefonen fungerar
Är telefonen viktig Fröken Ur Väntemusik Mobiltelefonens historia Lars Magnus Ericsson Virus till mobiltelefoner Så fungerar en mobiltelefon Telefonens framtid Avger mobiltelefonen strålning Mp3 Källor

3 Antonio Meucci Telefonens verkliga uppfinnare
Alexander Graham Bell är personen som många tror uppfann telefonen. Men är det verkligen han som har uppfunnit en av världens bästa uppfinningar? Nej, det är det inte. Alexander Graham Bell tog patent på uppfinningen men den verkliga uppfinnaren är Antonio Meucci. Man har länge känt till Antonios insatser men först år 2001 blev det bestämt att det var Antonio som hade uppfunnit telefonen, men Alexander Graham Bell tog patent före Antonio. Antonio skulle ha gjort uppfinningen redan 1849 i Italien och sedan han emigrerat till Amerika begärde han 1871 patent för sin ”teletrofono”. Han kunde inte få patent på grund av brist på pengar. Han lärde sig aldrig riktigt att prata ren amerikanska och hade därför problem med att klara sig i affärsvärlden.

4 Han visade sina ritningar för direktören på Newyork Telegraph Company som lovade att prova Meuccis uppfinning på bolagets ledningar. Direktören gjorde dock inget åt saken och Meucci fick inte tillbaka sin ritning. Han och hans familj hade inte råd att försörja sig, så hans hustru sålde många av de apparater som Meucci använde vid sina experiment. Ritningar och apparater var alltså på drift och det visade sig att Bell utförde sina experiment i samma laboratorium, där Meucci hade sin utrustning. På 1880-talet försökte Globe Telephone Company hävda Meuccis rätt till uppfinningen mot det mäktiga Bell-bolaget, men processen avstannade och 1889 dog Meucci.

5 Sveriges Första Telefon
1877 kom telefonen till Sverige. Det första telefonsamtalet utspann sig i Stockholm i augusti. Den första kommersiella telefonoperatören i Sverige blev Stockholm Bell Telfonaktiebolag som på hösten 1880 startade sin verksamhet med drygt 100 abonnenter. År 1883 startade Stockholms Allmänna Telefon AB sin verksamhet. Ute i landet bildades många privata telefonföreningar som byggde upp lokala telefonnät. Telefonen spred sig snabbt över Sverige det blev en stor grej med telefonen.

6 1885 hade Stockholm flest telefoner i Europa
1885 hade Stockholm flest telefoner i Europa. Det vill säga att Europa hade fler telefoner än det fanns i storstäder som London, Berlin och Paris. År 1887 invigdes den nya telefonstationen vid Malmskillnadsgatan i Stockholm, på taket fanns det jätte stort torn gjort av järn för 4000 telefontrådar till Stockholm borna Station var det största telefonstation men dom var tvungna att riva den efter en stor eldsvåda. Telegrafverket började på 1890-talet att köpa in de privata telefonföreningarna i landet och byggde ledningarna för att binda ihop dem. År 1918 var praktiskt taget hela telefonrörelsen i Sverige samlad hos Telegrafverket. De största telefonledningar var oisolerade så kallade blankledningar med jorden som återgångsledningar, men för att förbättra kvaliteten övergick men till system med två trådar.

7 Hur telefonen fungerar
När vi pratar i en telefon skapas en elektrisk signal som sedan skickas vidare via telejacket. Signalen transporterar sedan ut på telenätet. Signalen är analog och den kan beskrivas som en vågrörelse. Vågen översätts till exakta värden. Varje punkt på vågen får en digital kod. Ju tätare mätpunkter, vilket innebär att kvalitén blir bättre. Att översätta analoga ljud till digitala kallas för att ”slampa”. Signalen som nu blivit digital delas upp i små packet. Sen skickas paketen ett och ett. För att signalen ska kunna tas emot av mottagarens telefon måste den åter bli analog, vilket sker t.ex. i telestationen. Den analoga signalen transporteras vidare till slutmålet och vi hör samma ljud som en gång skickats. Allt detta går på mindre än en sekund. Alltså går den väldigt snabbt.

8 Är telefonen viktig Telefonen är en av världens viktigaste uppfinning. I början var telefonen inte särskilt populär för att den var för dyr och den klassades som en uppfinning för dom rika. Men det blev aldrig riktigt så för att telefonen blev väldigt populär hos olika uppfinnare. Telefonen fick nya former och den blev allt biligare. Telefonen blev allt viktigare för samhället. I början av dess utveckling hade man nästan bara den till att ringa polisen, brandkåren eller till sjukhuset. Men man började förstå hur bra telefonen var. Man började använda den till att ta kontakt kompisar och andra saker. Och företagen började förstå att man kan tjäna mer pengar på telefonen.

9 Nu är vårat samhälle beroende av telefonen
Nu är vårat samhälle beroende av telefonen. Du kan få tag på nästa allt i hela världen med hjälp av en telefon. Om du t.ex. vill veta hur ett företag fungerar så ringer man till företaget och frågar. Allt blev mycket lättare när telefonen kom. Det har också kommit nya sorters telefoner som är mycket bättre t.ex. den sladdlösa telefonen och mobiltelefonen. Det blir alltså ännu lättare att ringa till kompisar men även till polisen, brandkåren eller sjukhuset. Men med mobiltelefonen finns det en nackdel och det är att den är mycket dyrare att ringa med än vad det är med en vanlig telefon. Alltså tjänar dom olika telefonbolagen mycket mer på att sälja mobiltelefoner än att sälja vanliga telefoner. Telefonen i det stora hela har blivit mycket viktigare för vårat samhälle. Alltså är den mycket viktig för oss alla.

10 Fröken Ur Har du tappat klockan eller vill veta exakt vad klockan är, vad gör du då? Jo, du ringer så kommer du till Fröken Ur. Men det ingen tant med precisionsur som sitter och rabblar klockslag dygnet runt. Det är en maskin. 25000 kr kostade denna talmaskin från Den finns nu på ett telemuseum. Det tog en halvtimme att läsa in sekunder, minuter och timmar. Ljudet spelades in på sex filmskivor och maskinen satte ihop de olika tiderna. Från början saknades pipet som angav den exakta tiden. Det kom 1943 och kallades för ”Fröken Urs Hicka” byttes maskinen ut mot en ny.

11 Den 8 mars 2000 fick Fröken ny röst igen.
Samtidigt flyttade hon från Telias lokaler i Stockholm till Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut i Borås. Flyttningen innebar att den tid som ges av Fröken Ur blir direkt kopplad till de atomur som tillsammans upprätthåller den nationella tidsskalan i Sverige. Den gamla bandspelaren som varit i drift sedan 1968 har ersatts av ett nytt datoriserat system. Nya Fröken Ur anger, förutom timma, minut och var tionde sekund, även dag, månad och år vid bestämda tillfällen och dessutom sommartid och normaltid Johanna Östlund, ny Fröken Ur från den 8 mars 2000.

12 Väntemusik Väntemusik, vad är det för något? Med väntemusik menar jag sådan musik som man hör när man sitter i telefonköer. Vissa företag har gjort så att när man väntar på sin tur får man höra en låt istället för att bara höra en röst var 30 sekund som säger ”Tack för att ni väntar, vi tar strax emot Ert samtal”. Jag har ringt till några stora affärer och företag och suttit i telefonkö, och jag har konstaterat att nästan alla företag sätter igång lugna, klassiska låtar. Vad kan det bero på? Det finns nog olika svar på den frågan. En anledning kan nog vara att flera som ringer föredrar klassisk och lugn musik framför hård rock och hiphop. En annan anledning är att man slappnar av när man hör lugn musik. Skulle man höra hård rock eller dylikt och inte tycker om den typen av musik blir man bara stressad för man vill komma fram och slippa höra på den skräniga musiken och då går tiden mycket söligare. Det är vad jag tror. Det hade varit rätt intressant att höra företagens mening med väntemusiken. Tyvärr han jag inte med att ringa och fråga.

13 Mobiltelefonens historia
I slutet av 1940 talet påbörjades vissa planer med mobiltelefoni att diskuteras och man började konstruera ett provsystem. Men det dröjde ända till år 1970 tills man utvecklade ett riktigt fungerande system. Man konstaterade att det skull ta ca 10 år att genomföra ett sådant projekt. Man var mycket mån om att det skulle råda fri konkurrens för att hålla priserna nere. I väntan på att NTM (nordiska mobiltelefon gruppen) som kom på idén om att utveckla ett riktigt fungerande system blev många företag ivriga. Det var en stor efterfråga om deras produkt presenterades den första skissen över hur systemet skulle se ut.

14 Nu började det riktiga allvaret
Nu började det riktiga allvaret. Alla ville ha en del av mobiltelefonen men dom fick vänta ända till 1979 då den första mobiltelefonen kom ut. Sen dess har det bara gått framåt i mobiltelefonens värld. När den fösta kom kunde man bara ringa en kort stund men idag kan man ringa länge och nu kan man också spela spel skicka SMS och gå ut på Internet. Det finns även färg och kamera på mobilen idag. Nu har nästan alla mobiltelefoner och det var verkligen en lyckad uppfinning man kom på

15 Lars Magnus Ericsson Lars var född i Värmskogs socken i Värmland. Efter tre års utlandspraktik som instrumentmakare bl.a. hos Siemens och Halske i Berlin, öppnade Lars 1876 i Stockholm en mekanisk verkstad under firma L.M. Ericsson och Co. Personalen bestod av Lars själv, hans kompanjon C.J Andersson och en tolv år gammal springpojke. Då Lars 27 års senare vid 57 års ålder lämnade företaget var det en världsindustri. Den ursprungliga företagsidén var att tillverka telegrafverket, men efter Bells uppfinning av telefonen 1876 kom Lars att intressera sig för detta kommunikationsmedel: Lars konstruera 1884 den första handmikrotelefonen, som patenteras av honom År 1884 kom den första bordsapparat, som 1890 utrustades med handmikrotelefon och blev en stor succé. Efter att Lars trätt tillbaka ägnade han sig åt jordbruk på sin egendom Alby utanför Stockholm.

16 Virus till mobiltelefoner
Virus till datorer har det funnits länge. Men finns det virus för mobiltelefoner? Om det finns, vad gör de? Vad jag vet så finns det redan virus till mobiltelefoner. Det finns risk för personer som har en Siemens att få ett SMS som tar kål på batteriet så man måste köpa ett nytt. För datahackers och virusskapare är mobiltelefonen nästa mål. I samma takt som mobiltelefonerna blir allt mer avancerade och ”smartare” blir de också mottagliga för virus. Det finns virus och maskar. Virus infekterar filer i datorer medan maskar snabbt sprider sig vidare till andra. Virusexperterna tror att maskar är det första som kommer att drabba mobiltelefoner. Virus kan exempelvis få telefonen att ringa upp polisen eller skicka din personliga adressbok vidare till en telemarketingfirma. Viruset kan få tillgång till allt som man lagrar på mobiltelefonen.

17 I Japan orsakades e-postmeddelanden som innehöll en Internetadress
I Japan orsakades e-postmeddelanden som innehöll en Internetadress. När man klickade på adressen ringde telefonerna upprepade gånger till det nationella nödnumret, motsvarande 112 i Sverige. De nya telefonerna har en egen IP-adress. Det innebär att nätet alltid hittar en, och det innebär att mobiltelefoner kan hackas. Tyvärr är det inte möjligt att lägga in ett antivirusprogram i en mobiltelefon Det här kan virus och maskar göra i din framtida mobiltelefon: Radera programvaran. Ändra siffror i inlagda telefonnummer. Radera telefonboken. Ringa upp betalnummer. Ringa upprepade gånger till ett nödnummer, som 112. Skicka vidare din adressbok. Skicka SMS till alla i din telefonbok och sprida sig till dem.

18 Så fungerar en mobiltelefon
En mobiltelefon är vad namnet antyder en mobil telefon, det vill säga en medtagbar telefon. En telefon som kan kommunicera trådlöst med hjälp av radiovågor i luften. Teknikerna som används för att kommunicera mellan olika telefoner varierar och utvecklas ständigt. Den senaste tekniken efter GSM (Global System for Mobile Radiomast Communications) är UMTS (Universal Mobile Telecommunication System) det vill säga 3G. När man startar en mobiltelefon söker den automatiskt upp närmaste radiomast och blir då inloggad på nätet. När man pratar i en mobiltelefon sänder den iväg signaler som tas emot av radiomasten, som i sin tur står i förbindelse med andra radiomaster som eventuellt är kopplade till en huvudstation via kabel. Det samtal du ringer skickas från din närmaste radiomast via en station till den radiomast som står närmast den du ringer. Mobiltelefonen har en antenn (yttre eller inre) för att ta emot respektive sända signaler. Signalerna som en mobiltelefon tar emot under ett samtal omvandlas till för dig hörbart ljud. Mobiltelefonen kallas idag lite skämtsamt ”människans bästa vän”. Antalet användare har ökat radikalt de senaste åren. Mobiltelefoner är mycket användbara och för många livsnödvändiga. Att kunna ringa nödsamtal vart du än befinner dig är skäl nog för många att införskaffa en egen mobiltelefon. Användningsområdena bara ökar till en början gick det bara att ringa, idag kan du koppla upp dig mot Internet, skicka e-post, skicka MMS (multimediameddelande) samt utnyttja en rad andra tjänster. Utvecklingen av mobiltelefoner gå hela tiden framåt.

19 Telefonens Framtid Hur kommer de framtida mobiltelefonerna att se ut? Kommer de att vara ett litet headset som man pratar in numret i eller kommer de att bli något chip som man sätter in under huden? Det är svårt att säga med det faktum att mobiltelefonernas utveckling går snabbt och telefonerna blir mindre och mindre så är det inte omöjligt att de slutar som ett chip under huden. Det kommer ju hela tiden nya modeller och företagen tävlar med varandra om vem som kan göra den minsta och mest avancerade telefonen.

20

21 Men måste man ha en mobiltelefon med en massa avancerade funktioner
Men måste man ha en mobiltelefon med en massa avancerade funktioner? Är det nödvändigt att ha en inbyggd kamera, mp3-spelare eller radio i sin mobil? Många har bara sin mobil för att ringa med och är inte intresserade av en jätte komplicerad telefon eller att betala en förmögenhet för att ha en telefon att ringa med. Sen finns det de som använder sin telefon till mer än bara att ringa med. De som inte tycker att det är lönt att köpa en telefon om den inte har alla de modernaste funktionerna. De som spenderar mellan fyra- och fem tusen på en mobiltelefon, som från början endast var till för att ringa med men som nu är proppad med funktioner som inte har med ringandet att göra.

22

23 Sen kan man ju undra hur de framtida telefonerna kommer att vara
Sen kan man ju undra hur de framtida telefonerna kommer att vara. Vad kommer företagen att komma på när de funktionerna som är moderna idag blir omoderna? Det finns ju redan mobiltelefoner som är kombinerade med spelmaskiner, så då kan man ju undra om den framtida telefonen mer kommer att likna en dator i funktionerna. Det är redan nu möjligt att wapa och ladda hem spel och andra saker till sin mobiltelefon. Så frågan är: När kommer idéerna att ta slut? När kommer det att säga stopp för dem som sitter och funderar ut nya modeller? Det måste finnas en gräns för hur mycket man kan lägga in i en så pass liten sak som en telefon.

24 Avger mobiltelefoner strålning
Är strålningen från mobiltelefoner verkligen så farlig som alla tror. Att denna strålning har biologiska effekter på oss användare vet forskarna idag. Men dom kan inte svara på om effekterna är farliga eller inte. Man vet inte säkert om strålningarna från mobiltelefonerna kan orsaka cancer. Man har kommit fram till att svaga mikrovågor från mobiltelefoner visar att hjärnans och resten av kroppen elektriska aktivitet och funktion kan temporärt påverkas. Det finns stora brister i kunskaperna särskilt avseende långtidseffekter vid användande an mobiltelefoner och förståelsen av det grundläggande bioelektriska processerna. Cellerna som utsetts av strålning från en mobiltelefon reagerar på strålningen och funktionerna i många proteiner i cellen förändras. Produktionen av proteiner kan på grund av strålningen öka eller minska.

25 Den enda kända effekten av mobilstrålning är värmeeffekten d. v. s
Den enda kända effekten av mobilstrålning är värmeeffekten d.v.s. den uppvärmning och biologiska effekter som hör ihop med den ökade temperaturen. Alla internationella gränsvärdena är satta utifrån detta. En mobiltelefon kan aldrig ge uppvärmningseffekter d.v.s. Att vi skulle kunna få en direkt uppvärmning av delar av delar av huvudet, Det har den alldeles för lite uteffekter till. Man har teoretiskt beräknat att det allra mesta skulle vara en temperatur ökning på 0.1 C. Denna temperaturförhöjning kan jämföras med våra normala temperaturvariationer under ett dygn på mer än en halv grad. Enligt en rapport skriven av IEGMP (independent Export Group On Mobile Phones) kan man inte få cancer av en GSM-telefons strålning. En del studier visar att det kan finnas en koppling mellan hjärntumörer och mobiltelefonanvändning. Men man kan inte ge något rakt svar på det idag. Forskarna tror inte att det är någon stor chans att användandet av mobiltelefoner ger större chans till hjärntumörer. Men något säkert svar kommer vi nog inte få förrän om 3-4 år.Men för säkerhetens skull ger forskare ut tips om hur man kan få mindre strålning av mobiltelefoner.

26 Strålningen minskar om man använder en handsfree eller ett headset eftersom avståndet från mobilen och huvudet ökar. Undvika att använda telefonen bakom tjocka väggar, i källare, tunnlar och liknande. Om hindren finns blir mottagningen sämre och telefonen använder hela sin sändningsstyrka och strålningen ökar. Håll telefonen i ett lätt grepp, helst i dess nedre del. Undvik att hålla handen nära antennen så att den skuggar sändning och mottagning. Vid användande av handsfreeutrustning, se till att telefonen skuggas så lite som möjligt av kläder, kroppsdelar och annat absorberande material. Lägg gärna telefon på bordet när du talar. Prata så lite så möjligt i mobiltelefon och använd telefonsvarare och meddelande. Försök att hålla nere antalet samtal och samtalstid.

27 MP3 Ni undrar kanske varför jag skriver om mp3 när vårt arbetsområde är om telefoner? Andledningen är att allt fler mobiltelefoner har antingen inbyggd mp3-spelare eller också kan man köpa en mp3-spelare löst som tillbehör. Mp3 eller MPEG3 som det egentligen heter är ett oerhört smidigt format för att spela, hantera och flytta musik. Fördelarna med mp3 är att det väldigt kompakt och därför blir ljudfilerna förhållandevis små (i antal kilobyte räknat). Mp3 har blivit något av en ”Internetstandard”. Det är bland annat mp3-nerladdningarna som gör att många skaffar sig bredband. Jag har själv vanligt modem just nu men det är så himla slött så att vi har bestämt oss för att skaffa bredband. Även ifall mp3 låtar är väldigt kompakta så tar det ca tio minuter för en person med modem att ladda ner dem. Nu mer köper folk inte lika mycket skivor som för eftersom om man vill ha en skiva så går den att hitta på Internet. De mest populära nerladdnings sidorna är Kazaa och Directconnect där man har en mapp i sin dator som alla som är inne på Kazaa eller Directconnect får tillgång till. Därför finns det ett mycket stort utbud på mp3 låtar på Internet. Det finns även nackdelar med nedladdningsprogram på grund av att virus sprider sig väldigt snabbt med dem. Har man sen en cd-brännare och ett brännarprogram som kan konvertera mp3 till vanliga cd-låtar om man nu inte vill köpa ett dyrt tillbehör till sin telefon eller köpa en mp3-spelare som inte heller är speciellt billiga.

28 Källor NE (Nationalencyklopedin) Biblioteket Internet (blandade sidor)
Uppslagsböcker från skolan Egna kunskaper

29 Texten är skriven av: Patrick Ivarsson Markus Hansson Fredrik Ljung

30 The End


Ladda ner ppt "Telefonen Nu och Då."

Liknande presentationer


Google-annonser