Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Anna & Martin seglar i stilla havet Oktober – December 2009 Bildspel nr.1.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Anna & Martin seglar i stilla havet Oktober – December 2009 Bildspel nr.1."— Presentationens avskrift:

1 Anna & Martin seglar i stilla havet Oktober – December 2009 Bildspel nr.1

2 Regnet öser ner när vi lämnar Linköping men vad gör väl det när man ska ut på äventyr. I bilen råder i alla fall inga sura miner  Hihi… Håhå…

3 Med ett par raska kliv tar vi oss snabbt till San Francisco via Frankfurt och Washington.

4 I San Francisco mönstrar vi på Explorer of Sweden som är en 57 fot lång segelbåt i stål. Oscar Daniel Niklas Björn David Frida Kort bakgrund: Explorer ägs av Ola Skinnarmo som använt båten till att segla nord- ostpassagen i sommar. Nu ska båten seglas hem igen och det är där vi kommer in i bilden. Med på resan är även Niklas, vår Über-skeppare och gourmétkock. Daniel, världsvan seglare och fiskexpert. Oscar, seglare och förste rorgängare. David, fiskexpert och dive master. Björn, expert på sextanter och brandsläckare och Frida, brandingenjör och ostindienseglare. Ett glatt och trevligt gäng. Frida byter av Björn i Los Angeles.

5 Vi ser det som ska ses och gör det som ska göras innan vi kastar loss från San Francisco och sätter kurs söderut. På vägen ut seglar vi förbi den legendariska fängelseön Alcatraz och vidare ut under Golden Gate bron.

6 Under natten seglar vi ned mot Monterey Bay som lär ha ett akvarium av världsklass enligt våra marinbiologer David och Daniel. Det blåser relativt hårt och vi rullar fram i en fyra meter hög dyning. Man får hålla fast sig i kojen när man ska sova. Drömläge för sjösjuka men vi har knaprat i oss varsitt mirakelpiller och det är faktiskt ingen i besättningen som blir dålig trots att vi är fyra nya medlemmar utan ingungade sjöben. Martin och Anna kör hundpasset mellan 24:00 och 04:00. Det blåser friskt men vinkeln är fördelaktig och vi gör fin fart.

7 En ny dag gryr. När vi vaknar är vi redan framme i Monterey Bay. Solen skiner och det är vindstilla. Vi ankrar upp i bukten. Efter frukost sjösätter vi jollen och bränner in till land för att kolla in det berömda akvariet.

8 Akvariet är verkligen kanon! Det finns bl.a. ett gigantiskt akvarium med hela fiskstim, stora tonfiskar och t.o.m. en vithaj. Det växer palmer här. Det blir pluspoäng .

9 Akvarier i all ära men det finns spännande saker att titta på den verkliga verkligheten också. Vattnet i bukten sjuder av liv. Nästan överallt ser vi sälar, havsuttrar, pelikaner och sjölejon. Hundratals. Sjölejonen luktar väl som sjölejon gör mest: Sjölejon 

10 Monterey Bay • Santa Cruz • Ingen rast och ingen ro. Till kvällen lättar vi ankar och seglar vidare söderut mot Santa Cruz i Channel Islands National Park.

11 Nu följer ett par dagar med fantastiskt fin segling. Lätta vindar, solsken och en utspirad genaker tar oss på ett behagligt sätt mot vårt mål. Anna tar en solhöjd med sextanten.

12 Gött mos!

13 Solnedgång över Stillahavet

14 Under eftermiddagen andra dygnet dyker Santa Cruz upp i horisonten.

15 Vi ankrar upp i en vik på Santa Cruz nordvästra sida. Solen håller på att gå ned men vi bedömer att vi ändå hinner med att bestiga en av de högsta topparna innan det blir mörkt.

16 Till topps! Anna och Oscar är först på plats.

17 Santa Cruz är ett månlandskap utslängt i Stillahavet. Här växer bara små torra buskar, kaktusar och andra riktigt stryktåliga växter.

18 Explorer of Sweden Santa Rosa

19 Niklas pallar kaktusfikon med fara för sitt eget liv… …som Anna lagar en paj på. Dagens visdomsord: Det finns jättemånga taggar på ett kaktusfikon!

20

21 Nej, nu är det snart mörkt. Full gas tillbaka ut till båten. Våra magar kurrar. Brakmiddag ska tillredas .

22 Ny dag, nya äventyr. Vi börjar med ett dygns segling ner till Santa Catalina Island därvi ankrar en natt i Two Harbours innan vi drar vidare runt hörnet och turisthålan Avalon där Björn mönstrar av och Frida mönstrar på. Därefter ett dygns segling till San Diego där vi ska klarera ut innan det är dags för Mexiko.

23 Santa Catalina i solnedgång. Klippig månlandskapsö även denna.

24 Men hallå! Det skulle ju ligga en skyddad hamn här. Detta är ju bara branta klippor. Var är den någonstans? När vi rundar den branta klippan vid pilen dyker Two Harbours upp.

25 Vår ankring Vi irrar genom mörkret och hittar faktiskt en hygglig restaurang som serverar både bisonburgare och kall öl. Restaurangen är enorm i förhållande till antalet innevånare. Ett gammalt svartvitt foto på väggen förklarar varför. Ön ligger på dagstursavstånd från LA. Kyparen upplyser oss om att det finns vilda bisonoxar på ön. Han råder oss att inte gå för nära. Promenaden tillbaka till jollen blir plötsligt mer spännande än åt andra hållet…

26 En ny dag gryr och dimman lättar över Santa Catalina. Dagens mål är att runda södra änden av ön och leta upp huvudhålan Avalon.

27 Avalon är en riktig turistfälla men tillgången på palmer är god vilket alltid ger pluspoäng. Vi är bekväma och lägger oss på en boj innanför vågbrytarna.

28 Hörru bartändärn’. Ro hit en ny omgång Wiky Wackers å fortsomfanskarregå. Sätt upp det på brandmännens nota. Rajraj… Det är lite off season och alla restauranger är inte öppna. Vi hamnar på ett halvsunkigt hak med en massa pensionerade brandmän som envisas med att bjuda på en förskräcklig massa drinkar. Det blir världens drag och vissa har lite ont i håret dagen efter, men det var det värt…

29 Jag tror att vi tar en liten paus här. Det finns mycket mer att berätta om vår första vecka men det kommer i bildspel nr. 2.


Ladda ner ppt "Anna & Martin seglar i stilla havet Oktober – December 2009 Bildspel nr.1."

Liknande presentationer


Google-annonser