Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Marine Stewardship Council THE BEST ENVIRONMENTAL CHOICE IIN SEAFOOD Ekomatcentrum, 12 November, 2013 Minna Epps, Verksamhetschef, MSC Östersjöområdet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Marine Stewardship Council THE BEST ENVIRONMENTAL CHOICE IIN SEAFOOD Ekomatcentrum, 12 November, 2013 Minna Epps, Verksamhetschef, MSC Östersjöområdet."— Presentationens avskrift:

1 Marine Stewardship Council THE BEST ENVIRONMENTAL CHOICE IIN SEAFOOD Ekomatcentrum, 12 November, 2013 Minna Epps, Verksamhetschef, MSC Östersjöområdet

2 Vår vision “Haven ska sjuda av marint liv och fiskebestånden skyddas för denna och kommande generationer”.

3 Hur uppnår vi vårt mål? FiskeOberoende certifiering av fiske Spårbarhets- certifiering av handelskedjan Miljömärke licens Konsument Produkt

4 13 MSC-kontor 200 certifierade (7 MT) 105 i full granskning fisken i förhandsgranskning MSC-certifierade fisken 8% av globalt kommersiellt fiske är MSC-certifierat

5 MSC-certifierade arter 129 arter i MSC-programmet (78 certifierade arter) Herring (Clupea harengus) Haddock (Melanogrammus aeglefinus) Tuna (Thunnus alalunga) Hake (Merluccius paradoxus och Merluccius capensis) Hoki (Macruronus novaezelandiae) Mackerel (Scomber scombrus) Cod (Gadus morhua) Salmon (Onchorhyncus nerka) North Sea shrimp (Pandalus borealis) Plaice (Pleuronectes platessa) Blue shell mussel (Mytilus edulis) Nephrops (Nephrops norvegicus) Alaska Pollock (Theragra chalcogramma)

6 > 21,000 MSC-märkta produkter 400 nya produkter per månad 106 länder Sverige: 1452 produkter

7 Antal MSC-märkta produkter per land

8 Konsument kännedom av MSC:s miljömärke “Har du sett denna logotypen för?” “Vad betyder den för dig?”

9 ICA:s konsumentundersökning InformationskanalerProcent (%) ICA’s konsument tidning 55,9% Mer information på packeteringen 41,7% Bättre och tydligare skyltning I butik 48,9% Hyllor28,7% Hemsidan15,2% Mer personlig guidning i butik 12,7% TV skärmar I butik7,7% QR koder4,3% Facebook4,1%

10 •Oberoende/tredjeparts verifikation av spårbarhet •Bekräftar att produkten kommer från ett hållbart fiske •Konsument trygghet •Marknadsbaserade incentament fungerar bäst utan fusk! •MSC DNA projekt Produkt integritet

11 Environmental Benefits •Minskat utkast och bifångst •Skapandet av marina skyddade områden •Insamling av data och forskning impacts-report-2011 Skillnader på vattnet

12 “Eco-Label Conveys Reliable Information on Fish Stock Health to Seafood Consumers”. Beståndanalys

13 (a) MSC certifierade bestånd (n=44) (b) Samtliga bestånd (n=176) (c) Fisken på bestånd som genomgått förhandsgranskning men som inte fortsatt in i full granskning (n=25) MSC vs icke-MSC-certifierade fiskebestånd Källa: How sustainable is ecolabelled seafood? N.Gutiérrez, et al, 2012, Plos One 0.5 B MSY 1.3 B MSY Jämförelse utav status mellan 44 av de MSC-certifierade bestånden och 176 icke- certifierade bestånd

14 benefits/global-impacts/msc-global-impacts-report-2013 Kontinuerlig utvärdering av MSC

15 •Öka förståelsen för de miljömässiga och organisatoriska effekterna av MSC-programmet •Ge en vetenskaplig grund för en transparent, opartisk och konsekvent utvärdering av hur effektivt MSC:s arbete är •Följa MSC:s miljöpåverkan för att kontrollera att intressenters deltagande bidrar till att förbättra den marina miljön Global Impacts Report- Syfte

16 -MSC-certifierade fisk och skaldjur utgör omkring 7 procent av all den vildfångade fångsten -Fisken i utvecklingsländer står för 8 procent av de MSC:s certifierade fiskena -86 procent av de certifierade fiskena kan påvisa att fiskbestånden de fiskar på ligger i linje med eller över bästa praxis för fiskebestånden Resultat - övergripande

17 •1100 handlingsplaner har utvecklats •Varav 400 har avslutats sedan år 2000 •De största förbättringarna har varit inom fångst kontroll system (41%) •ETP (Endangered, threatend and protected species) 35% •Havsbotten påverkan : 27% •Invändningar har varit konstant Resultat- förbättringar

18 Miljöindikatorer •Antal certifierade bestånd vid hållbara nivåer Data och indikatorer Stock Status 1.1.1

19 Miljöindikatorer •Antal och hastighet av implementerade handlingsplaner Data och indikatorer 5 years certification period 40-60% av vilkor uppnådda vid tredje revisionen

20 Organisationsindikatorer •Antal certifierade fisken från utvecklingsländer Data ochIndicatorer

21 •Certifierade fisken- torsk, sill, gös och makrill (avstängt) •Fisken under granskning- Östersjö sill och skarpsill, blåmusslor, kräftfiske, Kalix löjrom •> 70 MSC-certifierade företag •> 1400 MSC-märkta produkter- 51% Restaurang/Storkök MSC i Sverige

22 Östra östersjötorsken- Villkor Inom ett år ska fisket: •Komplettera forskningsdata om landad fisk, utkast och Natura områden Inom tre år ska fisket: •Utveckla en förvaltningsstrategi för att mildra påverkan på ekosystemet Inom fem år ska fisket: •Implementerad den framtagna strategin

23 Skinny cod… Augusti 2012, Bornholm Sea Foto: D Stepputtis

24 Restaurang och storkök

25 ”Det var inspirerande att se att vårt intresse för MSC certifieringen gav ringar på vattnet och att vi skapade en större efterfrågan på hållbara fisk och skaldjursprodukter.” Daniel Frick, Delägare, B.A.R. Första MSC certifierade krogen i Stockholm!

26 MSC-certifierade fiskar har hittat till ICA! Det kommer mera.. MSC-certifierade fiskdiskar

27 Målsättning- 100% MSC

28 •Inga licensavgifter för skolor och dagis •Stimulerande för ledning och personal •Tema dag för barn •Ca 70 % av den fisk som serveras i skolor kommer från en MSC-certifierad leverantör •Varför är inte fler kommuner MSC-certifierade? Fish and Kids- MSC:s skolprojekt

29 Världshavsdagen

30 Smaka på Stockholm- kockduell

31 Landsomfattande jubileumskampanj Samarbete MSC och Findus April 2013 i 240 butiker Rabattkupong på Hoki med hoki-recept och MSC- information Coop, ICA, City Gross, Hemköp, City Sparköp m fl MSC firar 10 år på svensk marknad

32 Blå fisk- en kokbok för havet (kocklandslaget)

33 Porträtt av alla fiskarna

34 2 recept per kock- gratis

35 Minna Epps Verksamhetschef MSC:s Östersjöteam Linda Sörnäs Kommunikationschef Susanna Blomqvist Marknadschef Cecilia Lenbäck Utbildnings och marknadsansvarig Kommunikation & Marknadsföring Danmark Vivien Schröder Fiskeriansvarig Chris Bolwig Licensansvarig Projektledare Polen 2013 Projektledare Finland 2014

36 DET BÄSTA MILJÖVALET FÖR FISK OCH SKALDJUR Tack för uppmärksamheten! Följ oss på Facebook.com/blafisk

37 Wild caught vs Farmed fish


Ladda ner ppt "Marine Stewardship Council THE BEST ENVIRONMENTAL CHOICE IIN SEAFOOD Ekomatcentrum, 12 November, 2013 Minna Epps, Verksamhetschef, MSC Östersjöområdet."

Liknande presentationer


Google-annonser