Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Napoleon Bonaparte Kejsare av Frankrike

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Napoleon Bonaparte Kejsare av Frankrike"— Presentationens avskrift:

1 Napoleon Bonaparte 1769 - 1821 Kejsare av Frankrike
Född den 15:e augusti Napoleon Bonaparte Kejsare av Frankrike Napoleone di Buonaparte var född i Ajaccio på Korsika och dog troligen av magcancer den 5:e maj 1821 på Sankta Helena i Sydatlanten. Året innan Napoleon föddes blev Korsika franskt. Vid 5-årsåldern började Napoleon gå i skola. 1779 skickades han till militärskolan i Brienne. Han var en av fem elever som fick chansen att studera vidare på Krigshögskolan i Paris. Franska revolutionen 1789 öppnade stora möjligheter för den unge Napoleon. Segerrika fälttåg gjorde att han den 2 december 1804 lät kröna sig själv till fransmännens kejsare, med folkets stöd. Detta varade till 1814 då han landsförvisades till ön Elba. Han kom tillbaka men förlusten vid Waterloo gjorde att han sattes på ön St Helena.

2 Signe Hasso 1915 - 2002 Svensk skådespelare Född den 15:e augusti
Signe Eleonora Cecilia Larsson föddes i Kungsholms församling, Stockholm och dog av lunginflammation och lungcancer den 7:e juni 2002 i Los Angeles, Kalifornien. Signe debuterade redan som tolvåring på Dramatiska Teatern i Stockholm. Sin första spelfilm gjorde hon 1933, och den bar titeln Tystnadens hus. Vid inspelningen av filmen mötte Signe den tyske filmfotografen Harry Hasso, som blev hennes förste man. Hasso reste till Hollywood 1940, och 1948 blev hon amerikansk medborgare. Redan 1950 hade hon hunnit spela med i fjorton filmer i Hollywood. Under sin karriär gjorde Signe Hasso över 60 filmer. Hon är en av sex svenska stjärnor som hedrats med just en stjärna på Hollywood Walk of Fame.

3 Martin Ljung 1917 - 2002 Svensk skådespelare Född den 15:e augusti
Martin Vilhelm Ljung var född i Notviken, Luleå och dog den 30:e september 2010 i sitt hem i Stockholm. Martin var en originell komiker som började sin yrkesbana som smedhalva hos SJ hemma i Norrbotten. Han tillhörde kärntruppen i Povel Ramels Knäppupp-produktioner. Samarbetet med Ramel började med att Ljung med sin karakteristiska basröst imiterade en biograforgel i radioprogrammet Frukostklubben 1947. Han var med i flera av Knäppupps filmproduktioner, bland andra I rök och dans, Ratataa och Den store amatören. Han spelade farlig sjörövare i Pippi Långstrump på de sju haven (1970). Han samarbetade ofta med Hasse och Tage, bland annat i Spader, Madame! på Oscars 1969.

4 Pierre Lindstedt 1943 Svensk skådespelare Född den 15:e augusti
Pierre Ernst Vilhelm Lindstedt är född på Dalarö, Södermanland. Han är son till skådespelaren Carl-Gustaf Lindstedt. Pierre hade inte alls tänkt sig att bli skådespelare, men han började hjälpa till bakom kulisserna på teatern Nöjeskatten som hans pappa Carl-Gustaf drev tillsammans med Arne Källerud. Pierre blev scenarbetare på Kungliga Dramatiska Teatern och Chinateatern innan han fick jobb vid Svensk Filmindustri. Han gjorde några mindre inhopp i olika filmer och hade naturlig fallenhet som skådis. var han vid Malmö stadsteater. Han har bl a spelat med i Utvandrarna 1971 och Nybyggarna 1972, varit Bengt-Hans i TV-serien Pistvakt och Spöket Staffan i Mysteriet på Greveholm.

5 Prinsessa av Storbritannien
Född den 15:e augusti Anne 1950 Prinsessa av Storbritannien Prinsessan Anne, Anne Elizabeth Alice Louise föddes på Clarence House i London Hon är dotter till drottning Elizabeth II och prins Philip, och enda syster till tronföljaren prins Charles. Hennes officiella titel är The Princess Royal, en titel som hon tilldelades av sin mor år 1987. Hästsport är ett av hennes stora intressen och hon är en mycket skicklig ryttare. Hon deltog i Olympiska spelen i Montréal 1976 som hennes mor i egenskap av Kanadas drottning officiellt öppnade. Prinsessan har senare blivit ledamot av Internationella olympiska kommittén (IOK). Hon gifte sig 1973 med arméofficeraren Mark Phillips men De skildes Sedan 1992 är hon omgift med sjöofficeraren Timothy Laurence

6 Stieg Larsson 1954 - 2004 Svensk journalist Född den 15:e augusti
Karl Stig-Erland Larsson var född i Skelleftehamn och dog i hjärtinfarkt den 9:e november 2004 i Stockholm. Larsson växte upp hos sin morfar i Måggliden nära byn Bjursele. 1969 såg den femtonårige Stieg Larsson tre vänner våldta en flicka i hans egen ålder. Det blev ett plågsamt minne som formade hans skrivande om kvinnovåld. Han utbildade sig till journalist och skrev böcker. Det var egentligen inte förrän efter hans död som hans mest kända bokserie kom ut. Den kallas Millennieserien och består av fyra böcker. Den fjärde blev aldrig klar och frågan är om den kommer ut. ”Män som hatar kvinnor”, ”Flickan som lekte med elden” och ”Luftslottet som sprängdes” kom ut 2005 – 2007 och har även filmats.


Ladda ner ppt "Napoleon Bonaparte Kejsare av Frankrike"

Liknande presentationer


Google-annonser