Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Herbjørg Wassmo.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Herbjørg Wassmo."— Presentationens avskrift:

1 Herbjørg Wassmo

2 Fakta om författaren Herbjørg Wassmo är född på Skogsøya i Øksnes kommun i Nordnorge.

3 Som barn ville Wassmo bli bildkonstnär, men utbildade sig ändå till lärare.
Hon skrev dikter redan som barn, men skoluppsatserna var full av stavfel. ”Jag har aldrig tyckt att det är nödvändigt att skriva grammatiskt korrekt”, har hon sagt. Wassmo arbetade som lärare i många år och hade bara haft skrivandet som hobby när hon 1976 debuterade med diktsamlingen Vingeslag.

4 Så småningom tog skrivandet allt mera tid och Wassmo sade upp sig från lärarjobbet och började studera litteraturvetenskap vid sidan av skrivandet. Sitt genom brott fick Wassmo med sin första roman, publiksuccén Huset med den blinda glasverandan år 1981. Boken är den första i trilogin om flickan Tora. De två andra delarna heter Det stumma rummet och Hudlös himmel. Hudlös himmel fick Nordiska rådets litteraturpris år Många andra av hennes böcker har prisbelönats. Hon är översatt till 14 språk.

5 Trilogin om Tora

6 Trilogin om Dina En annan trilogi, som hör till Wassmos mest kända verk, är Dinas bok, Lyckans son och Karnas arv. Dinas bok blev filmen I am Dina år 2002 med Marie Bonnevie och Gérard Depardieu i huvudrollerna.

7 De två tydligaste röda trådarna i Wassmos produktion finns i båda trilogierna: kvinnoperspektivet och den nordnorska verkligheten. Handlingen i Huset med den blinda glasverandan är förlagd till området Vesterålen, norr om Lofoten i Nordnorge. Romanen utspelar sig på 1950-talet och huvudpersonen Tora är en ”tyskunge” – d.v.s. att hennes biologiska pappa är en tysk soldat som varit i Norge under kriget.


Ladda ner ppt "Herbjørg Wassmo."

Liknande presentationer


Google-annonser