Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

FOR 1206 Föreläsning nr 3 Kraftöverföring.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "FOR 1206 Föreläsning nr 3 Kraftöverföring."— Presentationens avskrift:

1 FOR 1206 Föreläsning nr 3 Kraftöverföring

2 Syfte/Mål Vad skall du ha lärt efter avslutad föreläsning?
Du skall ha lärt dig: Kopplingens konstruktion, funktion och uppbyggnad. Kopplingens manövrering, hydraulisk och mekanisk. Växellådans konstruktion, funktion och uppbyggnad. Automatväxellådans konstruktion och funktion. Bakaxel/bakväxelns funktion konstruktion. Fyrhjulsdrift och dess olika inkopplingar.

3 Vad är kraftöverföring?
Det är de gemensamma namnet på alla komponenter som har med kraftöverföringen att göra. Kraftöverföringen har till uppgift att överföra motorns vridmoment och varvtal till drivhjulen.

4 Koppling Det finns olika typer av koppling: Mekanisk koppling
Hydraulisk koppling

5 Mekanisk koppling Den vanligaste mekaniska kopplingen är den enskiviga torrlamellkopplingen I en våtlamellkoppling är lamellen tillverkad av ett helt annat material och lamellen är omgiven av en speciell vätska (moped, mc)

6 Mekanisk koppling Kopplingslamellens konstruktion är i tre olika delar. Navet Det är försett med splines så att den kan röra sig axiellt på ingående axel i växellådan. Lamellskiva Den sitter fast i navet med dämpfjädrar så att navet och skivan kan röra sig något i förhållande till varandra. ( tar upp svängningarna från vevaxeln när förbränningstakten kommer stötvis) Beläggen Beläggen är fastnitade på lamellskivan. De är tillverkade av värmebeständigt material och som har goda friktions- egenskaper. Förr användes asbest, i dag används kolfibermaterial.

7 Mekanisk koppling Tryckplattan har två typer av fjädring som trycker
lamellen mot svänghjulet. Skruvfjäder Skivfjäder Kopplingen får sitt namn beroende av fjädrarnas utförande. Skruvfjäderkoppling Skivfjäderkoppling

8 Mekaniska koppling Dubbellamellkoppling Förekommer på tyngre fordon där det gäller att överföra stora vridmoment. ”Fyra friktionsytor”

9 Kopplingsmanövrering
Rörelsen från kopplingspedalen till urkopplingslagret sker på olika sätt: Mekaniskt med stag eller vajer. Hydrauliskt med huvudcylinder och arbetscylinder. Hydraulisk- och tryckluftsassisterad.

10 Hydraulisk koppling (Aut)
En hydraulisk koppling har inte lamell utan den överför kraften från motorn till växellådan med hjälp av olja. Detta ger en mjuk och svängningsdämpande överföring. Det finns ingen kopplingspedal.

11 Växellåda Manuell

12 Slutväxel/Vinkelväxel

13 Slutväxel

14 Fyrhjulsdrivning

15 Frågor


Ladda ner ppt "FOR 1206 Föreläsning nr 3 Kraftöverföring."

Liknande presentationer


Google-annonser