Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Fackverks- konstruktioner

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Fackverks- konstruktioner"— Presentationens avskrift:

1 Fackverks- konstruktioner
Text och bild från Wikipedia

2 Vad har Globen gemensamt med…

3 … med Eiffeltornet Eiffeltornet, Världens mest kända landmärke?
La Tour Eiffel, Världens mest kända landmärke? Uppfördes Entrén till världsutställningen (hundraårsjubileet av franska revolutionen). Konstruerades av Gustave Eiffel Samt arkitekten Stéphen Sauvestre.

4 Den mest kända fackverks- konstruktionen torde vara Eiffeltornet
Stänger av smidesjärn. Fakta om Eiffeltornet [redigera] Tornet var vid invigningen 300 meter högt, men höjden ökades år 1959, när man placerade en 24 meter hög TV-mast på den absoluta toppen. Eiffeltornet var världens högsta konstruktion ända fram till 1930 då Chrysler Building invigdes. Eiffeltornet väger totalt cirka ton, varav ton utgörs av metallkonstruktionen, som består av ungefär järnbalkar, som är sammanfogade med 2,5 miljoner nitar. Konstruktionen är så stabil, att motsvarande mängd solitt stål ryms i en kub med en sida på knappt tio meter. Det är trappsteg (och inte som många fransmän påstår för att få talet synonymt med året för den franska republikens införande) till toppen, men det finns hiss. Trappstegen från den andra avsatsen till toppen är dock ej tillgängliga för allmänheten. Kostnaden att bygga tornet var i 7,8 miljoner franc (1889 års penningvärde). Varje år besöker ungefär 6 miljoner personer Eiffeltornet. Den 28 november hade 200 miljoner turister hunnit besöka tornet. Enligt den officiella hemsidan för Eiffeltornet så målar man om konstruktionen var sjunde år. För detta krävs 60 ton färg. Hittills har tornet målats om 18 gånger. I början var tornet mörkrött, sedan blekt ockragult (vid 1900-talets början). Att måla om tornet tar 15 månader och det krävs 25 målare som enbart använder pensel. Den senaste ommålningen började i december och pågick till juni Intervallen för ommålning kommer fortsättningsvis att vara: var femte år från första avsatsen till toppen. Var tioende år kommer hela tornet att målas om.

5 världens största sfäriska byggnad
110 meter i diameter och 85 meter hög sammansatt av stålrör. byggd i stål, betong och glas Globen, Stockholm Globe Arena, i stadsdelen Johanneshov i Stockholm. Den invigdes den 19 februari 1989 och är världens största sfäriska byggnad. Byggnaden är 110 meter i diameter och är 85 meter hög, och är byggd i stål, betong och glas. Konstruktionen bärs upp av 48 böjda stålpelare. Byggnaden och området omkring ritades av Berg Arkitektkontor AB. Den maximala planytan är 45 x 75 meter med åskådarplatser. Vid ishockey ryms cirka personer, och vid scenshower finns det plats för cirka personer. Publikrekordet innehas av Bruce Springsteen, som hade besökare 1992. Högst upp finns ett 40-tal vip-loger samt en restaurang. I sidobyggnaden Annexet, den minsta av arenorna i Globen-området, finns det plats för mindre evenemang. Den rymmer max 3950 åskådare eller upp till 1300 bankettgäster. Annexet var från början till för ishockeyträningar, men numera är användningsområdena mestadels konserter, mässor, konferenser och liknande. Globen är en nationalarena. I arenan hålls ett stort antal såväl idrotts- som musikevenemang. Globen är även Djurgården Hockeys hemmaarena. Till 2002 spelade också AIK Hockey sina hemmamatcher där, och Huddinge IK (3), Hammarby Hockey (åtminstone 13) samt dåvarande division 5-laget AC Camelen (1) har spelat seriematcher där som hemmalag. Finalen i Eurovisionsschlagerfestivalen 2000 hölls här. Kuriosa [redigera] Byggnadens totala volym är kubikmeter. Om den skulle fyllas med vatten från en badkarskran skulle det ta 40 år innan det blev fullt. Om man skulle vilja använda den som sparbössa för enkronor så ryms det ungefär mynt. Påven Johannes Paulus II firade mässa i Globen 8 juni 1989.

6 Triangeln är grunden

7 Koppla samman stänger Fackverk:
konstruktionssystem bestående av stänger som kopplas samman så att ett stabilt bärverk erhålls.

8 Fackverk användes redan av romarna
Fackverk användes redan av romarna. Kända konstruktioner var kejsar Trajanus träbro över Donau och kejsar Konstantins över Rhen

9 Älvsborgsbron Älvsborgsbron i Göteborg.
Den har 4,65 m höga,och 417 m långa förstyvningsbalkar i stål


Ladda ner ppt "Fackverks- konstruktioner"

Liknande presentationer


Google-annonser