Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Praktiska användningsområden

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Praktiska användningsområden"— Presentationens avskrift:

1 Praktiska användningsområden
av nanomaterial Erika Ingvald informatör Sveriges geologiska undersökning

2 SGU är expertmyndighet för frågor om berg, jord och grundvatten.
SGU sorterar under Näringsdepartementet

3 SGUs huvuduppgifter Lyfta fram geologi och geologisk kunskap i samhällsdebatten och i skolan

4 SGUs huvuduppgifter Främja användningen av geologisk information i samhällsplaneringen

5 SGUs huvuduppgifter Samla och stärka den geologiska forskningen i Sverige

6 SGUs huvuduppgifter Stödja utvecklingen av gruv-, berg- och mineralindustrin SGUs huvuduppgifter är

7 All vår verksamhet präglas av ett långsiktigt miljö-perspektiv.

8 Nano för ett hållbart samhälle
Unika egenskaper Elektroniken krymper Miljöteknik Minskad materialåtgång Ökad energieffektivitet Minskade utsläpp Inom medicinen

9 Var ska vi ta’t? Metaller är nödvändiga indium, gallium, silver, guld, koppar, titan, kol, cerium, litium och en massa annat Utan gruvor – inga metaller Sverige har fantastiska mineraltillgångar och världens bästa miljölagar

10 Consumer Products Inventory 1317 produkter, 587 företag 30 länder
3/10/11 521% ökning sedan mars 2006 USA är störst på tillverkning av konsumentprodukter med nanoteknik Europa är numera tvåa före Ostasien

11 Home and Garden Cleaning Construction Materials Home Furnishings Luggage Luxury Paint Pets Appliances Batteries Heating, Cooling and Air Large Kitchen Appliances Laundry & Clothing Care Health and Fitness Clothing Cosmetics Filtration Personal Care Sporting Goods Sunscreen Automotive Exterior Maintenance & Accessories Watercraft Goods for Children Basics Toys and Games Food and Beverage Cooking Food Storage Supplements Cross Cutting Coatings Electronics and Computers Audio Cameras and Film Computer Hardware Display Mobile Devices and Communications Television Video

12 Nanoteknik för tennisstjärnor
I tennisbollen är det övertryck av gas som gör den hård. Men gasen sipprar ut genom gummiväggen. Nanometertjocka plattor av lera i gummit blir ogenomträngliga väggar, som en labyrint, som gasen måste smita runt för att komma ut. Så håller "nanobollen" trycket ungefär dubbelt så länge som en vanlig tennisboll.

13 Osynliga solblockerande krämer
Zinkpastans partiklar av zinkoxid och titanoxid hindrar UV-ljuset från att nå huden. Med nanometer- stora partiklar är krämerna inte längre är vita. De släpper igenom synligt ljus. Men partiklarna fångar fortfarande upp UV-strålarna och näsan skyddas utan att vara krigsmålad.

14 För pingisproffset Kolnanotuber förstärker limmet som fäster samman träskikten i bladen. Bladet blir snabbare och styvare och ger större sweetspot. Kolnanotubernas starka nätverk ökar bindningen mellan träbladen. De kryper också in i porerna i träet och gör det styvt men pga sin låga densitet bidrar de inte till ökad vikt.

15 Tunnare kirurgnålar Nanokristaller gör svenskt stål superstarkt. I extrem närbild ser kristallerna ut som fotbollar i en stålmassa. De fungerar ungefär som armeringsjärn i betong, och hindrar sprickor från att sprida sig i stålet. För ögonkirurgi, i rakapparater och i sportartiklar som behöver vara lätta och starka, som cykelsadelrör. Och stekpannor!

16 Nanostora diamanter gör stekpannan hållbar
Diamanter är dyra. Men inte i de nanostorlek. Med en yta med små kristaller av diamant. Och diamant är världens hårdaste material så ytan blir enormt hållbar, utan att maten inte bränner fast.  

17 Slipp vårputsningen Hellre ute i solen än vårputsar fönstren? Självrengörande glas, med en tunn film av titanoxid som med UV-ljuset i solens strålar bryter ned organisk smuts på rutan. Titanoxiden sprider också regnvattnet jämt över glaset, så det inte samlas i droppar. Då rinner smutsen bort och fönstren håller sig rena. Även på toa!

18 Håller fläckarna borta
Lotusblommans vattenavvisande yta håller bladen rena, även vid en dammig väg. Det fläcksäkra tygets bomullsfibrer har nanometerstora molekylpiggar, så tätt att droppar inte kan tränga in mellan piggarna. Kaffe och läsk rinner av tyget, som är precis lika mjukt som vanlig bomull. Håller fläckarna borta Lotusblommans håller bladen rena, även vid en dammig väg. Dess vattenavvisande yta är som en spikmatta med mikrometerstora piggar täckta av vax. Daggen drar med sig damm och smuts när den rinner av. Det fläcksäkra tygets bomullsfibrer har med nanometerstora molekylpiigar som sticker ut från ytan. De ligger så tätt att vätskedroppar inte kan tränga in mellan piggarna. Kaffe och läsk rinner av tyget, som fortfarande känns precis lika mjukt som vanlig bomull.

19

20 Tack för att ni lyssnade!


Ladda ner ppt "Praktiska användningsområden"

Liknande presentationer


Google-annonser