Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Korsreaktioner vid födoämnes-

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Korsreaktioner vid födoämnes-"— Presentationens avskrift:

1 Korsreaktioner vid födoämnes-
Korsreaktioner vid födoämnes- allergi mot växter –Klinisk betydelse av ”Component Resolved Diagnostics (CRD)”     Ulf Bengtsson Allergimottagningen SU/Sahlgrenska

2 Detta bildspel handlar bl. a
Detta bildspel handlar bl.a. om hur man med hjälp av rekombinantteknik kan prediktera reaktionens svårighetsgrad.

3 Växtallergier - Olika allergen- komponenter som kan trigga symtom
PR-10 (Bet v 1 homologues) LTP ((Non-specific Lipid Transfer Proteins) (nsLTPs)) Profilin Storage protein CCD ((Cross-reacting carbohydrate determinants (CCDs))

4 Patogen relaterade proteiner (PR proteiner) ex PR 10, PR14
Induceras av: Skador Omgivningsstress Patogener

5 PR-10-proteinrelaterad födoämnesallergi mot växter (Bet v 1 homologer)
Värmelabila proteiner primärt lokaliserade till fruktköttet Kokade och processade födoämnen ofta tolererade Ofta associerade med lokala symtom såsom orala allergisyndromet (OAS) Vanligen relaterade till allergiska reaktioner mot frukt och grönskaker i norra Europa

6 PR-14-proteinrelaterad födoämnesallergi mot växter (Lipid Transfer Proteins (ns LTPS))
Proteiner stabila mot upphettning och digestion. Finns f.a. i skalet på frukter och grönsaker. Reaktioner även på upphettade och processade födoämnen. Ofta associerade med systemiska reaktioner förutom OAS Vanligen relaterade till allergiska reaktioner mot frukt och grönsaker i södra Europa

7 Lipid transfer Proteins (ns LTPS)
Grape – Vit v 1 Hazelnut – Cor a 8 Lettuce – Lac s 1 Peach – Pru p 3 Pear - Pyr c 3 Plum – Pru d 3 Soybean Gly m 1 (jfr Gly m 4/Bet v 1) Walnut – Jug r 3 Almond – Pru du LTP Apple – Mal d 3 (jfr Mal d 1 och Bet v 1) Apricot – Pru ar 3 Asparagus - Aspa o 1 Carrot – Dau c LTP Cherry – Pru av 3 Chestnut – Cas s 8 Corn – Zea m 14

8 Profilinrelaterad födoämnesallergi mot växter
Panallergen som visar stor homologi och korsreaktivitet även mellan avlägset besläktade växter Sensibilisering sällan associerade med kliniska symtom men kan orsaka symtom hos en liten grupp av patienter (citrus, melon, banan, och/eller tomater) Bred sensibiliseringsprofil kan förklaras av profilinspecifika IgE-antikroppar

9 ”Lagringsproteinrelaterad” födoämnesallergi mot växter (Storage proteins)
Stabila mot upphettning och digestion, f.a. lokaliserade i fröer, nötter, kärnor Reaktioner även mot upphettade och processade födoämnen Sensibilisering kan utgöra en riskmarkör för allvarligare reaktioner Korsreaktioner vanliga mot obesläktade nötter och fröer, ökar med åldern

10 CCD-relaterad födoämnesallergi mot växter
CCD epitoper vanligt hos växter och ryggradslösa djur Sensibilisering går sällan med kliniska symtom men kan orsaka t.o.m. allvarliga symtom hos enstaka patineter ( selleri, tomater, zucchini) Bred sensibiliseringsprofil kan förklaras av CCD-specifika IgE-antikroppar

11 Efterföljande bilder kommer från Phadia AB.
Klart intressant från klinisk horisont men analyserna bör tills vidare användas enbart av specialister i väntan på ytterligare vetenskaplig dokumentation.

12 Misstänkt reaktion mot jordnöt Är det allergi?
Ara h 1 – Lagringsprotein(värme- och enzymstabilt) -Ofta associerad med kliniska symtom. -Kan korsreagera med trädnötter, linser samt ärtor Ara h 2 -Lagringsprotein -Ofta associerat med systemiska och svåra reaktioner! -Kan korsreagera med trädnötter och mandel Ara h 3 - Lagringsprotein. -Ofta associerat med kliniska symtom -Kan korsreagera med lupin och sojaböna. Ara h 8 - PR-10 protein =Bet v1 homolog -Korsreaktion med björk! (OAS)

13 Misstänkt reaktion mot jordnöt
Är det allergi? Testa med ImmunoCAP® Allergen Jordnöt (f13) + Ara h 2 (f423) Jordnöt: neg Ara h 2: neg Jordnöt: pos Ara h 2: neg Jordnöt: pos Ara h 2: pos Liten risk för svåra reaktioner mot jordnöt Risk för svåra reaktioner mot jordnöt Stor risk för svåra reaktioner mot jordnöt Rekommendationer för vidare utredning I geografiska områden där björk är vanligt förekommande; testa för Ara h 8 Rekommendationer för vidare utredning Riskgradering: Ara h 1 (f422)  Ara h 3 (f424)  Ara h 9 (f427)  Ara h 8 (f352)  CCD (Ro214) 

14 Misstänkt reaktion mot hasselnöt
Är det allergi? Cor a 1- PR-10 protein (Bet v 1 homolog) Ofta associerat med lokala symtom (OAS) Markör för björkpollenrelaterade korsreaktioner Värme- och enzymlabilt protein Cor a 8 - LTP (Lipid Transfer Protein) Ofta associerat med systemiska och svåra reaktioner förutom Oral Allergy Syndrom- OAS Värme- och enzymstabilt protein CCD Sällan associerat med kliniska symtom En markör för sensibilisering för kolhydratstrukturer; finns i alla växter References: Anderson K. et al. Allergy 2007;62: , Flinterman A.E. et al. J Allergy Clin Immunol. 2008;121: , Flinterman A.E. et al. Opin Allergy Clin Immunol 2008;261-5, Pastorello E.A. et al. J Allergy Clin Immunol 2002;109:563-70, Schocker F. et al. J Allergy Clin Immunol 2004;113:141-7.

15 Misstänkt reaktion mot hasselnöt
Är det allergi? Testa med ImmunoCAP® Allergen Hasselnöt (f17) + Cor a 8 (f425) Hasselnöt: neg Cor a 8: neg Hasselnöt: pos Cor a 8: neg Hasselnöt: pos Cor a 8: pos Liten risk för svåra reaktioner mot hasselnöt men kan ej uteslutas Risk för svåra reaktioner mot hasselnöt Stor risk för svåra reaktioner mot hasselnöt Rekommendationer för vidare utredning Riskgradering: Cor a 1 (f428)  CCD (Ro214) 


Ladda ner ppt "Korsreaktioner vid födoämnes-"

Liknande presentationer


Google-annonser