Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Religion i Libyen Religion i Libyen Landet styrdes till stor del av Islam genom Den djupt troende diktatorn Muammar Khaddafi. Men har gjort en personlig.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Religion i Libyen Religion i Libyen Landet styrdes till stor del av Islam genom Den djupt troende diktatorn Muammar Khaddafi. Men har gjort en personlig."— Presentationens avskrift:

1

2 Religion i Libyen Religion i Libyen Landet styrdes till stor del av Islam genom Den djupt troende diktatorn Muammar Khaddafi. Men har gjort en personlig tolkning av Islam. Landet styrdes till stor del av Islam genom Den djupt troende diktatorn Muammar Khaddafi. Men har gjort en personlig tolkning av Islam.

3 Politiskt System i Libyen Libyen har styrts av diktatorn Muammar Khaddafi sedan 1969 och kallas ”revolutionens ledare” men hans styre Fick ett dramatiskt slut när landet vände Vände sig mot honom. Hela landets Regler och politiskt styre bygger på vad Kadafi har lagt fram i sin ”gröna bok”. Libyen har styrts av diktatorn Muammar Khaddafi sedan 1969 och kallas ”revolutionens ledare” men hans styre Fick ett dramatiskt slut när landet vände Vände sig mot honom. Hela landets Regler och politiskt styre bygger på vad Kadafi har lagt fram i sin ”gröna bok”.

4 EkonomiEkonomi •Den libyska valutan heter libysk dinar. Den Libyska ekonomin styrs helt av olja o gas handeln som 2006 svarade för 98% av export inkomsten •Libyens BNP Sveriges BNP 12 062 $ 47 667 $ (per invånare) •Den libyska valutan heter libysk dinar. Den Libyska ekonomin styrs helt av olja o gas handeln som 2006 svarade för 98% av export inkomsten •Libyens BNP Sveriges BNP 12 062 $ 47 667 $ (per invånare)

5 KULTURKULTUR •Libyens största konstnär heter saif al-Islam. De senaste 10 åren har hans verk visats över hela världen. Hans kändaste verk heter freda. Det är en avbildning av saif al-Islam sällskapstiger.

6 GeografiGeografi •Libyen ligger i Nordafrika med en 200 mil lång kust mot medelhavet. Med en yta på 1,8 km2 av vilket 90 % är öken så är Libyen nästa fyra gånger så stort som sverige och är Afrikas fjärde största land till ytan.

7 NaturtillgångarNaturtillgångar •Libyens största naturtillgångar är olja och naturgas. Enligt en undersökning som gjordes 2lax7 räcker landets oljereserver med nuvarande produktionsnivå på 1,8 miljoner fat om dagen i över 50 år. Trots detta så finns det fyndigheter utanför kusten som man ännu inte har börjat använda.

8 TurismTurism •Vid medelhavskusten i Libyen finns soliga sandstränder, men det är ont om moderna hotell och semesteranläggningar då turismen i Libyen är ännu outvecklad.

9 ArbetsmarknadArbetsmarknad •70% av Libyens löntagare är anställda av staten. Libyen är beroende av utländsk arbetskraft. Till sina stora oljeproduktioner som landets invånare inte vill eller kan göra. 1,5 miljoner utländska arbetare beräknas vara i Libyen. Rasistiska upplopp har utbrutit som kostat många utländska arbetares liv särskilt utsatta är afrikaner.

10 Utbildning •Den i princip obligatoriska skolgången i Libyen råder mellan 6-15 års ålder. Majoriteten av eleverna går hela grundskolan och fortsätter även till gymnasium. Det är fler tjejer är killar i skolorna. •Elever som börjat 5:an har engelska som skolämne. Franska togs bort år 1983. Utlärningskvaliteten har blivit sämre eftersom att läroplanerna ändrats en hel del. Det har haft negativ inverkan på utlärningen. •Den i princip obligatoriska skolgången i Libyen råder mellan 6-15 års ålder. Majoriteten av eleverna går hela grundskolan och fortsätter även till gymnasium. Det är fler tjejer är killar i skolorna. •Elever som börjat 5:an har engelska som skolämne. Franska togs bort år 1983. Utlärningskvaliteten har blivit sämre eftersom att läroplanerna ändrats en hel del. Det har haft negativ inverkan på utlärningen.

11 Industri •Libyens största inkomst är oljan de exporterar till andra länder. Pengarna från oljan använda för att förbättra kvaliteten på skolornas utlärning. 2006 stod oljan för 96% av landets exportinkomster och 76% av Libyens BNP. •Nästan all industri i Libyen är statsägd vilket bland annat gäller tillverkningen av stål och cement samt livsmedelsindustrin. •Libyens största inkomst är oljan de exporterar till andra länder. Pengarna från oljan använda för att förbättra kvaliteten på skolornas utlärning. 2006 stod oljan för 96% av landets exportinkomster och 76% av Libyens BNP. •Nästan all industri i Libyen är statsägd vilket bland annat gäller tillverkningen av stål och cement samt livsmedelsindustrin.

12 Utrikeshandel •Libyen har haft överskott i handeln sedan mitten av 1960-talet. När FN-sanktionerna sattes upp fanns det ett överskott. Sanktionerna sattes upp år 1992 och togs ner 1999. Handeln med USA fortsatte inte förrän 2004. Efter det steg oljepriserna och gjorde att överskottet stod för 50% av Libyens BNP år 2006.

13 Jordbruk •Över 90% procent av Libyens yta består av öken och bara några procent av marken är uppodlad och endast en tiondel av jordbruksmarken är konstbevattnad. Över 80 % procent av jordbruksprodukten äger rum i kustregionerna kring Tripoli och Benghazi

14 Massmedier •Andra medier i Libyen ägs och kontrolleras i praktiken av staten, även om den libyske ledaren Muammar Kadafis son Seif Al Islam 2006 meddelande att hans private bolag one nine media skulle starta landets första privatägda radiostation, musikkanalen Allibyen fm. och börja ge ut utländska tidskrifter.

15 Energi •Olja och naturgas är Libyens i särklass viktigaste naturtillgångar. Enligt amerikanska beräknar räcker landets oljereserver, med nuvarande produktnivån på 1,8 miljoner fat om dagen (2007), i över 50 år.

16 Befolkning/språk •Arabiskt talande muslimer befolkningen av blandad arabisk berbisk härkomst utgör numera över 90% befolkning. Antal l invånare 6 545 619. Den libyske ledaren kadafi har tidigare i offentlig tal förnekat att den berbiska minoriteten existerar som ett folk från Arabien. Arabiska är officiellt. Språk berberspråk är ett minoritetsspråk.

17 Historia •Äldre historia: Innan araberna anlände på 600-talet dominerades Nordafrika av berberfolk. Ett av grekernas namn vad på de ljushyade berberna var libyer. •Modern historia: Den 1 september 1969 genomförde en grupp officierare en oblodig kupp medan Libyens kung Idris befann sig utomlands. •Äldre historia: Innan araberna anlände på 600-talet dominerades Nordafrika av berberfolk. Ett av grekernas namn vad på de ljushyade berberna var libyer. •Modern historia: Den 1 september 1969 genomförde en grupp officierare en oblodig kupp medan Libyens kung Idris befann sig utomlands.

18 Sociala förhållanden •Libyen har i de flesta undersökningar Afrikas högsta levnadsstandard, även om inkomsten per invånare sjönk och de sociala klyftorna ökade under perioden med låga oljepriser på 1980- och 1990- talet.

19 Dagsläget i Libyen Nato-insatsen förlängs för andra gången. Sedan Nato tog ansvar för insatsen den 31 mars. Det var inte bara flygangrepp mot Tripoli och andra städer. Enligt Iraks utrikesminister Hoshyar Zebari slogs europeiska specialstyrkor tillsammans med de libyska rebellerna mot Muammar Khaddafi. Samtidigt uppgav sjukhuskällor att minst 45 soldater ur rebellstyrkorna har dödats och över 200 skadats under den pågående offensiven mot den störtade diktatorn Muammar Gaddafis hemstad Sirte

20 NATO Nato är en förkortning som står för Nordatlantiska Fördragsorganisationen. De är en militär allians som skyddar varandra under krisartade situationer. Nato är en förkortning som står för Nordatlantiska Fördragsorganisationen. De är en militär allians som skyddar varandra under krisartade situationer.


Ladda ner ppt "Religion i Libyen Religion i Libyen Landet styrdes till stor del av Islam genom Den djupt troende diktatorn Muammar Khaddafi. Men har gjort en personlig."

Liknande presentationer


Google-annonser