Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ett bildspel av elever ur fyran, femman & sexan i Danmarks skola.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ett bildspel av elever ur fyran, femman & sexan i Danmarks skola."— Presentationens avskrift:

1

2 Ett bildspel av elever ur fyran, femman & sexan i Danmarks skola

3 Linnés Hammarby Linnés Hammarby Linnés Resor Linnés Resor Linné s Studie r Linné s Studie r Välj genom att klicka Linnés Blommor Linnés Blommor Linnés Liv Linnés Liv

4 Vi tar om det från början

5

6 Linnés lärjungars färdvägar, efter han skickat ut dem på uppdrag

7 Lite info om Linnés resor År 1735 reste Linné till Nederländerna för att avsluta sin läkarutbildning. I Nederländerna stannade han i flera år. Linnés bästa studenter skickade han ut i världen: Kina, Nord och Sydamerika, Sydafrika och Arabien samt på den brittiske upptäcktsresande James Cooks expeditions fartyg

8 Linnés två kortare resor till England och Frankrike Till England kom han ”år 1736 mitt i sommaren”. Han fick ”besöka Chelse trädgårdar och senare ”Sloanes oförlikneliga museum”. Därefter for han till Oxford och såg ”Sherards herbaria, bibliotheker och trädgårdar”. År 1738 kom han efter en tids sjukdom iväg till Frankrike, närmare bestämt till Paris. Han besökte också "Fontaineblau" där han såg "alla de raraste wäxter i Frankrike". Vidare fick han tillfälle att studera "Isnards Bibliotheque, som i Botanicis ej ägde sin like."

9 Linnés lärjungar utforskade världen Linné var mycket populär bland Uppsalas studenter och inspirerade många till att följa i hans bana. Ännu fanns mycket kvar att utforska i Sverige, men det anordnades också expeditioner till andra delar av världen. Nya upptäckter väntade för den som vågade resa.

10 Ölands strand hade vi knappt rört, förrän vi märkte, att detta land var helt annorledes än de andre Sveriges provincier. Så sade Linné…

11 Det finns ett talesätt som lyder att "ingen blir profet i sitt hemland". Linné lyckades med detta. Han är utan tvivel den svensk som är mest känd över hela världen.

12 Linné hade redan under sin livstid blivit mycket populär i England. I och med att hans samlingar nu kom till England förstärktes detta. London kom att överta Uppsalas roll som centrum för linnékulten och det var också i England som han först blev hyllad som en hjälte och idol.

13 MEDVERKANDE ANNA WESTIN, JONAS NORDLUND, OSKAR GRANAT, ALEXANDER MATKOSKI JON OLERUD & HAMPUS LITZÉN.

14

15

16 Linnés trädgård är väldigt vacker.

17 Carl von Linné inköpte 1758 Hammarby i Danmarks socken och lät 1762 uppföra den nuvarande huvudbyggnaden, vilken inte förändrats så mycket sedan hans tid.

18 Detta är inne i huvudbyggnaden.

19 . Sovrummet på Hammarby är tapetserat med blomsterplanscher

20 Linné - en stor markägare Linné kom att bli en stor markägare i Danmarks socken. Utöver Hammarby ägde han gårdar i Sävja och Edeby tillkom sedermera även en gård i Vallby. Under Linnés sista år tillfördes också grannbyn Hubby som gåva från Gustav III. Till slut omfattade Linnés ägor drygt tiotalet gårdar på sammanlagt c:a 350 ha.

21 Linné ville ha en gård på landet som lantbruk, änkesäte och som en tillflykt från Uppsalas osunda miljö. Då passade Hammarby bra.

22 Linnés Hammarby är nu ett slags museum. Ibland visas teater på Linnés Hammarby.

23 Här ligger Hammarby Det här är en karta över Danmark

24 Linnés Hammarby är populärt att måla av.

25 Vackra blommor

26 ♥så gulligt♥ Nu är det öppet för besök.

27 Hammarby var Linnés privata hem och experimentmiljö. Det här är skogen vid Linnés Hammarby

28 Hej då, nu är det slut 

29 Tack för att du lyssnat och tittat på vår presentation. Medverkande i denna presentation är: Maja, Michaela och Mahtab.

30

31 Carl von Linné är förmodligen Sveriges mest världsberömda v etenskapsman.

32 Carl von Linné föddes i en by i Småland, hans far var präst.

33 Det här är Råshult i Småland.

34 Här är Linnés föräldrar. Mamma Christina, Pappa Nils.

35 Här är Sara Stina. Det är Linnés näst-yngsta barn.

36 Här är ett frimärke med Linné på.

37 Carl von Linné är världsberömd för att han ordnade växt-, djur- och mineralriket på ett vetenskapligt sätt.

38 År 2007 fyllde Carl von Linné 300-år

39 Dom här två bilderna är från Linnés källa

40 Carl von Linné, hette från början Carl Linnaeus.

41 Carl lärde sig mycket av sin far. Han kom som student först till Lunds och sedan till Uppsala universitet.

42 År 1735 for Linnaeus till Nederländerna för att avsluta sin läkarutbildning.

43 Så här ser en hundralapp ut. Tänk om det såg ut såhär eller såhär.

44

45

46 Han gav den här blomman sitt eget namn, Linnea Linnaea borealis

47 Linné var botaniker. Han visste vilka blommor som höll ihop genom att räkna ståndare och pistiller. Han gav många blommor namn. Hans favoritblomma var linnéa. Förut så trodde man att man kunde dela upp blommorna genom att dela upp dom i färger. ”Gud skapade-Linné ordnade” var ett uttryck som han själv hade kommit på. Linné var botaniker. Han visste vilka blommor som höll ihop genom att räkna ståndare och pistiller. Han gav många blommor namn. Hans favoritblomma var linnéa. Förut så trodde man att man kunde dela upp blommorna genom att dela upp dom i färger. ”Gud skapade-Linné ordnade” var ett uttryck som han själv hade kommit på.

48 Dom här blommorna är likadana men dom ser inte ut som om dom är lika. Det var det som Linné grubblade över. Sommaren 1997 blommade den Äkta Sidenörten, (Asclèpias syriaca) som aldrig förr på Linnés Råshult. Linné trodde att växten kom från Syrien, därav det latinska namnet. I själva verket kommer den från Nordamerika. De trådar som finns i frökapseln, frukten, använde man till finare slipsar. Därav uttrycket "tie- siden”. Peloria Linaria Gulsporre

49 Skogsstjärna

50 FLER BLOMMOR Ölandssolvända Liljekonvalj Blåklint Gullviva Åkerbär Prästkrage Förgätmigej Kungsängslilja

51 Fakta om Linné om hans jobb! ☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼☼

52 Linnes arbete •Linne jobbade med mediciner. Hans pappa ville att han skulle bli präst för det var ett bra jobb på den tiden. •När Linné skulle doktorera valde han den lilla universitetsstaden Harderwijk i Holland. Ett gott val... en vecka efter ankomsten dit var Linné doktor!

53 Linnés bror! Linnés pappa ville ju att Linné skulle jobba som präst men det ville inte hans mor. Så därför blev Linnés bror präst som hans pappa ville.

54 På sjuttonhundratalet kunde man inte studera enbart botanik vid universitetet. Om man var botanikintresserad var enda sättet att lära sig mera att utbilda sig till läkare. Det gjorde Linné. Under några år på 1730-40-talen praktiserade han som läkare, bland patienterna fanns drottning Ulrika Eleonora. När han blev professor i medicin 1741 avbröt han sin praktik och började undervisa i medicin och botanik för studenterna i Uppsala. Han lärde sig således om medicinalväxter både till följd av sitt botanikintresse och under sina studier till läkare. Många av dåtidens läkemedel var nämligen medicinalväxter.

55 Linnes fritid var blommor och djur. Han jobbade mycket med mediciner. Mediciner gjorde man mycket av blommor och växter. Tex. En sådan blomma/växt kan man göra mediciner av.

56

57

58


Ladda ner ppt "Ett bildspel av elever ur fyran, femman & sexan i Danmarks skola."

Liknande presentationer


Google-annonser