Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

För att förstå sin samtid behöver man förstå historien…..

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "För att förstå sin samtid behöver man förstå historien….."— Presentationens avskrift:

1 För att förstå sin samtid behöver man förstå historien…..
Historia och nutid För att förstå sin samtid behöver man förstå historien…..

2 År 1533 Caterina de Medici Italiensk prinsessa gifter sig med franske greven av Orleans, senare blev han kung Henri II. Med henne följer italienska kockar från Florens som lär haft stor påverkan på det franska kökets utveckling.

3 År 1651 – ”Ny kokbok” Pierre Francosi de la Varenne publicerar en kokbok som markerar slutet på medeltidsköket och början på haute cuisine, den tidens nya franska kök med tryffel, smör och såser (istället för olja)

4 År 1671 – Ingen fiskleverens -självmord
Franske kocken François Vatel begår självmord när fisken han har beställt till en bankett för franske kungen Louis XIV (Ludvig den 14:e) inte levereras. Fisken anländer en kvart senare.

5 År 1782 - Första ”riktiga” restaurangen
Den första restaurangen med fasta öppettider och en skriven meny med valbara rätter som serveras till enskilda bord öppnas i Paris av Antonie Beauvilliers. ( ) 28 år, 63 år.

6 1800-talet Innan spisen uppfanns lagades maten över öppen eld.
Vetenskapsmannen von Rumford är den som konstruerar spisen.

7 Den svenska gästgivarnäringen
Började på 1200-talet Varje trakt skulle erbjuda logi och mat till resande mot betalning. Syftet var att få stopp på våldsgästningen.

8 Våldgästnings-lagen år 1279 av Magnus Ladulås
På den tiden var det vanligt att resande - oftast ur den härskande klassen - stannade för nattlogi var som helst utan att betala ersättning. De våldgästande med andra ord bönderna.

9 Kungens lag satt stopp för detta.
Följden blev att mat och husrum skulle erbjudas mot ersättning. Det blev början till gästgivaregårdar.

10 Den Gyldene Freden, Gamla Stan, Stockholm
Är en typisk 1700-talskrog där miljön närmast är densamma som när källaren öppnade år 1722.

11 Städer växte fram Vid sidan av gästgivaregårdarna fick vi stadskrogar – vinkällare och ölkrogar. Bellman

12 År 1820 - Kockmössan Kockar börjar använda den höga vita kockmössan.
På 1980-talet populariserade kocken Wolfang Puck i Kalifornien baseball-kepsen som kockmössa.

13 1850-talet – Service a la Russe
Det traditionella franska serveringssättet där all mat bärs in på en gång ersätts av Service a la Russe, rysk service, där rätterna serveras efterhand och därmed blir det möjligt att servera dem varma.

14 På 1870-talet kom tåget Dödsstöt för många gästgiverier.
Järnvägsrestauranger och järnvägshotell tog över och landet fick också sina första restaurangvagnar.

15 År 1900 Första Guide Michelin
Första utgåvan av Guide Michelin, världens mest berömda restaurangguide, publiceras.

16 År 1902 - Köksbrigadssystemet
Auguste Escoffier ( ) ger ut den kulinariska klassikern Le Guide Culinarie. Escoffier är hjärnan bakom det klassiska franska brigadsystemet, där köket delas in i olika spisar, med kökschefen högst i hierarkin och kökspojkar längst ned.

17 Städerna utvecklades…
… och med dem lokala företagandet och den kommunala byråkratin. Nu blev det vanligt med Stadshotell i de svenska städerna. Behövdes finare ställen än de enklare järnvägsrestaurangerna att bjuda sin gäster på.

18 Det glada 20-talet År 1919 fick vi 8-timmars arbetsdag och därmed mer fritid. 1:a världskriget var slut. Jazzmusiken och den amerikanska livsstilen på intåg… Restauranger med underhållning och shower blev allt vanligare.

19 Det var nära ett förbud…..
1922 folkomröstning i Sverige om totalförbud för sprit. 49 % ville ha ett förbud. 51 % sa nej till spritförbud. Så vi slapp att få ett totalförbud men det undkom inte USA. Totalförbud under den så kallade förbudstiden, i USA. Många trotsade förbudet och sålde så kallad ”Moonshine” = hembränt. Maffian med Al Capone och grabbarna sålde illegalt och körde med svartklubbar.

20 Motboken Då infördes ett system för ransonering och registrering för inköp av alkoholdryck. Brattsystemet efter Politikern och Läkaren Ivan Bratt. Det gällde Man måste söka om motbok. Maximiransonen varierade från person till person pga ålder, kön, yrke och civilstånd samt inkomst- och skatteförhållanden och polis- och nykterhetsanmärkningar…….

21 Gift och man då fick du mer sprit
Högsta ranson fick gifta män. Fram till liter sprit/mån, därefter 3liter/mån En gift kvinna fick ingen motbok alls om hennes man hade en. Ogift - fick du vänta tills du var 25 år och då lägre ranson. På restaurang fick sprit endast serveras tillsammans med mat och då ett visst antal centeliter/person.

22 Ylvas Restaurangskvaller
På krogen blev herrar serverade 15 cl sprit men damer fick bara 7,5 cl sprit. Det fanns spritspioner Som kollade att gästerna hade en tallrik med mat framför sig när de fick in spriten. Därav kommer traditionen förrätten först, snapsen direkt efter…... Men pga begränsad tillgång till sprit så var det ju många som gick till krogen och drack utan att äta om de hade råd Forts.

23 Men de var ju tvungna att beställa in mat för att få någon sprit. OCH……
Detta tjänade kyparna och krogen pengar på, såklart….. Så man lagade en tallrik med mat typ pölsa eller lappskojs och serverade samma tallrik till alla som ville beställa in sprit. Ingen åt av denna ”sprittallrik” utan den var bara där för spritspionernas skull. Slå en ”kråka” Lättgrogg 2,5 cl sprit + en hel läsk.

24 Mattvång Restauranger med utskänkningstillstånd skulle även kunna servera lagad mat. Måltidstvånget innebar att drycken inte fick lov att säljas utan att mat serverades samtidigt. Mattvånget ersattes med att lagad mat skulle utgöra en ”betydande del” av omsättningen. Idag skall stället ha ett kök med viss utrustning.

25 Efter 2:a världskriget Turismen till Sverige tog fart.
Kravet på utbildning ökade och de första restaurangskolorna startade i Örebro, Sthlm och Malmö. Hasselbackens restaurangskola i Sthlm startar år 1947. Under 50-talet fick vi privatbilism.

26 Stadshotellen började ersättas med motell och funktionella cityhotell med stora källargarage och parkeringsplatser. Bilen bidrog till ett ökat tempo i samhället och brickserveringar med sina snabbare måltider slog igenom.

27 Motboken slopas Nu blev det fri utskänkning på restauranger av vin och sprit. Konkurrensen ökade och kvalitén på mat och service steg

28 60-talet Med sina influenser från charterresor till medelhavsländer gav oss pizzerior, kvartersrestauranger och stekhus. År 1965 öppnas Sveriges första kinesrestaurang. År 1968 öppnar Sveriges första pizzeria som hette Östergök.

29 70-talet Förde med sig två gastronomiska revolutioner.
1. Nya franska köket - innebar att säsong och råvaror fick styra menyn. 2. Hamburger-restauranger – år 1973 startade den första McDonalds, Sveavägen, Sthlm. (Samma år öppnar den första Sushirestaurangen i Sthlm)

30 År 1975 – kock ett hedersuppdrag
Det inofficiella världsmästerskapet i matlagning är uppkallat efter honom. Franske kocken Paul Bocuse tilldelas Hederslegionen av franske presidenten för sin matlagning. Det är första gången en kock tar emot denna Frankrikes förnämsta utmärkelse.

31 År 1983 – Årets kock 2010 vann Gustav Trädgård
Temat var resursklokt Svensk renkalv med Långkokt vinägerglacerad tunga serveras med frasig getost, gräddkokt jordärtskocka persilje-och Pärllök samt buljong med rostad rosenkål och sirap Tävlingen ”Årets kock” startar år 1983. Mats Ödman vann -83 Sprängd lammsadel med grönsakstimbal

32 År 1984 – de första svenska Guide Michelin - stjärnorna
Historien bakom Guide Michelin Startades år 1900 av däcktillverkaren Michelin De första guiderna innehöll information om var man kunde tanka och äta. ***värd en resa ** värd en omväg * exceptionellt bra i sin kategori I Sverige bedöms bara storstäderna Stockholm och Göteborg. Läget måste vara ganska centralt. 1984 fick Sverige sina första stjärnor de gick till: Coq Blanc, Gourmet, Eriks Fisk, L´Escargot 2010 Mattias Dahlgren Matsalen ** Frantzén /Lindeberg **

33 År 1997 VM i matlagning Världsmästerskapen i matlagning, Bocuse d’Or, vinns av den svenske kocken Mathias Dahlgren.

34 Vem är Mathias Dahlgren

35 År 2000 – Edsbacka krog, Sollentuna
Blir första svenska restaurang att erövra två stjärnor i Guide Michelin.


Ladda ner ppt "För att förstå sin samtid behöver man förstå historien….."

Liknande presentationer


Google-annonser