Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Historia och nutid För att förstå sin samtid behöver man förstå historien…..

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Historia och nutid För att förstå sin samtid behöver man förstå historien….."— Presentationens avskrift:

1 Historia och nutid För att förstå sin samtid behöver man förstå historien…..

2 År 1533 Caterina de Medici Italiensk prinsessa gifter sig med franske greven av Orleans, senare blev han kung Henri II. Med henne följer italienska kockar från Florens som lär haft stor påverkan på det franska kökets utveckling. Italiensk prinsessa gifter sig med franske greven av Orleans, senare blev han kung Henri II. Med henne följer italienska kockar från Florens som lär haft stor påverkan på det franska kökets utveckling.

3 År 1651 – ”Ny kokbok” Pierre Francosi de la Varenne publicerar en kokbok som markerar slutet på medeltidsköket och början på haute cuisine, den tidens nya franska kök med tryffel, smör och såser (istället för olja) Pierre Francosi de la Varenne publicerar en kokbok som markerar slutet på medeltidsköket och början på haute cuisine, den tidens nya franska kök med tryffel, smör och såser (istället för olja)

4 År 1671 – Ingen fiskleverens -självmord Franske kocken François Vatel begår självmord när fisken han har beställt till en bankett för franske kungen Louis XIV (Ludvig den 14:e) inte levereras. Fisken anländer en kvart senare. Franske kocken François Vatel begår självmord när fisken han har beställt till en bankett för franske kungen Louis XIV (Ludvig den 14:e) inte levereras. Fisken anländer en kvart senare.

5 År 1782 - Första ”riktiga” restaurangen Den första restaurangen med fasta öppettider och en skriven meny med valbara rätter som serveras till enskilda bord öppnas i Paris av Antonie Beauvilliers. (1754-1817) 28 år, 63 år. Den första restaurangen med fasta öppettider och en skriven meny med valbara rätter som serveras till enskilda bord öppnas i Paris av Antonie Beauvilliers. (1754-1817) 28 år, 63 år.

6 1800-talet Innan spisen uppfanns lagades maten över öppen eld. Innan spisen uppfanns lagades maten över öppen eld. Vetenskapsmannen von Rumford är den som konstruerar spisen. Vetenskapsmannen von Rumford är den som konstruerar spisen.

7 Den svenska gästgivarnäringen Började på 1200- talet Började på 1200- talet Varje trakt skulle erbjuda logi och mat till resande mot betalning. Varje trakt skulle erbjuda logi och mat till resande mot betalning. Syftet var att få stopp på våldsgästningen. Syftet var att få stopp på våldsgästningen.

8 Våldgästnings-lagen år 1279 av Magnus Ladulås På den tiden var det vanligt att resande - oftast ur den härskande klassen - stannade för nattlogi var som helst utan att betala ersättning. De våldgästande med andra ord bönderna. På den tiden var det vanligt att resande - oftast ur den härskande klassen - stannade för nattlogi var som helst utan att betala ersättning. De våldgästande med andra ord bönderna.

9 Kungens lag satt stopp för detta. Följden blev att mat och husrum skulle erbjudas mot ersättning. Följden blev att mat och husrum skulle erbjudas mot ersättning. Det blev början till gästgivaregårdar. Det blev början till gästgivaregårdar.

10 Den Gyldene Freden, Gamla Stan, Stockholm Är en typisk 1700-talskrog där miljön närmast är densamma som när källaren öppnade år 1722. Är en typisk 1700-talskrog där miljön närmast är densamma som när källaren öppnade år 1722.

11 Städer växte fram Vid sidan av gästgivaregårdarna fick vi stadskrogar – vinkällare och ölkrogar. Vid sidan av gästgivaregårdarna fick vi stadskrogar – vinkällare och ölkrogar. Bellman Bellman

12 År 1820 - Kockmössan Kockar börjar använda den höga vita kockmössan. Kockar börjar använda den höga vita kockmössan. På 1980-talet populariserade kocken Wolfang Puck i Kalifornien baseball-kepsen som kockmössa. På 1980-talet populariserade kocken Wolfang Puck i Kalifornien baseball-kepsen som kockmössa.

13 1850-talet – Service a la Russe Det traditionella franska serveringssättet där all mat bärs in på en gång ersätts av Service a la Russe, rysk service, där rätterna serveras efterhand och därmed blir det möjligt att servera dem varma. Det traditionella franska serveringssättet där all mat bärs in på en gång ersätts av Service a la Russe, rysk service, där rätterna serveras efterhand och därmed blir det möjligt att servera dem varma.

14 På 1870-talet kom tåget Dödsstöt för många gästgiverier. Dödsstöt för många gästgiverier. Järnvägsrestauranger och järnvägshotell tog över och landet fick också sina första restaurangvagnar. Järnvägsrestauranger och järnvägshotell tog över och landet fick också sina första restaurangvagnar.

15 År 1900 Första Guide Michelin Första utgåvan av Guide Michelin, världens mest berömda restaurangguide, publiceras. Första utgåvan av Guide Michelin, världens mest berömda restaurangguide, publiceras.

16 År 1902 - Köksbrigadssystemet Auguste Escoffier (1846-1935) ger ut den kulinariska klassikern Le Guide Culinarie. Escoffier är hjärnan bakom det klassiska franska brigadsystemet, där köket delas in i olika spisar, med kökschefen högst i hierarkin och kökspojkar längst ned. Auguste Escoffier (1846-1935) ger ut den kulinariska klassikern Le Guide Culinarie. Escoffier är hjärnan bakom det klassiska franska brigadsystemet, där köket delas in i olika spisar, med kökschefen högst i hierarkin och kökspojkar längst ned.

17 Städerna utvecklades… … och med dem lokala företagandet och den kommunala byråkratin. … och med dem lokala företagandet och den kommunala byråkratin. Nu blev det vanligt med Stadshotell i de svenska städerna. Nu blev det vanligt med Stadshotell i de svenska städerna. Behövdes finare ställen än de enklare järnvägsrestaurangern a att bjuda sin gäster på. Behövdes finare ställen än de enklare järnvägsrestaurangern a att bjuda sin gäster på.

18 Det glada 20-talet År 1919 fick vi 8-timmars arbetsdag och därmed mer fritid. År 1919 fick vi 8-timmars arbetsdag och därmed mer fritid. 1:a världskriget var slut. Jazzmusiken och den amerikanska livsstilen på intåg… 1:a världskriget var slut. Jazzmusiken och den amerikanska livsstilen på intåg… Restauranger med underhållning och shower blev allt vanligare. Restauranger med underhållning och shower blev allt vanligare.

19 Det var nära ett förbud….. 1922 folkomröstning i Sverige om totalförbud för sprit. 49 % ville ha ett förbud. 51 % sa nej till spritförbud. Så vi slapp att få ett totalförbud men det undkom inte USA. 1922 folkomröstning i Sverige om totalförbud för sprit. 49 % ville ha ett förbud. 51 % sa nej till spritförbud. Så vi slapp att få ett totalförbud men det undkom inte USA. Totalförbud under den så kallade förbudstiden, 1920-1933 i USA. Totalförbud under den så kallade förbudstiden, 1920-1933 i USA. Många trotsade förbudet och sålde så kallad ”Moonshine” = hembränt. Många trotsade förbudet och sålde så kallad ”Moonshine” = hembränt. Maffian med Al Capone och grabbarna sålde illegalt och körde med svartklubbar. Maffian med Al Capone och grabbarna sålde illegalt och körde med svartklubbar.

20 Motboken Då infördes ett system för ransonering och registrering för inköp av alkoholdryck. Då infördes ett system för ransonering och registrering för inköp av alkoholdryck. Brattsystemet efter Politikern och Läkaren Ivan Bratt. Det gällde 1919-1955. Brattsystemet efter Politikern och Läkaren Ivan Bratt. Det gällde 1919-1955. Man måste söka om motbok. Man måste söka om motbok. Maximiransonen varierade från person till person pga ålder, kön, yrke och civilstånd samt inkomst- och skatteförhållanden och polis- och nykterhetsanmärkningar……. Maximiransonen varierade från person till person pga ålder, kön, yrke och civilstånd samt inkomst- och skatteförhållanden och polis- och nykterhetsanmärkningar…….

21 Gift och man då fick du mer sprit Högsta ranson fick gifta män. Fram till 1941 4 liter sprit/mån, därefter 3liter/mån Högsta ranson fick gifta män. Fram till 1941 4 liter sprit/mån, därefter 3liter/mån En gift kvinna fick ingen motbok alls om hennes man hade en. En gift kvinna fick ingen motbok alls om hennes man hade en. Ogift - fick du vänta tills du var 25 år och då lägre ranson. Ogift - fick du vänta tills du var 25 år och då lägre ranson. På restaurang fick sprit endast serveras tillsammans med mat och då ett visst antal centeliter/person. På restaurang fick sprit endast serveras tillsammans med mat och då ett visst antal centeliter/person.

22 Ylvas Restaurangskvaller På krogen blev herrar serverade 15 cl sprit men damer fick bara 7,5 cl sprit. På krogen blev herrar serverade 15 cl sprit men damer fick bara 7,5 cl sprit. Det fanns spritspioner Det fanns spritspioner Som kollade att gästerna hade en tallrik med mat framför sig när de fick in spriten. Som kollade att gästerna hade en tallrik med mat framför sig när de fick in spriten. Därav kommer traditionen förrätten först, snapsen direkt efter…... Därav kommer traditionen förrätten först, snapsen direkt efter…... Men pga begränsad tillgång till sprit så var det ju många som gick till krogen och drack utan att äta om de hade råd Forts.  Men pga begränsad tillgång till sprit så var det ju många som gick till krogen och drack utan att äta om de hade råd Forts. 

23 Men de var ju tvungna att beställa in mat för att få någon sprit. OCH…… Men de var ju tvungna att beställa in mat för att få någon sprit. OCH…… Detta tjänade kyparna och krogen pengar på, såklart….. Så man lagade en tallrik med mat typ pölsa eller lappskojs och serverade samma tallrik till alla som ville beställa in sprit. Ingen åt av denna ”sprittallrik” utan den var bara där för spritspionernas skull. Detta tjänade kyparna och krogen pengar på, såklart….. Så man lagade en tallrik med mat typ pölsa eller lappskojs och serverade samma tallrik till alla som ville beställa in sprit. Ingen åt av denna ”sprittallrik” utan den var bara där för spritspionernas skull. Slå en ”kråka” Slå en ”kråka” Lättgrogg 2,5 cl sprit + en hel läsk. Lättgrogg 2,5 cl sprit + en hel läsk.

24 Mattvång Restauranger med utskänkningstillstånd skulle även kunna servera lagad mat. Restauranger med utskänkningstillstånd skulle även kunna servera lagad mat. Måltidstvånget innebar att drycken inte fick lov att säljas utan att mat serverades samtidigt. Måltidstvånget innebar att drycken inte fick lov att säljas utan att mat serverades samtidigt. Mattvånget ersattes med att lagad mat skulle utgöra en ”betydande del” av omsättningen. Mattvånget ersattes med att lagad mat skulle utgöra en ”betydande del” av omsättningen. Idag skall stället ha ett kök med viss utrustning. Idag skall stället ha ett kök med viss utrustning.

25 Efter 2:a världskriget Turismen till Sverige tog fart. Turismen till Sverige tog fart. Kravet på utbildning ökade och de första restaurangskolorna startade i Örebro, Sthlm och Malmö. Kravet på utbildning ökade och de första restaurangskolorna startade i Örebro, Sthlm och Malmö. Hasselbackens restaurangskola i Sthlm startar år 1947. Hasselbackens restaurangskola i Sthlm startar år 1947. Under 50-talet fick vi privatbilism. Under 50-talet fick vi privatbilism.

26 Stadshotellen började ersättas med motell och funktionella cityhotell med stora källargarage och parkeringsplatser. Stadshotellen började ersättas med motell och funktionella cityhotell med stora källargarage och parkeringsplatser. Bilen bidrog till ett ökat tempo i samhället och brickserveringar med sina snabbare måltider slog igenom. Bilen bidrog till ett ökat tempo i samhället och brickserveringar med sina snabbare måltider slog igenom.

27 Motboken slopas Nu blev det fri utskänkning på restauranger av vin och sprit. Nu blev det fri utskänkning på restauranger av vin och sprit. Konkurrensen ökade och kvalitén på mat och service steg Konkurrensen ökade och kvalitén på mat och service steg

28 60-talet Med sina influenser från charterresor till medelhavsländer gav oss pizzerior, kvartersrestauranger och stekhus. Med sina influenser från charterresor till medelhavsländer gav oss pizzerior, kvartersrestauranger och stekhus. År 1965 öppnas Sveriges första kinesrestaurang. År 1965 öppnas Sveriges första kinesrestaurang. År 1968 öppnar Sveriges första pizzeria som hette Östergök. År 1968 öppnar Sveriges första pizzeria som hette Östergök.

29 70-talet Förde med sig två gastronomiska revolutioner. Förde med sig två gastronomiska revolutioner. 1. Nya franska köket - innebar att säsong och råvaror fick styra menyn. 1. Nya franska köket - innebar att säsong och råvaror fick styra menyn. 2. Hamburger- restauranger – år 1973 startade den första McDonalds, Sveavägen, Sthlm. 2. Hamburger- restauranger – år 1973 startade den första McDonalds, Sveavägen, Sthlm. (Samma år öppnar den första Sushirestaurangen i Sthlm) (Samma år öppnar den första Sushirestaurangen i Sthlm)

30 År 1975 – kock ett hedersuppdrag Det inofficiella Det inofficiella världsmästerskapet i matlagning är uppkallat efter honom. Franske kocken Paul Bocuse tilldelas Hederslegionen av franske presidenten för sin matlagning. Det är första gången en kock tar emot denna Frankrikes förnämsta utmärkelse. Franske kocken Paul Bocuse tilldelas Hederslegionen av franske presidenten för sin matlagning. Det är första gången en kock tar emot denna Frankrikes förnämsta utmärkelse.

31 År 1983 – Årets kock 2010 vann Gustav Trädgård 2010 vann Gustav Trädgård Temat var resursklokt Temat var resursklokt Svensk renkalv med Svensk renkalv med Långkokt vinägerglacerad tunga serveras med frasig getost, gräddkokt jordärtskocka persilje-och Pärllök samt buljong med rostad rosenkål och sirap Tävlingen ”Årets kock” startar år 1983. Tävlingen ”Årets kock” startar år 1983. Mats Ödman vann - 83 Mats Ödman vann - 83 Sprängd lammsadel med grönsakstimbal Sprängd lammsadel med grönsakstimbal

32 År 1984 – de första svenska Guide Michelin - stjärnorna Historien bakom Guide Michelin Historien bakom Guide Michelin Startades år 1900 av Startades år 1900 av däcktillverkaren Michelin De första guiderna De första guiderna innehöll information om var man kunde tanka och äta. ***värd en resa ** värd en omväg * exceptionellt bra i sin kategori kategori I Sverige bedöms bara storstäderna Stockholm och Göteborg. Läget måste vara ganska centralt. I Sverige bedöms bara storstäderna Stockholm och Göteborg. Läget måste vara ganska centralt. 1984 fick Sverige sina första stjärnor de gick till: 1984 fick Sverige sina första stjärnor de gick till: Coq Blanc, Gourmet, Eriks Fisk, L´Escargot Coq Blanc, Gourmet, Eriks Fisk, L´Escargot 2010 Mattias Dahlgren Matsalen ** 2010 Mattias Dahlgren Matsalen ** Frantzén /Lindeberg ** Frantzén /Lindeberg **

33 År 1997 VM i matlagning Världsmästerskapen i matlagning, Bocuse d’Or, vinns av den svenske kocken Mathias Dahlgren. Världsmästerskapen i matlagning, Bocuse d’Or, vinns av den svenske kocken Mathias Dahlgren.

34 Vem är Mathias Dahlgren

35 År 2000 – Edsbacka krog, Sollentuna Blir första svenska restaurang att erövra två stjärnor i Guide Michelin. Blir första svenska restaurang att erövra två stjärnor i Guide Michelin.


Ladda ner ppt "Historia och nutid För att förstå sin samtid behöver man förstå historien….."

Liknande presentationer


Google-annonser