Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Stiftelsen Hagbyhemmets HVB-hem för legitimt lärande umgänge

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Stiftelsen Hagbyhemmets HVB-hem för legitimt lärande umgänge"— Presentationens avskrift:

1 Stiftelsen Hagbyhemmets HVB-hem för legitimt lärande umgänge
Roxnäs Stiftelsen Hagbyhemmets HVB-hem för legitimt lärande umgänge

2 Morgonsamling Kl. 8 varje vardagsmorgon har vi en gemensam samling och genomgång av dagen. Vem ska göra vad? Kommer någon att åka iväg? Kommer någon på besök? Det är viktigt att planera sin dag för att undvika stress och oplanerade situationer och händelser. Finns det irritationer eller osämja i huset så kan detta tas upp och lösas direkt.

3 Gemensam städning av huset
Dagliga rutiner är A och O för att må bra. Att vara delaktig i städning av de gemensamma utrymmena skapar en trevlig miljö att vistas i och det är ett sätt att visa respekt och hänsyn gentemot andra. Många har också tappat rutinen att vårda och ta hand om sitt eget hem under ett pågående missbruk. Tillsammans med andra tränas och skapas rutiner.

4 Gruppsamtal Punktmöte, utifrån Gula Boken, Länkarnas 7 punkter. En gång i veckan. Temadiskussion, situationer och händelser som känns angelägna och aktuella för gruppen, kopplat till texter i Gula Boken. 1-2 ggr i veckan. Film i föreläsningsform eller verklighetstrogna skildringar av olika former av beroendeproblematik, med efterföljande diskussion. 1-2 ggr per månad. Grupparbete, frågeställningar kring olika teman som diskuteras och besvaras i mindre grupper för att sedan redovisas i stor grupp. Ca 1 gång i månaden.

5 Finns en möjlighet att bli mer lycklig?
Kaj Pollack

6 Vi har alltid ett val… Eller?
”Det bara blir så” ”Jag kan vara nykter så länge jag är i behandling.” ”Det bara hände” ”Jag skulle bara ta ett par öl” Diskutera i mindre grupper: Har vi alltid ett val? Finns det situationer i livet då vi inte kan välja? Om ja, när och varför?

7 ¨Punktmöte Efter lunchen kommer vi att ha ett gemensamt punktmöte utifrån den Gula Boken, där alla får vara med och dela. Gruppregler: Var och en talar för sig själv och talar till punkt. Var och en talar i tur och ordning och får sin tid. Tystnadsplikt gäller eftersom vi talar om en djup smärta eller personliga upplevelser, som vi inte vill kommer utanför gruppen.

8 Temadiskussion Exempel på olika teman som diskuteras i grupperna:
Hur vill jag att mitt liv ska se ut, vem vill jag vara? Hur blir jag den personen? Hur ska min vardag se ut när jag kommer hem, har jag pratat med mina nära och kära om vad jag behöver för stöd i min nykterhet och drogfrihet? Kommer jag att kunna umgås med mina gamla vänner? Vad gör jag om jag känner mig ensam? Vad innebär min beroendeproblematik bortsett från mitt missbruk av alkohol/droger? Spel, relationer, mat, sex m.m.

9 Diskutera i mindre grupper:
Vad är det för skillnad på alkoholism, narkomani och beroende? Finns renodlad alkoholism kvar i dagens samhälle? Kan allt sammanfattas som beroende? På Roxnäs föredrar vi att tala om beroendeproblematik, som kan översättas till många olika missbruksformer, hur tänker ni?

10 Film Vi använder oss mycket av Kaj Pollacks föreläsningar och böcker som ett komplement till Gula Boken. Citat: ”Det är med mina tankar all förändring börjar” ”Dina tankar är skapande. Som du tänker så blir det.” ” Jag kan inte ändra världen. Vad jag kan ändra är mitt sätt att se på världen. Då ändras också världen.” ” I varje möte med en annan människa gör jag valet mellan att värdera mig själv högt eller lågt.” ”Jag är ytterst sällan störd, irriterad eller förbannad av de skäl jag tror.” ”Varje människa jag möter är utsänd att öva på att vara en vuxen och ansvarstagande människa.” ”Jag ensam har ansvar för hur jag väljer att tolka det ser.”

11 Punkt 4 Företag en grundlig granskning av dina moralbegrepp.
Vi eftersträvar absolut ärlighet, renhet, kärlek till medmänniskor och osjälviskhet.

12 Grupparbete Exempel på gruppfrågor kring punkt 4 i Gula Boken.
Vad menar vi med inre renhet? Kärlek till våra medmänniskor, hur viktigt är det och varför? Hur viktigt är det med ärlighet? Varför? Vad händer med oss om vi inte blir ärliga? Finns det någon gräns för ärlighet? Hur gör vi en grundlig granskning av moralbegreppen? Bär vi på någon hemlighet som kan få oss att börja använda igen? Kärlek till oss själva hur lär vi oss det?

13 möten med Torshälla länkarna
Tanken är att vi ska agera en länk till Länkarna, visa på möjligheten till en nykter och drogfri gemenskap efter avslutad behandling. Det är inget tvång att vara Länkmedlem, men det är obligatoriskt att delta i Länkmöten under sin behandlingsvistelse på Roxnäs. Detta innebär att vi har öppna möten på lokalen, man behöver alltså inte vara medlem för att delta i möten på lokalen.

14 Enskilda psykoterapisamtal
Roxnäs har ett samarbete med psykoterapeut Anders Hesselbäck. Varje tisdag har han på sin mottagning, Eskilstuna Psykoterapi, avsatt 8 samtalstider för Roxnäs. Hos Anders kan personer i behandling få ta itu med problem, trauman och minnen som man inte bearbetat och som kan ligga till grund för det beroende man försöker komma ifrån. Samtalen är individuella och Anders har tystnadsplikt gentemot personalen på Roxnäs. Enskilda samtal väcker ofta behov att dela med sig och prata om det som pågår inom en, även i grupp.

15 Meditation & avslappning
Många som genomgår behandling på Roxnäs har bråttom. Allt ska ordnas upp (gärna igår): umgänge med barn, kontakt med myndigheter, ekonomi, träning och mycket mer. Att stanna upp, vara här och nu och koppla av är inte ett vanligt beteende när man precis brutit ett mångårigt beroende. En gång i veckan har vi därför valt att avsätta en stund till avkoppling till musik, då alla gemensamt, liggande eller sittande, stannar upp och slappnar av utan några som helst göromål. Det finns också möjlighet att använda en fristående friggebod, inredd som ljusterapirum, vid behov av påfyllnad av stillhet, lugn och energi.

16 Gemensamma utflykter Den senaste tiden har Roxnäs genomfört utflykter till: Boda Borg – en dag av samarbetstävlingar indelade i lag, fysiska och mentala utmaningar. Sundbyholm – en dag med picknick, bad och vackra omgivningar. Gröna Lund / Skansen – en dag att utmana rädslor och få vara barnsligt glad tillsammans med andra. Tanken med gemensamma utflykter är att visa på att man kan göra saker tillsammans och ha roligt utan att använda droger eller alkohol. Livet bjuder på så mycket mer. Det är också ett sätt att motverka vardagstristess genom att erbjuda miljöombyte. Att vistas i olika miljöer erbjuder även en viktig social träning. Givetvis följer Roxnäs även med på Sällskapet Länkarnas gemensamma aktiviteter och utflykter såsom bowling, äventyrsgolf, fiskeresor m.m.

17 Att öva andan är inte konstigare än att öva kroppen.
Bara för idag… Ska jag försöka genomleva dagen utan att ta itu med hela mitt levnadsproblem på en gång. Ska jag försöka vara lycklig och inse att min lycka inte beror på vad andra gör eller säger eller vad som händer omkring mig. Lycka är ett resultat av att leva i fred med sig själv. Ska jag försöka anpassa mig till de förhållanden som råder just nu och inte försöka reglera allt efter mina önskningar. Ska jag vårda min fysiska hälsa. Jag ska öva mitt sinne och lära mig något nyttigt. Ska jag göra något för en annan människa utan att hon eller han får reda på det. Ska jag försöka vara extra vänlig mot någon jag träffar och klä mig tilltalande, vara artig och inte försöka hitta fel eller förbättra eller förändra någon annan än mig själv. Ska jag ha ett program. Det hjälper mig att undvika stress och obeslutsamhet. Ska jag sluta säga ”om jag hade tid”. Om jag vill ha tid för någonting så måste jag ta mig den tiden. Ska jag ha en lugn stund bara för mig själv. Jag ska koppla av och försöka få ett bättre perspektiv på mitt liv. Ska jag vara orädd och försöka njuta av det vackra och kärleksfulla i livet. Ska jag acceptera mig själv och leva efter det bästa av min förmåga. Väljer jag att tro att jag kan leva gott bara denna enda dag. Att öva andan är inte konstigare än att öva kroppen.

18 Lunch

19 Gruppregler Var och en talar för sig själv och talar till punkt.
Var och en talar i tur och ordning och får sin tid. Tystnadsplikt gäller eftersom vi talar om en djup smärta eller personliga upplevelser, som vi inte vill kommer utanför gruppen.

20 Punkt 3 Du måste ändra Din livsinställning. Detta betyder inte att Du ska ändra Dina politiska åsikter eller något dylikt. Nej, ändringen ligger betydligt djupare än så. Det skulle föra alltför långt att gå in på alla detaljer. Så småningom får Du del av, och kommer att förstå, denna viktiga punkt i sin helhet. Nu ska Vi bara beröra en detalj: Alkoholisten är bland de största Egoister som finns. Det låter kanske hårt, men om Du tänker efter skall Du säkert finna, att detta är sanning och Du måste ändra på denna Din egoistiska inställning. Tänk inte bara på Dig själv, utan tänk mycket mer på andra. Ställ inte högre krav på Dina medmänniskor än vad Du ställer på Dig själv.

21 Boda Borg

22 Sjönäs fisketävling

23 Grillafton på Roxnäs

24 Välkomna till Roxnäs!


Ladda ner ppt "Stiftelsen Hagbyhemmets HVB-hem för legitimt lärande umgänge"

Liknande presentationer


Google-annonser