Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

© Avfallsverksföreningen, Marjut Joensuu och Marjo Soulanto bilder: Arto Nyyssönen översättning: Lili-Ann Wolff Hurudan är du som konsument.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "© Avfallsverksföreningen, Marjut Joensuu och Marjo Soulanto bilder: Arto Nyyssönen översättning: Lili-Ann Wolff Hurudan är du som konsument."— Presentationens avskrift:

1 © Avfallsverksföreningen, Marjut Joensuu och Marjo Soulanto bilder: Arto Nyyssönen översättning: Lili-Ann Wolff Hurudan är du som konsument

2 © Avfallsverksföreningen, Marjut Joensuu och Marjo Soulanto Känn igen hurudan du är som konsument Är du en A. social livsnjutare, B. sparsam estetiker eller C. romantisktkritisk äventyrare? Välj det alternativ som beskriver dig bäst.

3 © Avfallsverksföreningen, Marjut Joensuu och Marjo Soulanto 1. När jag köper ett klädesplagg... 1. Satsar jag på kvalitet fast det kostar mera. Mitt bästa plagg är en inhemsk vinterkappa, som jag köpte för ett tiotal år sedan. 1. Följer jag ivrigt med trender och shoppar med mina kompisar i modeaffärer och på loppmarknader. 2. Måste plagget återspegla min personlighet. Det senast jag köpte var en silkesschal i Indien.

4 © Avfallsverksföreningen, Marjut Joensuu och Marjo Soulanto 2. Jag tar mig till mitt arbete, mina hobbyn eller studier... 1. För det mesta med personbil. Jag skjutsar gärna mina kompisar, eftersom jag tycker att det är roligt! 2. Med spårvagn eller rättisitikka här hemmavid, till internationella arbetsläger tar jag flyg. 3. Ensam med bil, så jag kan skråla operaarior och fundera över världens gång. Dessutom betalar jag ju avbetalningarna på bilen med min egen lön.

5 © Avfallsverksföreningen, Marjut Joensuu och Marjo Soulanto 3. Jag tröstar mig själv en dålig dag... 1. Med att först städa huset rabiat tills det är skinande blankt och doftar citronvim, därefter kan det hända att jag kastar mig ner och äter en par chokladplattor. 2. Med att shoppa med mina vänner. Som avslutning på en givande butiksrunda pratar vi ut om våra bekymmer över varsin kopp caffé latte och bakelser. 3. Med att skriva dagbok, slappna av med yoga och tända doftljus. Sedan chattar jag hela natten med mina kompisar och ondgör mig över världsekonomin.

6 © Avfallsverksföreningen, Marjut Joensuu och Marjo Soulanto 4. Det är roligt att festa! 1. Jag bjuder vänner från alternativrörelser runt om i världen till mitt födelsedagskalas. De får de mest exotiska rätter att äta. 2. Till släktkalasets ära hämtar jag upp dekorationer från källaren och putsar mormors silverbricka. Efter kaffet och kakorna ser jag och min halvbror på ishockey. 3. Jag dekorerar mitt hem med Halloween-attiraljer och bjuder mina arbetskamrater på maskerad. Resten av kvällen svänger vi om på stadens nyaste diskotek och bälgar i oss champagne.

7 © Avfallsverksföreningen, Marjut Joensuu och Marjo Soulanto 5. Mina kära prylar... 1. Mina farföräldrars gamla lampa föll ner när jag städade. Jag försökte reparera den, men då gick den ännu mer sönder, så det var ingen idé att föra den till en verkstad längre. 2. Jag är bland de mest modemedvetna när det gäller vantar, eftersom jag tappar mina ”gamla” vantar minst en gång i månaden. 3. Jag tänkte föra min trasiga festdräkt för lagning, men jag hann inte. I stället stoppade jag den längst bak i garderoben. En gång i året tröttnar jag på att se att mitt skåp är proppfullt av söndriga saker och kastar bort allt – sedan går jag omkring med dåligt samvete i veckotal.

8 © Avfallsverksföreningen, Marjut Joensuu och Marjo Soulanto 6. Jag smörjer kråset med... 1. Tofu och rättvisemärkta bananer. Ibland använder jag nästan hela min månadsinkomst på etniska ingredienser, som jag letar rätt på från olika importfirmor. 2. Att ofta äta ute; tyvärr är det svårt att få ekologiskt odlad mat på trendiga restauranger. 3. Makaronilåda, som jag tillreder på veckoslutet. Ibland möglar den innan jag hinner äta upp allt. Som efterrätt njuter jag av egenhändigt plockade blåbär.

9 © Avfallsverksföreningen, Marjut Joensuu och Marjo Soulanto A. Den sociala livsnjutaren  är i jakt på trendiga upplevelser  slår vakt om människorelationer och gemensamma aktiviteter  ordnar Halloween-party, därför att det råkar finnas inspirerande rekvisita i butiken  firar semestern på lyxkryssningar  dövar dåligt humör med loppmarknadsfynd  använder den egna bilen för att underlättar livet och tycker att det är roligt att skjutsa andra  slappnar av med bio, massage och besök i konditionssal  tillreder aktuella moderätter tillsammans med vänner  njuter av den mjuka smaken i ekologiska apelsiner.

10 © Avfallsverksföreningen, Marjut Joensuu och Marjo Soulanto B. Den sparsamma estetikern  är en flitig vardagshjälte  uppskattar inhemsk klassisk design  faller ibland för frestelsen att köpa något ”för att de är så billigt”  både mormors gamla läderjacka och bokhyllan, som farfar snickrat, finns bevarade hemma  klarar av att tillreda kålrotslåda och sätter värde på de i barndomen egenhändigt tillverkade julpynten  stressar av med att vända huset upp och ner  njuter av hemlagad mat och enkla smaker  är en ivrig svampplockare och fågelskådare, kör bil runtomkring i landet på jakt efter fåglar och svamp.

11 © Avfallsverksföreningen, Marjut Joensuu och Marjo Soulanto C. Den romantisktkritiska äventyraren  är en solidarisk världsmedborgare  trivs bäst på resor  sysslar med yoga, studerar språk och utvecklar sig själv  bojkottar multinationella företag, försvarar etniska minoriteter och individualitet  skaffar sig personliga kläder på resor  tillbringar semestern på internationella arbetsläger  chattar i timmar med bekanta från resorna  älskar etniska rätter och exotiska kryddor  dricker rättvisemärkt te  är fadder åt en flicka från Columbia.

12 © Avfallsverksföreningen, Marjut Joensuu och Marjo Soulanto Eko-effektivitet är inget hemlighetsmakeri  mera liv och mindre konsumtion  hållbarhet och kvalitet  tjänster  ickemateriell glädje  gemensam användning, lån och hyrning  ingen brådska  högaktande av saker  händighet  effektivitet, penninginbesparing.


Ladda ner ppt "© Avfallsverksföreningen, Marjut Joensuu och Marjo Soulanto bilder: Arto Nyyssönen översättning: Lili-Ann Wolff Hurudan är du som konsument."

Liknande presentationer


Google-annonser