Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Www.mxdata.no1 Telemator ®  Programvara för dokumentation och administration av:  Enledare-, par- och patchpanelbaserade nät  Koppar-, fiber-, bredband-

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Www.mxdata.no1 Telemator ®  Programvara för dokumentation och administration av:  Enledare-, par- och patchpanelbaserade nät  Koppar-, fiber-, bredband-"— Presentationens avskrift:

1 www.mxdata.no1 Telemator ®  Programvara för dokumentation och administration av:  Enledare-, par- och patchpanelbaserade nät  Koppar-, fiber-, bredband- och transmissionsnät  Små och stora inom- och utomhus nät  I projekterings-, installations- och driftsfasen

2 www.mxdata.no2 Telemator 2004 Införningen tar utgångspunkt i registrering av ett bredbandsnät

3 www.mxdata.no3 Översikt  Registrering av sajter, brunnar, skåp och kundtermineringar Registrering av sajter, brunnar, skåp och kundtermineringar Registrering av sajter, brunnar, skåp och kundtermineringar  Sök och finn elementer i databasen Sök och finn elementer i databasen Sök och finn elementer i databasen  Registrering av kablar Registrering av kablar Registrering av kablar  Finterminering av kablar Finterminering av kablar Finterminering av kablar  Skarvning av kablar Skarvning av kablar Skarvning av kablar  Nätdiagram - Kvalitetskontroll av registrerad infrastruktur Nätdiagram - Kvalitetskontroll av registrerad infrastruktur Nätdiagram - Kvalitetskontroll av registrerad infrastruktur  Registrering av förbindelser Registrering av förbindelser Registrering av förbindelser  Helautomatisk routing av förbindelser Helautomatisk routing av förbindelser Helautomatisk routing av förbindelser  Manuell routing av förbindelser Manuell routing av förbindelser Manuell routing av förbindelser  Registrering av en kund till en förbindelse Registrering av en kund till en förbindelse Registrering av en kund till en förbindelse  Registrering av utrustning Registrering av utrustning Registrering av utrustning  Manuell routing av förbindelser på portar på utrustning Manuell routing av förbindelser på portar på utrustning Manuell routing av förbindelser på portar på utrustning  Registrering av kabelvägar (kanalisation) Registrering av kabelvägar (kanalisation) Registrering av kabelvägar (kanalisation)  Lägga kablar i kabelvägar Lägga kablar i kabelvägar Lägga kablar i kabelvägar  Telemator i samarbete med kartsystemer (GIS) Telemator i samarbete med kartsystemer (GIS) Telemator i samarbete med kartsystemer (GIS)  Registrering av färgkoder för kablar Registrering av färgkoder för kablar Registrering av färgkoder för kablar  Registrering av utrustning vid hjälp av mallar Registrering av utrustning vid hjälp av mallar Registrering av utrustning vid hjälp av mallar

4 www.mxdata.no4 Registrering av en punkt I Punkt kartotek registrerar du sajter, brunnar, skåp for skarvar, kundtermineriner och liknande.

5 www.mxdata.no5 Sök eller fritekst sök efter en punkt Använd denna knappen för att söka efter registrerade punkt i en lista. Använd denna knappen för att finna en punkt vid fritekst sök. Använd denna knappen för att finna en punkt med utgångspunkt i adress eller typ.

6 www.mxdata.no6 Registrering av en kabel I Kabel kartotek registrerar du alla typer kablar.

7 www.mxdata.no7 Finterminering av kabel Här fyller du in fälten som berättar vart första fiber är terminerad. Resten av fibrerna blir automatisk terminerad fortlöpande.

8 www.mxdata.no8 Skarvning av fiber 1 av 2 Här ser du kablarna som går in och ut av brunnen.

9 www.mxdata.no9 Skarvning av fiber 2 av 2 Här bestämmer du vilka fibrer som skal skarvas. Här ser du resultatet.

10 www.mxdata.no10 Lägga fibrerna i kassetter Här ser du första kassetten i fiberintervallet. Här ser du sista kassetten i fiberintervallet.

11 www.mxdata.no11 Kvalitetskontroll av registrerad infrastruktur Med utskriften Nätdiagrammet för kablar kan du checka att du har får med alla punkter och kablar och att de hänger samman på rätt sätt.

12 www.mxdata.no12 Kvalitetskontroll av termineringar och fiberskarvar Med denna utskriften kan du checka att du har skarvad fibrerna rätt och terminerad rätt i fiberpanelen (ODFen).

13 www.mxdata.no13 Registrering av en förbindelse 1 av 2  En förbindelse är en förbindelse genom flera kablar  En förbindelse kan för exempel gå från en port på en svitsj genom flera kablar till en port på en annan svitsj

14 www.mxdata.no14 Registrering av en förbindelse 2 av 2 Här registrering du förbindelsens ID. I detta tillfället är den en optisk förbindelse med 2 trådar som får namnet A och B. Lyset vill gå i den ene retningen på tråd A och den andra retningen på tråd B. I Förbindelse kartotek registrering du alla typer förbindelser.

15 www.mxdata.no15 Helautomatisk routing av en förbindelse Fyll in från punkt eller utrustning. Fyll in till punkt eller utrustning. Välj om det skal användas fiber eller kopparkabel. Tryck på knappen Start. Med helautomatisk routing finner systemet själv den kortaste vägen mellan 2 uppgivna punkter och lägger förbindelsen på första lediga och felfria fiberpar på alla mellanliggande kablar.

16 www.mxdata.no16 Manuell routing av en förbindelse 1 av 2  Routing betyder att kryssa eller patcha en förbindelse genom ett kabelnät  Manuell routing kan görs på 3 ställen i Telemator:  Ledare (fibrer) i en kabel (i Zoom Kabel)  Termineringar (konnektor i ett panel) i en punkt (i Zoom Punkt)  Portar på en utrustning (i Zoom Utrustning)

17 www.mxdata.no17 Manuell routing av en förbindelse 2 av 2 Här är en förbindelse routad på konnektor 1 och 2 i panel 2.

18 www.mxdata.no18 Utskrift av grafisk förbindelse kort Du ser här vilka patchpanel och kontakter förbindelsen kommer ut i P005. Du ser här vilka patchpanel och kontakter förbindelsen kommer ut i P001.

19 www.mxdata.no19 Registrera en kund till förbindelsen En kund registreras i Kund kartotek. En förbindelse är ansluten kunden.

20 www.mxdata.no20 Registrering av en utrustning 1 av 2  En utrustning kan vara:  Centralutrustning (svitsj, server)  Transportutrustning (HUB, router, modem, multiplex)  Lokal/Kund utrustning (modem, svitsj)

21 www.mxdata.no21 Registrering av en utrustning 2 av 2 Här ser du att portarna är färdig konfigurerad. Här ser du ett kort som är färdig konfigurerad. Generell information om utrustningen. I Utrustning kartotek registrering du alla typer utrustning.

22 www.mxdata.no22 Placering av utrustning i punkt Utrustning kan placeras i punkt (t.ex. i en site). Under denna arkfanen ser till de utrustningarna som är placerad i punkten.

23 www.mxdata.no23 Manuell routing på en port på en utrustning Här ligger förbindelsen färdig routad på port 1. Här ser du att portarna är lediga därför att det inte är routad någon förbindelse på de. Här ser du den förbindelsen du skal routa (aktiv förbindelse).

24 www.mxdata.no24 Registrering av kanalisation med dragrör, subrör och mikrorör Dragrör R1. Kabelvägens ID. Kabelvägen är en schakt. Kabel ligger i schakten men inte i rör. Om du har ansluten Telemator mot ett digitalt kartsystem (GIS) behöver du inte fylla in längden på kabelvägen. Den vill bli hämtad automatisk från kartan när kabelvägen ritas in på kartan. Subrör SA i dragrör R1. Mikrorör ORANGE i subrör SA i dragrör R1. Kabel ligger i mikrorör. Kabel ligger i ett subrör.

25 www.mxdata.no25 Lägga kabel i kanalisation Med denna knappen kan du få Telemator till att lista uppåt kabelvägarna som ligger mellan ändarna på vald kabel.

26 www.mxdata.no26 Telemator i samarbete med digitala kartsystem (GIS) 1 av 2  Punkt och kabelvägar som registreras på kartan skapas automatisk i Telemator  Koordinater på sajter, brunnar, skåp och kundtermineringar överförs till Telemator  Längder på kabelvägar laddas automatisk från kartan  Punkt och kabelvägar som registreras i Telemator skapas enkelt i kartan  Enkel navigering från Telemator till kartan och motsatta

27 www.mxdata.no27 Telemator i samarbete med digitala kartsystem (GIS) 2 av 2 Vid att trycka på knappen Visa i GIS i Förbindelse kartotek i Telemator får man uppåt detta bilden i kartsystemet. De orange kabelvägarna visar vilka kabelväger förbindelsen är routad genom.

28 www.mxdata.no28 Lägg in färgkoder Här beskrives varje fiber med rörnummer, rörfärg och fiberfärg. Vid att lägga in denna färgkoden i Kabel kartotek på de kablarna som skal ha den, vill var fiber i kablarna automatisk få färgkoden som beskrivet i listan längre nedåt.

29 www.mxdata.no29 Importera utrustning från en mall Välj att du skal importera ett komplett utrustning, hylla eller ett och ett kort. Uppge vilken site eller kundterminering utrustningen skal placeras. Uppge vilket utrustning du skal använda. Uppge vad utrustningen skal namnges i huvuddatabasen.

30 www.mxdata.no30 Du har nu sätt de viktigaste funktionerna för att registrera ett bredbandsnät. Om du vill lära steg för steg vilka knappar du skal trycka kan du prova Självstudium för registrering av ett bredbandsnät eller delta på ett kurs. Behöver du mer hjälp så ring 76 95 13 50 eller skriv till e-post: support@mxdata.no support@mxdata.no Detta är GRATIS!


Ladda ner ppt "Www.mxdata.no1 Telemator ®  Programvara för dokumentation och administration av:  Enledare-, par- och patchpanelbaserade nät  Koppar-, fiber-, bredband-"

Liknande presentationer


Google-annonser