Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Dagens ledtråd: Läskig dag...

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Dagens ledtråd: Läskig dag..."— Presentationens avskrift:

1 Dagens ledtråd: Läskig dag...

2 ALLHELGONA OCH HALLOWEEN

3 Allhelgonahelgen Allhelgona är den helg på året då vi minns dem som lämnat det här livet. En helg då vi påminner oss om att döden finns, och att den drabbar oss alla. 

4 När? Alla helgons dag är en rörlig helgdag som firas den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Alla själars dag firas dagen efter, på söndagen.  I år firas Alla helgons dag den 5/11

5 Varför? Tidigt i den kristna kyrkan började man fira helgon och minnet av martyrer. Till martyrer räknas människor som dött för sin tro. Det blev till slut många dagar att fira och man bestämde sig för att samla alla helgon och martyrer utan namn till en egen helgondag.

6 Är Halloween samma sak? Nej…
För länge sedan i England började man säga att den 31 oktober var sommarens sista dag. Man trodde att det var många onda andar som var i farten den natten. Det hände att folk klädde sig i djurhudar för att skydda sig och skrämma iväg alla onda andar. Man brukade också gröpa ur kålrötter och tända eld inuti som skulle lysa hela natten. Det är därifrån vi har fått traditionen att tända eld inuti pumpor.

7 För ungefär 150 år sedan åkte människor från Irland till USA och tog med sig sina seder om Halloween. I USA smyckar nu nästan alla familjer sitt hus med pumpor och annat. Både barn och vuxna klär ut sig, men det måste inte vara till läskiga saker utan det kan också vara prinsessor, kändisar och spöken. Barn och ungdomar går runt och tigger godis genom att säga ”trick or treat”, som på svenska betyder ungefär ”bus eller godis”. Halloween är alltid den 31 oktober!

8 I Sverige Alla helgons dag har vi firat i över tusen år, men Halloween har vi i Sverige bara firat i ca 25 år.

9 Källor: Film:


Ladda ner ppt "Dagens ledtråd: Läskig dag..."

Liknande presentationer


Google-annonser