Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Föreslagna ändringar från Naturvårdsverket i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen Peder Seidegård Länsarkitekt.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Föreslagna ändringar från Naturvårdsverket i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen Peder Seidegård Länsarkitekt."— Presentationens avskrift:

1 Föreslagna ändringar från Naturvårdsverket i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen Peder Seidegård Länsarkitekt

2 MB 7:18 d Nuvarande lydelse: Som särskilt skäl vid prövningen av en fråga om upphävande av eller dispens från strandskyddet inom ett område för landsbygdsutveckling i strandnära lägen får man också beakta om ett strandnära läge för en byggnad, verksamhet, anläggning eller åtgärd bidrar till utvecklingen av landsbygden.

3 Naturvårdsverkets uppdrag: Regeringens uppdrag innebär att Naturvårdsverket ska se över LIS-reglerna och dess tillämpning, samt föreslå eventuella författningsändringar och andra åtgärder som behövs. Särskild fokus ska läggas på att utöka möjligheterna att bygga permanentbostäder. Attraktiva bostäder är en viktig del för landsbygdens utveckling. Ska redovisas 31 augusti 2017 till regeringen. Statsrådet Peter Eriksson: – I stora delar av Sverige är det svårt både att få lån och tillstånd att bygga bostäder där folk vill bo. Det vill vi ändra på genom en översyn av strandskyddet på utvalda platser i kommuner med gott om stränder. Det går att förbättra möjligheterna att bo och leva i hela Sverige samtidigt som vi har ett starkt skydd för natur och friluftsliv, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

4 Hur har det gått hittills i landet?
Av Sveriges 290 kommuner har 133 kommuner pekat ut LIS-områden inom sin översiktsplanering. Antal åtgärder kommunerna har tillämpad skälet LIS mellan åren : Antalet understiger 5% av det totala antalet åtgärder som kommunerna beviljat dispens för varje år. (Ca 1,5 % 2011 och ca 4,7% 2016).

5 …och i länet. Antagna LIS-planer
LIS-plan på gång Det är också LIS som skapar mest diskussioner då vi i vissa fall inte riktigt är överens med kommunen vad ett LIS-område är. Vi har även upphävt ett par dispenser pga prop. 200m. LIS-tillägg på gång

6 Dispenser inom LIS-område
Under 2016 beviljades 53 åtgärder vilket var mest i landet. Huvuddelen från Storuman och Lycksele.

7 Foto: Tommy Larsson Storumans kommun

8 Huvuddragen i Naturvårdsverkets förslag
- Som särskilt skäl får man beakta om ett strandnära läge kan antas bidra till eller upprätthålla utvecklingen av landsbygden. (MB 7:18d) Skäl bl.a.: Minimera olika tolkningar. För att tillämpningen ska bli mer enhetlig, som har varit olika i landet, föreslås därför att det direkt av lagtexten ska framgå vilken styrka på utredning som krävs om åtgärden ”kan antas” ha den åsyftade effekten.

9 - Även beakta vid dispens för enstaka en- och tvåbostadshus med tillhörande komplementbyggnader om huset/ husen avses att uppföras med närhet till ett befintligt bostadshus. (Tidigare ”i anslutning till”). (MB 7:18d) Skäl bl.a.: Med denna ändring kan även enstaka en- och tvåbostadshus bidra till eller upprätthålla utvecklingen av landsbygden. Lägesbedömningen anpassas utifrån förhållandena i olika delar av landet. Praxis om 200 meter har bedömts som hindrande, speciellt i de norra länen. Syftet är dock som tidigare att ny bebyggelse bör utvecklas i ansamlingar istället för att spridas.

10 - Med område för landsbygdsutveckling avses vid tillämpningen ett område som:
1… 2. … och har en sådan omfattning att strandskyddets syften fortfarande tillgodoses långsiktigt. (Tidigare ”en så begränsad omfattning”). MB 7:18e Skäl bl.a.: Den tidigare lydelsen kan leda till en alltför snäv avgränsning av området vilket innebär att detaljeringsgraden alltför mycket avviker från syftet med mer övergripande planering som översiktsplanen omfattar. I områden med lågt bebyggelsetryck och god tillgång till orörda stränder bör det istället finnas utrymme för att områdena kan ha större omfattning utan att hindra syftet med strandskyddet. Risken för kumulativa effekter måste dock beaktas.

11 a) i eller i närheten av större tätorter, b) … (MB 7:18e)
- LIS-områden får endast ha en liten betydelse för att tillgodose strandskyddets syften: a) i eller i närheten av större tätorter, b) … (MB 7:18e) Skäl bl.a.: Att precisera vad som gäller. I detta begrepp ingår exempelvis storstadsområdena, länscentra och andra större tätortsområden. Vad som är en stor tätort definieras dock inte utan det får göras en bedömning från fall till fall utifrån invånarantal, exploateringstryck och regionala förutsättningar.


Ladda ner ppt "Föreslagna ändringar från Naturvårdsverket i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen Peder Seidegård Länsarkitekt."

Liknande presentationer


Google-annonser