Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Utredningen om kommunal planering, del 2

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Utredningen om kommunal planering, del 2"— Presentationens avskrift:

1 Utredningen om kommunal planering, del 2
Särskild utredare Hanna Wiik, chef för Tillväxt- och regionplaneförvaltningen, Stockholms läns landsting

2 Tilläggsdirektiv till Utredningen om kommunal planering (dir 2017:85)
Utredningen har lämnat ett betänkande som behandlar det kvantitativa behovet av bostäder (SOU 2017:73) Tilläggsdirektiven behandlar behovet av bostäder för hushåll med svårigheter att få tag på lämpliga bostäder Två kartläggningsuppgifter En analysuppgift med möjlighet att lämna förslag Redovisning senast den 30 april 2018

3 Sakkunniga och experter
Tre sakkunniga och åtta experter och Närings-, Social- och Arbetsmarknadsdepartementen Experter från SKL SABO Hyresgästerna Fastighetsägarna Boverket Länsstyrelsen White (KTH)

4 Kartläggningsuppgifterna
kartlägga hur kommunerna arbetar med att analysera och hantera efterfrågan och bostadsbehovet hos grupper med svag ställning på bostadsmarknaden ur ett lokalt och regionalt perspektiv, kartlägga hur kommunerna använder olika verktyg och belysa vilka avvägningar kommunerna gör vid beslut om åtgärder för bostadsförsörjning i syfte att tillgodose dessa behov.

5 Analysuppgiften analysera om det finns behov av vägledning eller kompletterande kommunala verktyg i syfte att underlätta arbetet med bostadsförsörjningsfrågor för grupper med svag ställning på bostadsmarknaden, och lämna de förslag som analysen ger upphov till.

6 Genomförande av kartläggningen
Länsstyrelsernas pågående arbete Enkätundersökning Intervjuer på plats Goda exempel

7 Problem ur direktiven ”...trångbodda…”
”…den sekundära bostadsmarknaden växer…” ”…kan påverka barns uppväxtvillkor…” ”….rörligheten på arbetsmarknaden…” ”…sysselsättningen och tillväxten…” ”…ekonomisk boendesegregation…”

8 Frågor att behandla Vilka är de hushåll som omfattas av uppdraget?
Vad är lämpliga bostäder? Vad kan lösas med bostadspolitiska verktyg och vad beror av allmän ekonomisk politik eller kräver individuella sociala insatser? I vilken utsträckning kan problemen lösas inom en enskild kommun?


Ladda ner ppt "Utredningen om kommunal planering, del 2"

Liknande presentationer


Google-annonser