Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Yrkesintroduktionsanställning (YA) YA-anställningar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Yrkesintroduktionsanställning (YA) YA-anställningar"— Presentationens avskrift:

1 Yrkesintroduktionsanställning (YA) YA-anställningar
Har du tillgång till internet kan du bara klicka på länken i bildspelet när du är i bildspelsläge. Har du inte tillgång till internet när du ska visa presentationen, kan du ladda ner filmen i förväg och spara på skrivbordet. Du laddar lättast ner alla YA-delegationens filmer på: Kort film som förklarar vad YA är (2,30 min) Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)

2 YA Anställning med lärande
Arbete förenas med lärande, 75/25 är vanligt. Visstidsanställning mellan 6 och 12 månader. Lön för delen av arbetstiden som är arbete. Ekonomiskt stöd – motsvarar arbetsgivaravgiften 31,42 procent samt ett handledarstöd motsvarande kr/dag och anställd Arbete förenas med lärande Oftast sker lärande genom handledning på arbetsplatsen men lärandet kan också vara externa kurser, t ex yrkesvux eller sfi. Visstidsanställning Vissa avtal tillåter att anställningsformen pågår upp till två år, men det ekonomiska stödet kan utgå i maximalt 12 månader. Lön: Det ekonomiska stödet gör det möjligt att anställa någon som inte levererar resultat från dag ett. Arbetsgivaren betalar den YA-anställde minst 75 procent av lägsta lön vid heltid. Lön betalas för delen som är arbete. Ekonomiskt stöd till arbetsgivaren Lönesubvention till arbetsgivarna motsvarande en ordinarie arbetsgivaravgift (31,42 procent), söks hos Arbetsförmedlingen. Handledarstöd motsvarande 115 kronor/dag och anställd vid heltid, söks från Arbetsförmedlingen. Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)

3 Arbetsgivare och fack tillsammans
Ett centralt kollektivavtal om YA måste finnas Hängavtal accepteras En handledare och en handlednings-/utbildningsplan Många arbetsgivare har svårt att finna rätt kompetens. Med YA kan arbetsgivare skräddarsy kompetens och säkra företagets och branschens långsiktiga behov. Inom flera avtalsområden på arbetsmarknaden har parterna tecknat kollektivavtal om yrkesintroduktionsavtal. Avtal finns t ex för kommunerna och inom industrin, fastighetsbranschen, elektriker och handeln. För fullständig lista se: Kollektivavtal YA är ett initiativ som kommer från arbetsmarknadens parter och som regeringen valt att stötta ekonomiskt. För att få stöd för YA-anställningar måste parterna ha tecknat ett kollektivavtal om yrkes­introduktion. En arbetsgivare som inte är organiserad i en arbetsgivarorganisation kan teckna ett hängavtal med den fackliga organisation som de anställda tillhör. Hängavtalet innebär att man är överens om att följa det kollektivavtal som gäller inom den aktuella branschen. Kollektivavtalen kan se olika ut för olika branscher. Handlednings-/utbildningsplan För att få ekonomiskt stöd från Arbetsförmedlingen för YA måste en handledare utses och en handlednings- och utbildningsplan ska tas fram. Handlednings- och utbildningsplanen ska utformas efter företagets kompetensbehov och individens förkunskaper. Planen ska innehålla information om: handledningens och utbildningens innehåll och omfattning målet med handledningen och utbildningen vem som ska vara handledare. Rekryteringsbehov Det tar tid att få fram kompetens genom det formella utbildningssystemet och färre ungdomar väljer yrkesprogrammen. YA kan vara ett relativt snabbt sätt att få in kompetens på en arbetsplats. Arbetsgivaren väljer själv vem som ska anställas, t ex ngn som haft apl eller praktik på arbetsplatsen. På 12 månader hinner man upptäcka om personen passar för yrket och på arbetsplatsen. YA ökar åldersdynamiken på arbetsplatser och kan bidra till mångfald och jämställdhet. Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)

4 Åtta skäl att välja YA Yrkeskunnande. YA kompletterar det reguljära utbildningssystemet. Ekonomi. Arbetsgivaren får ekonomiskt stöd under YA-perioden. Kompetenshöjande. Sociala och yrkesmässiga kompetensen ökar. Utveckling. Den som lär sig ett yrke och den som handleder utvecklas. Arbetsplatslärande. Arbetsplatsen är en stark inlärningsmiljö. Personkemi. Passar personen på arbetsplatsen och med kollegorna? Branschinsats. Att lära ut yrkeskunnande är en viktig insats. Generationsväxling. Överföring av kunskaper och erfarenheter vid pensionsavgångar. Yrkeskunnande. Den nyanställde introduceras och lärs upp i yrkesrollen. YA kompletterar det reguljära utbildningssystemet. Det kommer inte ut tillräckligt många yrkesutbildade från till exempel gymnasieskolan för att täcka arbetsgivarnas behov inom många branscher. Med YA kan man också ofta anställa personer som inte har gått ett yrkesprogram (t ex samhällsprogrammet) för att introducera dem till yrket. Ekonomi. Arbetsgivaren får ekonomiskt stöd under YA-perioden. Kompetenshöjande. Både den sociala och yrkesmässiga kompetensen ökar på arbetsplatsen som blir en lärande organisation där kunskapen överförs kollegorna emellan. Utveckling. Både den som lär sig ett yrke och den som handleder utvecklas under YA-perioden. Det är utvecklande att som handledare tänka efter och förklara hur man gör saker och varför man gör på ett visst sätt. Kanske kommer man till och med på att man skulle kunna göra på ett annat sätt? Arbetsplatslärande. Arbetsplatsen är en stark inlärningsmiljö, det finns forskning som stödjer detta. Personkemi. Gör det möjligt att se om personen passar på arbetsplatsen och tillsammans med arbetskamraterna. Branschinsats. Arbetsgivare som lär ut yrkeskunnande gör en insats för hela branschens framtid. Generationsväxling. YA ger en möjlighet att överföra kunskaper och erfarenheter vid pensionsavgångar. Tre YA-anställda berättar om sin upplevelse av YA (2,30 min) Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)

5 YA steg-för-steg Steg 1 – Kan du anställa? Steg 2 – Vad ska läras?
Kontrollera om ni får YA-anställa och vem ni kan anställa. Steg 2 – Vad ska läras? Planera vad som ska läras in och utse en handledare. Steg 3 – Gör din ansökan Fyll i en ansökningsblankett om ekonomiskt stöd. Steg 4 – Kolla med facket Facket ska ges möjlighet att yttra sig över ansökan. Steg 5 – Klart! När Arbetsförmedlingen beviljat stödet kan personen börja arbeta. Steg 1 – Kan du anställa? Det första du måste göra är att se om din arbetsplats kan YA-anställa och vilka personer ni kan anställa. Du som arbetsgivare måste omfattas av ett kollektivavtal om yrkesintroduktionsanställningar. Vilka regler som gäller för din bransch styrs av kollektivavtalen. Alla kan inte anställas på YA. Generellt kan man säga att YA omfattar vissa ungdomar upp till 24 år och i vissa fall långtidsarbetslösa samt nyanlända invandrare över 25 år. Steg 2 – Vad ska läras? Planera vad som ska läras in under YA-perioden och utse en handledare. I en YA-anställning ska det vara tydligt att den som anställs både ska jobba och lära sig jobbet. Vilken kompetens är det du vill att personen ska uppnå? Vilka förkunskaper har personen? Du och den du vill anställa bestämmer tillsammans vad som ska läras in. Det ska sedan skrivas in i ansökningsblanketten till Arbetsförmedlingen. Du ska även utse en handledare som ansvarar för den YA-anställde. Steg 3 – Gör din ansökan Fyll i en ansökningsblankett om ekonomiskt stöd. I ansökningsblanketten måste du först ange om du omfattas av ett centralt avtal om yrkesintroduktion eller ett hängavtal (”välj formulär” i blanketten). Därefter kan du fylla i övriga uppgifter. Steg 4 – Kolla med facket Facket ska ges möjlighet att yttra sig innan ansökningsblanketten skickas in. Facket ska få möjlighet att yttra sig om lön och Handlednings-/utbildningsplanen. Har ditt företag inte en lokal facklig klubb ska den centrala fackliga organisationen få möjlighet att yttra sig. Steg 5 – Klart! När din lokala arbetsförmedling godkänt din ansökan om ekonomiskt stöd kan personen börja arbeta. Den YA-anställde får inte börja jobba innan Arbetsförmedlingen har tagit sitt beslut, men du kan skriva anställningskontrakt tidigare. Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)

6 Ekonomiskt stöd kan lämnas för:
Ungdomar mellan 15 och 24 år som saknar relevant yrkeserfarenhet. Nyanlända över 25 år Långtidsarbetslösa över 25 år Det som står ovan förutsätter att branschens kollektivavtal om yrkesintroduktion inte har inskränkningar i ovanstående målgrupper. Se för detaljerad information Med nyanländ menas en person som: är ny i Sverige och har en pågående etable­ringsplan hos Arbetsförmedlingen enligt lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare är ny i Sverige sedan max 36 månader och har fått uppehållstillstånd som flykting, skyddsbehövande eller i vissa fall på grund av anknytning är ny i Sverige sedan max 36 månader och har uppehållskort som anhörig till en EES-medborgare. Med långtidsarbetslös menas en person som: har varit arbetslös på heltid i minst 12 månader Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)

7 YA-delegationens uppdrag
Sprida information och kunskap Bistå partsorganisationer Stimulera regional samverkan Följa och analysera arbetsplatslärande Lämna förslag till regeringen I uppdraget ingår även att främja nya avtal och informera arbetsgivare inom branscher med avtal. YA-delegationen är sammansatt av ledamöter som representerar arbetsmarknadsparter som har avtal om yrkesintroduktion. Delegationen består av 12 ledamöter och en ordförande som är Pia Enochsson. Delegationen sammanträder 4 gånger per år. Delegationen bistås av ett av sekretariat som sköter det löpande arbetet. Uppdraget är utåtriktat och operativt. Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)

8 ya-delegationen.se /for-handledare/ handledarutbildning
Handledarutbildningen är helt generell och är därför användbar för all typ av handledning. Den består till största delen av korta och pedagogiska filmer. Dessa tar upp det viktigaste som en handledare bör tänka på när hen introducerar, lär upp och handleder en ny medarbetare/praktikant/elev. Utöver det finns det gott om olika checklistor, mallar, hjälpmedel och andra dokument som rör lärande på arbetsplatsen. Handledarutbildning är kostnadsfri, ingen registrering behövs och det är fritt att använda den. Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)

9 Tack för er uppmärksamhet
Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)


Ladda ner ppt "Yrkesintroduktionsanställning (YA) YA-anställningar"

Liknande presentationer


Google-annonser