Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mänskliga rättigheter

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mänskliga rättigheter"— Presentationens avskrift:

1 Mänskliga rättigheter
Samhällskunskap åk 4

2 FN FN startades efter 2:a världskriget 1945 och betyder förenta nationerna. FNs högkvarter ligger i New York. FNs viktigaste uppgift är att förhindra krig, att arbeta för att de mänskliga rättigheterna följs och förbättra levnadsstandarden för människor. Ibland skickar FN ut fredsbevarande styrkor, där det brutit ut krig. Soldaterna är neutrala och deltar inte i kriget, utan ser vad som händer och berättar om det för FN..

3 UNICEF Inom FN finns organisationer som ansvarar för olika saker som arbetsmiljö, hälsovård och jordbruk. UNICEF heter FN-organisationen som arbetar för barns rättigheter. UNICEF har bland annat sett till att barn i fattiga länder blivit vaccinerade mot farliga sjukdomar.

4 De mänskliga rättigheterna
Några artiklar: Artikel 1 Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Artikel 2 De mänskliga rättgheterna gäller alla oavsett ras, hudfärg, kön, religion, nationalitet, ekonomi och familj Artikel 3 Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet. Artikel 4 Ingen får hållas i slaveri  Artikel 5 Ingen får utsättas för tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning I FN har man kommit överens om en lista över vad alla människor i hela världen har rätt till. Den här listan kallas FN:s deklaration om mänskliga rättigheter Det är 30 punkter som kallas artiklar

5 Barnkonventionen Barn ska ha sina egna rättigheter beslutade FN 1989.
Alla barn i världen ska ha samma rättigheter och samma värde. Nästan alla länder i världen har godkänt och lovat att följa barnkonventionen.

6 Några punkter i barnkonventionen
Barn har rätt till skolutbildning Barn under 15 ska slippa bli soldater Barn har rätt att skyddas mot fysiskt och psykiskt våld Barn har rätt till lek vila och fritid


Ladda ner ppt "Mänskliga rättigheter"

Liknande presentationer


Google-annonser