Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kläder och tvätt Hur gör man??.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kläder och tvätt Hur gör man??."— Presentationens avskrift:

1 Kläder och tvätt Hur gör man??

2 Klädproduktionen- en smutsig industri?
Den största industrin sker idag i Asien- främst Kina, Indien och Bangladesh. Stora problem inom klädindustrin, både sociala och ekologiska. Mängder av utsläpp av kemikalier från blekning och färgning som förstör vattendragen i områdena. Dåliga löner, långa arbetsdagar, högt tempo, sexuella trakasserier och barnarbete. Vi har börjat ställa högre krav på de större bolagen

3 Rena kläder Svenskar tvättar onödigt ofta vilket påverkar miljön.
Det går åt mer energi, tvättmedel som innehåller kemikalier. Kläder behåller sin passform bättre om du inte tvättar det så ofta. Hur kan man göra istället för att tvätt om inte plagget är smutsigt?? Vintage & second hand är väldigt bra för miljön.

4

5 Steg 1: Tvättstugan Bor man i hyreshus får man boka tvättstugan och det är viktigt att man håller tiden. Bor man i ett enfamiljshus har man förmodligen en egen tvättmaskin. I tvättstugor finns det oftast ett torkskåp och en torktumlare.

6 Steg 2: Sortera tvätten & välj tvättprogram
40 och 60 grader är de vanligaste temperaturerna att tvätta i. Tänk på att symbolen visar vilken temperatur plagget max tål. Det går alltså att tvätta i kallare, Men inte varmare då riskerar man Att skada plagget. För att undvika att olika klädesplagg färgar av sig är det bra att sortera tvätten. Viktigast är att dela upp mörk och ljus tvätt. Vita plagg brukar man köra själv för det finns en risk att de blir gråa eller sunkiga. Man kan också sortera tvätten utifrån hur varmt de ska tvättas i. I alla klädesplagg från Sverige finns det en lapp med tvättråd.

7 Steg 2: Sortera tvätten & välj tvättprogram
Kläder som är av tunna eller känsliga tyger är ofta märkt för kemtvätt. Det innebär att plagget inte tål att tvättas i vanlig maskin. Kemtvätt är en metod där man inte använder vatten utan istället använder man lösningsmedel. Denna metod har lett till mycket utsläpp av kemikalier. Idag har man bytt ut de farliga kemikalierna mot mer miljövänliga produkter. Kemtvätt påverkar miljön men det är en behandling som gör att våra kläder inte tappar passformen. Kostar mer att lämna in än att tvätta hemma. Handtvätt är oftast för de plagg som är gjorda av ull. De flesta maskiner har ett handtvättsprogram där vattnet inte blir varmare än 30 grader. Ull krymper om det tvättas för varmt.

8 Steg 3: tvättmedel Det finns olika tvättmedel för kulörtvätt och vittvätt. Läs på paketet om hur mycket du behöver. Mängden beror på vilket sorts vatten man har. Hårt vatten= mer tvättmedel. För at ta reda på vilket vatten man har kan man googla. Överdosera inte, rester kan sitta kvar i kläder och göra att det kliar. Det är inte heller bra för miljön. Köp gärna ett miljömärkt tvättmedel.

9

10 Steg 4: TORKA KLÄDER Det mest skonsamma för kläderna är att låta tvätten hänga på en torkställning. Bor man i en liten lägenhet kan det vara svårt och då använder man torkskåp eller torktumlare. Ju fler prickar desto varmare.

11 Steg 5: Strykning De flesta klädesplagg har stretchtyg och kan läggas direkt i garderob när de är torra. Skjortor & klänningar. En prick innebär att de ska strykas på lägsta värme.


Ladda ner ppt "Kläder och tvätt Hur gör man??."

Liknande presentationer


Google-annonser