Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Samerna del 3 Samernas religion.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Samerna del 3 Samernas religion."— Presentationens avskrift:

1 Samerna del 3 Samernas religion

2 Två själar Samerna trodde att både människor och djur har två själar. En kroppssjäl och en frisjäl. Speciella personer som kallades nåjder, kunde få sin frisjäl att lämna kroppen och besöka andra världar. Kanske till och med himmelen eller helvetet. Till hjälp hade han trumman och jojken. När nåjden föll i trans kom hans skydds- och hjälpandar och tog med honom till andra världar. Där kunde han få hjälp av gudar, gudinnor och andar. Då kunde han se in i framtiden och se vilka faror som hotade och hur man skulle göra för att få en lyckad jakt eller bra bete till renarna. Ibland tog nåjden reda på om varför en människa var sjuk, så han skulle kunna bota hen. När en människa dog lämnade båda själarna kroppen.

3 Gudar och gudinnor Skaparguden heter Rádienáhttje, hans fru Rádienáhkká och deras son. Varje område hade sina andar som var viktiga att hålla sig väl med. Det gjorde man genom att offra vid en sejte. En Sejte kunde vara en speciell sten eller ett träd. Det var viktigt att hålla sig väl med djuren som man jagade. Man offrade en del av djuren man slaktade. Man samlade också ihop benen efter att man ätit och la dem på en helig plats. Gudarna bodde i kåtorna tillsammans med människorna och hjälpte till när barn skulle födas. Man offrade till olika Gudar om man ville ha en pojke eller en flicka. Gudarna beskyddade också människorna.

4 Samerna kristnas På 1700 och 1800-talet byggdes kristna kyrkor inom samernas område. Prästerna tyckte att samernas religion var trolldom. Många offerplatser förstördes och samerna tvingades att bli kristna. Nu är det inga samer som tror på den gamla religionen, men man har respekt för gamla heliga platser och det finns fortfarande de som tror att en del män och kvinnor har övernaturliga kunskaper.


Ladda ner ppt "Samerna del 3 Samernas religion."

Liknande presentationer


Google-annonser