Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad finns det för anledning till att det regnar och snöar?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad finns det för anledning till att det regnar och snöar?"— Presentationens avskrift:

1 Vad finns det för anledning till att det regnar och snöar?
Här kommer vi gå igenom olika typer av nederbörd Orografisk nederbörd Konvektiv nederbörd Frontnederbörd Monsun

2 Orografisk nederbörd

3 Orografisk nederbörd Vinden tvingar upp luften längs bergssidan.
Luften kyls av och det bildas moln. Ju kallare temperatur desto mindre vatten kan molnen ”hålla”. Därför börjar det regna. På andra sidan om berget har all (det mesta) fukt i luften redan fallit ned och området på andra sidan hamnar i vad man kallar för regnskugga.

4 Bild från Thassos östra sida, det är ett mycket grönt område med mycket stora och höga lövträd.

5 Den här bilden är tagen på Thassos västra sida på andra sidan de höga bergen, där det är det mycket torrare, det växer mest låga buskar och små olivträd. Området ligger i regnskugga.

6 Konvektionsnederbörd
Solen värmer upp luften vid marken och den varma luften stiger. När den varma luften stiger kyls den av och det bildas moln så kallade stackmoln. Kall luft kan inte hålla lika mycket vatten som varm luft vilket leder till att det börjar regna. Ofta klarnar det sedan upp framåt kvällen.

7 Frontregn

8 Frontregn När kall luft och varm luft rör sig mot varandra tvingas den varma luften upp och blir kallare. Då bildas moln och så småningom blir det nederbörd – s.k frontnederbörd. ( En front är alltså en gränsyta mellan två luftmassor)

9 Monsun En monsun är en vind som blåser i samma riktning flera månader i sträck. Monsunen är kraftigast och mest känd i södra och östra Asien ( ex. Indien, Thailand, Indonesien). På vintern blåser vindarna från land ut över havet. Vattnet är varmare än landmassan och därför ”sugs” den kalla luften över land utåt eftersom den varma luften över havet stiger. Då är det en torr period på land.

10 Forts. monsun På sommaren blåser monsunen in mot land med varm och fuktig luft. Det sker eftersom luften över land blir så varm och då stiger(lågtryck) och då ”sugs” den fuktiga luften från havet in över land. Det blir stora mängder nederbörd i form av kraftiga regn.

11 Klimatdiagram från staden Chennai i syd östra Indien - ett typiskt monsunområde:

12 Forts. monsun Mer än hälften av jordens befolkning bor i områden av monsun. De flesta är bönder och helt beroende av regnen som kommer på sommaren för att kunna odla. Tyvärr förekommer det ofta kraftiga översvämningar som årligen dödar många människor, så monsunen är både något väldigt bra och kan vara något väldigt dåligt.


Ladda ner ppt "Vad finns det för anledning till att det regnar och snöar?"

Liknande presentationer


Google-annonser