Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Projekt eller uppdrag? Syftet med denna guide är att hjälpa dig strukturera ditt arbete och vägleda dig i valet om uppgiften ska hanteras som ett uppdrag.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Projekt eller uppdrag? Syftet med denna guide är att hjälpa dig strukturera ditt arbete och vägleda dig i valet om uppgiften ska hanteras som ett uppdrag."— Presentationens avskrift:

1 Projekt eller uppdrag? Syftet med denna guide är att hjälpa dig strukturera ditt arbete och vägleda dig i valet om uppgiften ska hanteras som ett uppdrag eller som ett projekt.

2 En uppgift kan hanteras som ett projekt eller som ett uppdrag i linjen
För projekt används Region Hallands projektstyrningsmodell. För uppdrag finns mallarna uppdragsbeställning och uppdragsrapport, framtagna för att underlätta arbetet.

3 Vilken typ av uppgift står du inför?
De sju efterföljande frågorna avgränsar vad som kännetecknar ett projekt. Om du svarar JA på alla dessa ska Region Hallands projektstyrningsmodell användas som ett redskap för ditt arbete. Om du svarar NEJ på någon av frågorna bör du istället hantera uppgiften som ett uppdrag i linjeorganisationen.

4 Fråga 1 Finns det klart definierade mål?
Det finns två typer av mål, projektmål och effektmål. Projektmålen ska vara mätbara, realistiska och tidsatta och kan vid behov delas upp i huvudmål och delmål. Effektmålen beskriver följderna av projektets resultat, nyttan på längre sikt och går inte att mäta under projekttiden.

5 Fråga 2 Är uppgiften tidsbegränsad?
Vilken tidsram finns för att genomföra uppgiften? Finns start- och slutdatum angivna?

6 Fråga 3 Är det unikt, inte återkommande?
Uppgiften ska vara unik och inte ingå i ordinarie verksamhet. Om det är ett återkommande arbete bör det hanteras inom ramen för den ordinarie verksamheten.

7 Fråga 4 Är det planerat, inte en akut aktivitet?
Arbetet ska vara planerat och ha en väl förankrad planering och organisation.

8 Fråga 5 Omfattar det mer än egna arbetsenheten?
Om arbetet berör verksamheter utanför den enhet där arbetet initieras, skapas en tillfällig organisering. Om arbetet bara berör den egna arbetsenheten kanske man inte behöver skapa en projektorganisation.

9 Fråga 6 Skapas det en tillfällig organisation?
För att hantera projektet behövs en tillfällig organisation som har till uppgift att genomföra arbetet utifrån den fastställda planen. Det skapas en särskild, tillfällig organisation, bestående av minst tre personer. Typiska roller i projektet är beställare, projektledare och projektdeltagare.

10 Fråga 7 Finns en finansiering för projektet?
Finansiering innebär att det tilldelas resurser i form av pengar eller tid. Hur ska uppgiften finansieras? Vem/vilka finansierar uppgiften?

11 En summering Finns det klart definierade projekt- och effektmål?
Är uppgiften tidsbegränsad? Är uppgiften unik, inte återkommande? Är det planerat, inte en akut aktivitet? Omfattar (påverkar) uppgiften mer än den egna arbetsenheten? Kommer det att skapas en särskild, tillfällig organisation, bestående av minst tre personer? Finns det en finansiering (projektbudget)? Om du har svarat Ja på alla frågorna, bör du hantera din uppgift som ett projekt och följa vår projektstyrningsmodell. Om du har svarat Nej på någon av frågorna, bör du hantera din uppgift som ett uppdrag i linjen.

12 Ditt val: Starta ett projekt
Projekt som arbetsmetod innebär i de flesta fall att man gör en förstudie. Utifrån förstudien tar man ställning till att gå vidare med ett genomförandeprojekt eller avsluta arbetet. När ett beslut är fattat om att genomföra en förstudie, skapas ett förstudieuppdrag som beskriver hur förstudien ska hanteras. Ibland är idén så stark och väl beskriven att beställaren gör bedömningen att en separat förstudie inte behövs. I så fall skrivs ett projektdirektiv.

13 Mer information om projektmetodiken
Här hittar du mer information om Region Hallands projektstyrningsmodell Det finns mallar som ska underlätta arbetet. Läs mer på Falkenbergs intranät

14 Mer hjälp? Varje förvaltning i Falkenbergs kommun har en projektsamordnare, som kontaktas i första hand. Läs på intranätet om projektsamordnarna Metodansvarig på Utvecklingsavdelningen: Gunnar Bengtsson

15 Lycka till med ditt projektarbete!
Klicka för att starta guiden från början

16 Ditt val: Genomföra ett uppdrag i linjen
Om du har svarat NEJ på någon av de 7 frågorna ska du hantera din uppgift som ett uppdrag i linjeorganisationen. För att underlätta arbetet med ditt uppdrag finns mallar för uppdragsbeställning och uppdragsrapport. Mallarna hittar du i Officepaketet.

17 Lycka till med ditt uppdrag i linjen!
Klicka för att starta guiden från början


Ladda ner ppt "Projekt eller uppdrag? Syftet med denna guide är att hjälpa dig strukturera ditt arbete och vägleda dig i valet om uppgiften ska hanteras som ett uppdrag."

Liknande presentationer


Google-annonser