Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vändagen 2017 Vi ses – vi ser..

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vändagen 2017 Vi ses – vi ser.."— Presentationens avskrift:

1 Vändagen 2017 Vi ses – vi ser.

2 Vändagens huvudbudskap
VI SES – VI SER. Vi kan göra slut på ensamheten, men bara om vi gör det tillsammans. Vi ser.

3 Vi ses – vi ser. Under vändagen bekämpar vi ensamheten. Vi betonar att vi ser (alltså noterar) våra medmänniskor och vikten av att bli sedd. Vi bjuder in människor att samlas och arbetar tillsammans för att ingen ska lämnas ensam. Genom Vänskap ger glädje-evenemang ser vi tillsammans till att var och en under vändagen får tillfälle att bli sedd och berätta hur det är ställt för någon. Vid evenemangen sprider vi information om hur Röda Korset motarbetar ensamhet och arbetar för att öka människors välmående. Vi erbjuder folk tillfällen att vara med och att få vänner. Vi firar Röda Korsets 140 år som hjälpare och som utbildare av hjälpare.

4 Kom med och bli vän! Under vändagen bjuder vi in nya människor att bli vänner. Vem som helst kan bli en rödakorsvän. Det finns många olika uppgifter. Det viktiga är att man vill vara tillsammans med andra. Under vändagen lyfter vi fram gemenskapen av vänner: Tillsammans gör vi det! Kom med – på egen hand eller med en kompis. Under vändagen ger vi information om hur man kan bli rödakorsvän och vad det innebär. Vi bjuder in människor till vänkurser och infokvällar som presenterar avdelningens verksamhet.

5 Vändagens mål Att arbeta och verka för att ingen ska lämnas ensam:
Vi ger tillfälle att möta andra människor vid våra evenemang. Vi lyfter fram ensamheten. Vi ser och vi tar hänsyn. Vi talar om hur viktigt det är med vänner och att mötas. Att motarbeta ensamhet är en gemensam fråga som gagnar hela samhället. Alla kan vara med. 2. Att engagera människor i arbetet för att motverka ensamhet genom vänverksamheten. 3. Att informera om vänverksamheten till dem som vill ha en vän. 4. Att ordna Vänskap ger glädje-evenemang.

6 Skapa evenemang tillsammans
Bjud in nya människor till idékläckning och att förverkliga ert vändagsevenemang. Som arrangörer kan man t.ex. bjuda in: de nya vänner och volontärer som har kommit med under det senaste året skolor på olika nivåer LokalTapiolas lokala anställda Att delta i arrangemangen är sätt att engagera sig i verksamheten som har låg tröskel. Bjud också in helt nya människor att delta i arbetet; det kan minska på ensamheten och bidra till att man gör något tillsammans. Uppmuntra vänner att ta en kompis med sig till evenemanget.

7 Evenemang som är öppna för alla
Ordna era vändagsevenemang på allmänna platser vid en sådan tidpunkt att ni når många människor. Glad look! Bjud in både nya människor och avdelningsaktiva, vänner och Hungerdagsinsamlare. Mångfald är styrka! Personliga inbjudningar! Det mest effektiva är att man personligen bjuder in någon. Använd de nya Vi ses-korten! Pricka in vänkurser och infokvällar genast efter vändagen. Obs! Dela ut lappar med tid och plats eller uppmuntra folk att ta en telefonbild av kursreklamen.

8 Modeller för Vänskap ger glädje-evenemang
Utnyttja färdiga evenemangsmodeller eller planera ett vändagsevenemang som passar just er! Bekanta er med exempelevenemang med nya kryddor: Vi ses!-gatujippo Kom med!-pop-up-kafé Vi går tillsammans-motionsjippon Vänner tillsammans – nya möten Närmare information om evenemangen ger vändagsgruppen på RedNet. Anna Vuorinen

9 Vi ses!-gatujippo Erbjud människor tillfälle att mötas och prata med varandra Samlas på torget, gågatan, i köpcentret, framför LokalTapiola eller matbutiken Bygg upp Vänskap är…- och Ensamhet känns… -väggar tillsammans med deltagarna. Närmare info på RedNet. Att dela ut vid ett gatujippo: En helt vanlig gärning-kort, kramar och varm saft Info om vänverksamheten och vänkurser Info om vänverksamheten till dem som vill ha en vän Mauri Ratilainen

10 Kom med! -pop-up-café Ni kan ställa upp ett kafé t.ex. i avdelningens lokaler eller i en samarbetspartners lokal. Dekorera kaféet med affischer och broschyrer om vänverksamheten. Välj vad ni serverar på kaféet enligt egen smak. Recept på Vänmuffins finns i RedNets vändagsgrupp. Bygg upp Vänskap är...- och Ensamhet känns...-väggar i kaféet. Närmare info på RedNet. Dela ut En helt vanlig gärning-kort. Bjud in alla till kaféet med en öppen inbjudan: Kom med – på egen hand eller med en kompis. Avdelningens vänpar bör man notera separat. Använd också Vi ses-postkort som inbjudningskort.

11 Vi går tillsammans-motionsjippo
Gå ut och motionera tillsammans med invånarna i ett lokalt vårdhem. Bjud in inte bara avdelningens vänner utan också nya människor med Vi ses-kort. Avsluta motionsrundan med att bjuda på kaffe på vårdhemmet. Ni kan prata en stund och bygga upp Vänskap är…- och Ensamhet känns…-väggar. Jippot sprider glädje bland dem som deltar och tar samtidigt synligt ställning för att träffas som människor. Kom ihåg Röda Korsets frivilligvästar! Jani Rutanen

12 Vänner tillsammans – nya möten
Ni kan också främja kulturförståelse med ert vändagsevenemang. Ordna ett evenemang på en flyktingförläggning eller bjud in ortsbor och asylsökande att skapa en gemensam vändag. Evenemanget kan t.ex. ha ett mat- eller kulturtema. Bjud in folk med Vi ses-kort och dela ut En helt vanlig gärning-kort. Bygg upp Vänskap är...- och Ensamhet känns...-väggar under evenemanget.

13 Nytt material på väg! Allt material förnyas och det gamla tas ur bruk.
Förnyat material Affisch (ersätter den gamla) Roll-up (ersätter den gamla) Vänverksamhetsbroschyr (ersätter den gamla) Helt nytt material Vi ses-postkort (kan användas som inbjudan eller hälsning) Namn/personkort för vän Vänskap är... och Ensamhet känns...-lappar En helt vanlig gärning-kort  

14 Gammalt och nytt Bekant evenemangsmaterial:
ICE/utlottningskort Frivilligvästar Nytt! Det blir lättare att beställa material. Avdelningen får ett färdigt evenemangspaket som innehåller de viktigaste elementen.

15 Kom ihåg att informera om evenemanget
Massmedia: På RedNet finns utkast till pressmeddelanden som ni kan använda för att bjuda in lokala medier till Vänskap ger glädje- evenemang och att bekanta sig med vänverksamheten. På RedNet: Se till att avdelningens RedNet-sidor ger aktuell information om hur man kan engagera sig i verksamheten. Lägg till info om ert Vänskap ger glädje-evenemang i RedNets händelsekalender, gärna före årsskiftet. Det är en förutsättning för stöd från LokalTapiola.

16 Sprid information på sociala medier
Informera om vänverksamheten via avdelningens sociala medier både före och efter vändagen. Stöd i kommunikationsarbetet får ni på RedNet. Om ni dessutom har egna konton på Facebook, Twitter eller Instagram så är det bra att sprida budet där också. Under vändagen kan ni använda taggarna: #vändagen, #ystävänpäivä #vises, #nähdään #rödakorset, #punainenristi #stoppaensamheten, #lopetetaanyksinäisyys) Leena Koskela

17 LokalTapiola-stöd till evenemang
LokalTapiola stöder lokala Vänskap ger glädje- evenemang med upp till 150 euro, förutsatt att: Evenemanget är öppet för allmänheten och avdelningens eget folk Lokala medier har fått information om evenemanget LokalTapiolas roll som samarbetspart syns vid evenemanget och i kommunikationen kring det Det går att bli rödakorsvän och -medlem vid evenemanget Evenemanget finns med i RedNets evenemangskalender. Distriktet hjälper vid behov med att föra in evenemanget i kalendern. LokalTapiola är Finlands Röda Kors huvudsamarbetspartner med vänverksamhet som specialområde.

18 LokalTapiola-stöd till evenemang
Ansök om stödet elektroniskt efter vändagsevenemanget. En länk till vändagens respons- och stödansökansenkät finns i RedNets vändagsgrupp och skickas också till avdelningarna per e-post via distrikten. Stödet betalas till avdelningens konto enligt inlämnad kostnadsspecifikation. Kvittona blir kvar i avdelningens bokföring. Distrikten och centralbyråns interna revisor har vid behov rätt att kontrollera kvittona. Distrikten får en rapport om respons och stöd för sina avdelningars del. Anvisningarna för stödet finns på RedNet.

19 Materialbeställning Kampanjbrevet skickas ut i november, mer kompakt än förr. Brevet ber er beställa materialpaketet via webbutiken. Tilläggsbeställningar sker via webbutiken. Alla beställningar måste göras senast 5.2. Kampanjhandboken med information om alla kampanjer under år 2017 publiceras i januari. Mer information finns i vändagsgruppen på RedNet före slutet av året Glad vändag! Tack för att ni är med! Harri Mäenpää

20 Vändagen 2017 – summa summarum
Huvudbudskap: Vi ses – vi ser. Vi kan göra slut på ensamheten, men bara om vi gör det tillsammans. Vi ser till att var och en får träffa en medmänniska på vändagen och berätta hur det står till. Vi motarbetar ensamhet tillsammans Vi ber nya människor vara med Vi ordnar genast verksamhet för nya människor


Ladda ner ppt "Vändagen 2017 Vi ses – vi ser.."

Liknande presentationer


Google-annonser