Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Delegeringsutbildning

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Delegeringsutbildning"— Presentationens avskrift:

1 Delegeringsutbildning
Version 1 Del 1

2 Delegeringsförfarande
Utbildning - Allmänt om delegering - Läkemedelshantering - Diabetes och insulin 2. Kunskapstest - Allmän läkemedelshantering - Diabetes/insulin - Plats Gruvan eller av ssk/dsk annan anvisad plats Skriftlig personlig delegering - Ges i första hand av omvårdnadsansvarig ssk/dsk - En delegering per enhet/område, kan även begränsas till avdelning/våning/patient Personal som enbart arbetar natt kan få delegering via natt ssk istället för omv.ansvarig ssk/dsk

3 Vad är en delegering? En legitimerad sjuksköterska, arbetsterapeut eller fysioterapeut får överlåta åt en annan person att utföra en hälso- och sjukvårdsinsats, tex. Överlämnande av läkemedel Förutsättning för delegering är att en god och säker vård kan garanteras. Delegering bör ske restriktivt och efter säkerställande av den aktuella personens kompetens, erfarenhet, noggrannhet, omdöme och lämplighet i övrigt Delegering ska vara skriftlig, personlig och tidsbestämd Regelbundet omprövas Delegering ska följa fastställda Riktlinjer för delegering av hälso- och sjukvårdsuppgifter ring/

4 Varför delegeras vissa uppgifter?
Helhetsperspektiv Personalkontinuitet Delegering ska inte ersätta leg. personal Även om bemanning är sådan att formellt kompetent personal finns i den omfattning som är nödvändig, kan situationer förekomma där det kan vara befogat att delegera en arbetsuppgift till någon som förvärvat reell kompetens för uppgiften Delegering kan vara aktuellt när det utifrån ett helhetsperspektiv är bättre för patientens behov och under förutsättning att patientsäkerheten inte äventyras. Exempel: Den enskilde har morgoninsatser. Hjälp med hygien och frukost. Detta utförs av hemvården. Skulle inte överlämnandet av läkemedel delegeras till omv.personalen som utför morgoninsatserna skulle en ssk/dsk istället överlämna läkemedel. - Den enskilde skulle då behöva besök av två olika personer på morgonen. - Omv.personalen och ssk behöver dessutom synka sina besök så att läkemedel ges vid lämpligaste tiden, vanligen tillsammans med att frukost intas. Delegering är inte avsett att användas för att lösa brist på personal eller av ekonomiska själ

5 Exempel på delegerade uppgifter
Delegeras av sjuksköterska till omvårdnadspersonal: Överlämnande av läkemedel Såromläggning Delegeras av fysioterapeut och arbetsterapeut till omvårdnadspersonal:  TENS behandling Behandling med värme och kyla Kontrakturprofylax Ortosbehandling Träning Alla som utför hälso- och sjukvårdsuppgifter av olika slag lyder under hälso- och sjukvårdslagen. Det innebär att du ställs till ansvar för de uppgifter du gör. Kontrakturprofylax. En kontraktur är en rörelseinskränkning i en led som har uppstått på grund av en förkortning i bindvävsstrukturer i muskler, ledband eller eller ledkapsel. Denna bindvävsförkortning kan uppkomma om rörligheten inte tas ut fullt i en led under en längre period.

6 Du som tar emot delegering
Reell kompetens Alltid personlig Kan inte överlåtas på annan personal ”ej vidaredelegera” Tidsbegränsad – kan återkallas Har man inte utfört en delegerad uppgift under en lång tid är det svårt att upprätthålla den reella kompetensen. Som mottagare av en delegering ansvarar man för att när man utför delegerade hälso- och sjukvårdsåtgärder att det är förenligt med god och säker vård! Eget ansvar att påtala behov av handledning Tidsbegränsad Som mottagare av delegering ansvarar man för att utföra de delegerade uppgifterna under den tidsperiod då delegeringen är giltig. I god tid (4 veckor) innan delegering slutar gälla ska legitimerad personal kontaktas för att tillsammans med er planera för när ev. förlängning av delegering ska ske.

7 Formell – Reell kompetens
Formell kompetens En person som tillhör hälso- och sjukvårdspersonal och som genom utbildning fått formell kunskap. Inom kommunen är det följande yrkeskategorier Sjuksköterska Arbetsterapeut Fysioterapeut Reell kompetens En person som genom teori och praktik har lärt sig hur uppgiften ska utföras och klarar av att utföra uppgiften. Inom kommunen är det t.ex. undersköterska, omvårdnadspersonal.

8 Regelverk Hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763)
Patientsäkerhetslagen (SFS 2010:659) Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1997:14) om delegering av arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvård Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2009:6) om bedömning av om en hälso- och sjukvårdsuppgift kan utföras som egenvård Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvårdslagen Enligt 24§ HSL framgår att det ska finnas en ssk som är medicinskt ansvarig (MAS) och svarar för att beslut om att delegera ansvar för vårduppgifter är förenliga med säkerhet för patienterna. Patientsäkerhetslagen Enligt 6 kap. 3§ i patientsäkerhetslagen får den som tillhör hälso- och sjukvårdspersonal överlåta en arbetsuppgift till en annan person, endast då detta är förenligt med god och säker vård. Den som överlåter en arbetsuppgift till någon annan svarar för att denne har förutsättningar att fullgöra arbetsuppgiften. SOSFS 1997:14 Av socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om delegering av arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvård framgår at vissa hälso- och sjukvårdsuppgifter skall, för att få utföras av personal som innehar reell kompetens men saknar formell kompetens, delegeras av formellt kompetent för den aktuella uppgiften. Han/hon skall genom erfarenhet i sin praktiska yrkesverksamhet eller genom fortbildning ha visat sig ha blivit reellt kompetent för den uppgift som är avsedd att delegeras.

9 Ordinationsprocessen och delegering
När ett behov av hälso- och sjukvårdsinsatser uppstår eller förändras gör legitimerad personal en bedömning som kan resultera i en åtgärd. Åtgärden dokumenteras som en ordination där det framgår vad som ska utföras och i vilken omfattning. I de fall patienten inte kan utföra åtgärden som egenvård utförs hälso- och sjukvårdsuppgiften av den legitimerade personalen själv eller lämnas över till omvårdnadspersonal. I vissa fall måste uppgiften också delegeras. Behovet och lämpligheten av delegering i det enskilda fallet kräver alltid en professionell bedömning. För detta svarar den yrkesutövare som är ålagd arbetsuppgiften. Delegering av medicinska arbetsuppgifter får inte göras slentrianmässigt. Med hänsyn till kraven på vård av god kvalitet och hög säkerhet för patienterna ställer varje delegeringsbeslut mycket stora anspråk på gott omdöme, goda kunskaper och noggrannhet hos såväl den som delegerar som den som åtar sig arbetsuppgiften. Då varje enhet inom hälso- och sjukvården skall vara bemannad med formellt kompetent personal i den omfattning som är nödvändig, blir utrymmet för delegeringar av arbetsuppgifter begränsat. Delegering är inte avsett att användas för att lösa brist på personal eller av ekonomiska skäl. Även om bemanningen är sådan att formellt kompetent personal finns i den omfattning som är nödvändig, kan situationer förekomma där det kan vara befogat att delegera en arbetsuppgift till någon som förvärvat reell kompetens för uppgiften. Det kan ske när det utifrån ett helhetsperspektiv är bättre för patienternas behov och under förutsättning att patientsäkerheten inte äventyras.

10 uppstår/förändras Bedömning görs Behov av hälso- och sjukvårdsåtgärde Ordination Åtgärd som utförs av omvårdnads-personal utan delegering A Åtgärd som utförs av omvårdnadspersonal efter delegering B Åtgärd som utförs av leg. personal C Egenvård A Ordinerade hälso- och sjukvårdsuppgifter som kan utföras av reellt kompetent per­sonal inom vård och omsorg. Exempel; Ssk ordinerar temp-kontroll Omvårdnadspersonal utan delegering utför ordinerad åtgärd B Ordinerade hälso- och sjukvårdsuppgifter som kräver delegering av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal för att kunna utföras av reellt kompetent personal inom vård och omsorg. Exempel: Ssk ordinerar överlämnande av läkemedel enligt ordination efter övertaget läkemedelsansvar. Omvårdnadspersonal med delegering för denna uppgift utför ordinerad åtgärd. C Ordinerade hälso- och sjukvårdsuppgifter som inte får delegeras utan ska utföras av leg. hälso- och sjukvårdspersonal. Patientens hälsotillstånd har förändrats, ssk utför medicinsk bedömning Refererat dokument: Riktlinjen för delegering av hälso- och sjukvårdsuppgifter i Skaraborgs kommuner.

11 Egenvård Hälso- och sjukvårdsåtgärd som legitimerad yrkesutövare bedömt att patienten själv kan utföra eller ansvara för. Om läkemedelshanteringen är bedömd som egenvård men den enskilde är i behov av praktisk hjälp/handräckning kan patienten ansöka om bistånd enligt socialtjänstlagen. Om den legitimerade personalen bedömer att patienten klarar att själv ta ansvar för utförandet av ordinationen, resulterar det i vård under eget ansvar – egenvård (SOSFS 2009:6) Handledning ges då till patienten. Det innebär att åtgärden utförs självständigt av patienten eller med hjälp av någon som patienten själv instruerar. Exempel: Du är hos läkaren pga halsfluss, läkaren skriver recept på läkemedel till dig och sedan avslutas besöket utan ytterligare åtgärder från läkaren. Läkaren har ordinerat dig läkemedel som läkaren bedömer att du själv kan ta ansvar för att hämta ut på apoteket och sedan inta enligt ordination = egenvård Hälso- och sjukvårdsuppgift som kan utföras som egenvård: Egenvård är en hälso- och sjukvårdsåtgärd som legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal bedömt att en patient själv kan utföra. Egenvård är inte hälso- och sjukvård enligt Hälso- och sjukvårdslagen(1982:763). Med dagens bestämmelser är det inte möjligt att generellt ange vilka insatser som är hälso- och sjukvård och vilka som är att betrakta som egenvårdsåtgärder. Även enkla åtgärder kan vara ett ansvar för hälso- och sjukvården liksom relativt komplicerade åtgärder kan bedömas som egenvård utifrån patientens förutsättningar enligt SOSFS 2009:6. Om läkemedelshanteringen är bedömd som egenvård men den enskilde är i behov av praktisk hjälp/handräckning kan patienten ansöka om bistånd enligt socialtjänstlagen.

12


Ladda ner ppt "Delegeringsutbildning"

Liknande presentationer


Google-annonser