Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Lex Maria.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Lex Maria."— Presentationens avskrift:

1 Lex Maria

2 Ansvar All hälso- och sjukvårdspersonal har enligt patientsäkerhetslagen 3 kap. 5 §, skyldighet att rapportera till vårdgivaren om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom. Händelsen rapporteras som en avvikelse till medicinskt ansvarig sjuksköterska – MAS. Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan MAS är utsedd av nämnden att fullgöra anmälningsskyldigheten till Inspektionen för vård och omsorg - IVO.

3 Vad kan vara Lex Maria? Sådana avvikelser eller risker för avvikelser, som kan bli föremål för anmälan till IVO, ska snarast möjligt rapporteras till medicinskt ansvarig sjuksköterska. Anmälningsskyldighet till IVO föreligger när det gäller allvarliga skador, sjukdomar eller risker som inte ligger inom ramen för vad som skulle kunnat förutses eller utgör en normal risk i samband med vård, behandling eller undersökning. Med allvarlig avses främst att det inträffade medfört eller kunde ha medfört att patienten avlidit eller åsamkats livshotande tillstånd, svår kroppsskada, svår sjukdom eller väsentlig funktionsnedsättning.

4 Vad kan vara Lex Maria? Även andra tillstånd får betraktas som allvarliga om de påverkat patientens livsföring för längre eller kortare tid. Hit hör också en patients upplevelse av starkt obehag efter en avvikelse. Återkommande likartade avvikelser på en enhet som inte var för sig kan betraktas som allvarliga kan dock sammantagna betraktas som allvarliga.

5 Rapport till MAS Rapport ska alltid lämnas till medicinskt ansvarig sköterska om: vårdtagare fallit och skadats allvarligt självmord och självmordsförsök   läkemedelsavvikelser som gäller insulin, blodförtunnande injektionsbehandling och läkemedelsplåster  när en person har fått läkemedel som var avsedda för någon annan

6 VRI- vårdrelaterade infektioner
VRI dvs infektioner som uppkommit vid vård, behandling eller undersökning, och som inte utgör en normal risk, skall rapporteras till medicinskt ansvarig sjuksköterska om de varit orsak till att patienten avlidit, åsamkats livshotande tillstånd, väsentlig funktionsnedsättning, långvarig sjuklighet och/eller upplevelser av starkt obehag. Även vid påtagligt ökad frekvens av sådana infektioner eller om frekvensen ligger över förväntad normal frekvens ska rapportering ske till medicinskt ansvarig sjuksköterska. Kan vara t.ex magsjuka, influensa, ögoninfektion eller urinvägsinfektion

7 Vad händer sedan? När en allvarlig avvikelse eller risk för avvikelse rapporterats till medicinskt ansvarig sjuksköterska görs en analys av händelsen. Analysen kan resultera i att åtgärder vidtas på lokal nivå och/eller att händelsen anmäls till IVO som ett Lex Maria-ärende. Sker anmälan till IVO skall information härom alltid lämnas till patienten och/eller till närstående/företrädare. De ska erbjudas att lämna ett yttrande i ärendet. Patienten ska ge samtycke för att information ska få lämnas till närstående eller företrädare.

8 Inga syndabockar! När ett ärende anmäls till IVO enligt lex Maria innebär det att det är själva händelsen som anmäls, inte en person. Händelseanalys görs av händelsen.

9 Personliga konsekvenser är ovanliga, men…
Om IVO vid sin bedömning skulle komma fram till att personal inom hälso- och sjukvården, uppsåtligen eller av oaktsamhet, inte fullgjort skyldigheter enligt författningar som är av direkt betydelse för säkerheten i vården, kan dock styrelsen föra ärendet vidare till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. HSAN kan sedan besluta om disciplinpåföljder återkallelse av legitimation, eller prövotid för legitimationen.

10 Information till patient/närstående vid vårdskada
När en vårdskada har uppstått ska vårdgivaren enligt patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 snarast informera patienten om: 1. att det har inträffat en vårdskada 2. vilka åtgärder som vårdgivaren avser att vidta för att en liknande händelse inte ska inträffa igen 3. möjligheten att anmäla klagomål till inspektionen för vård och omsorg 4. möjligheten att begära ersättning enligt patientskadelagen 5. patientnämndens verksamhet

11 Information till patient/närstående vid vårdskada
Om patienten begär det eller inte kan ta del av informationen ska informationen lämnas till närstående eller företrädare. Uppgift om att information har lämnats ska antecknas i journalen. Mer information om detta och länkar till IVO, patientnämnd och patientförsäkring samt blankett för anmälan till patientförsäkringen finns tillgängligt för allmänheten på Utsidan

12 Medicintekniska produkter
När en medicinteknisk produkt är inblandad, och det är något fel på själva produkten som har lett till avvikelsen, ska den omedelbart tas ur bruk och märkas ”Får inte användas”. Vid avvikelse där medicinteknisk produkt är inblandad registrerar upptäckaren en avvikelse- och riskrapport. Ansvarig chef meddelar tekniskt ansvarig på Hjälpmedelscentrum så snart som möjligt. Avsikten är att den tekniska bedömningen/analysen ska ske snarast och att den ska kunna vägas in i övrigt analysarbete. Om avvikelsen rör medicintekniska produkter som är förskrivna fyller förskrivaren i Anmälan/rapport medicinteknisk avvikelse.

13 Råd Om du är osäker på om det kan vara en Lex Maria:
Skriv hellre en avvikelserapport för mycket än en för lite till MAS, och ring gärna och fråga! eller 43759


Ladda ner ppt "Lex Maria."

Liknande presentationer


Google-annonser