Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sundsvall Slalomklubb November 2004

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sundsvall Slalomklubb November 2004"— Presentationens avskrift:

1 Sundsvall Slalomklubb November 2004
Övningsbankbok Sundsvall Slalomklubb November 2004

2 Grundposition Grundposition
Från sidan Grundposition Framifrån Armarna framåt Armarna utåt i synfältet Rumpan upp Lätt böjda ben Axelbredd mellan skidor och knän Plöstryck Vikten på fotbladet

3 Vanliga positioner som behöver förbättras

4 Bygg skidåkaren nerifrån
1 3 Höftens placering längs med skidorna ovanför tårna. Skid och knäbredd 2 4 Skidorna parallella i längsled Armarna framåt uppåt i synfältet.

5 Övning för skidbredd Sätt ett band, rep eller något liknande runt knäna så att åkaren blir tvungen att hålla spänn utåt och därmed kvar bandet/repet. Åkaren får då automatiskt knä- och skidbredd. För de yngre går det bra att använda dubbla knytnävar mellan knäna.

6 Vanliga fel vid denna övning

7 Position för parallella skidor
Sträva efter: Parallella skidspetsar Åk och titta så att skidspetsarna är lika långt fram i svängarna. Stå lätt på skidorna, glid och kanta.

8 Vanliga fel för parallella skidor

9 Övning för rumpans position
Vanlig position Om åkaren åker sittande, sätt stavarna under rumpan och skjut upp och fram. Känn då att du står med nästan raka ben och med plöstryck. Förbättrad position

10 Övning för armföring Utgångs positionen är denna. Pilen visar sväng
När du kommer in i svängen så drar du fram den blivande ytter armen framåt utåt, som bilden nedan visar. Vi ska sträva åt att ha armarna så lugna som möjligt. Så denna rörelse är ganska lugn och rytmisk. I detta läge har du fått fram positionen så att det bara är att vinkla om skidorna. På det viset får du också snabbare tryck på ytterskidan och kan starta svängen tidigare. Utgångs positionen är denna. Pilen visar sväng riktningen.

11 Övning för knävinklar För att få kantvinkel på innerskidan så trycker vi med handen på insidan innerknät som på bilden. Ytterknät kommer då att följa med automatiskt, och då får vi kant vinklar på båda skidorna. Övningen är bra för att vinkla in innerknät. Resultatet ser du på nästa sida

12 Resultat av knäövningar
Samma avstånd mellan knän och fötter. I detta läge får du samma vinkel på inner och ytterskida. Denna bild visar också att innerknät är vinklat och att ytterknät följer med.

13 Vinkla höft Här har vi vinklat bara höften. Överkroppen är fortfarande rakt upp. Ytterbenet är rakt och då får mer kraft att hålla emot trycket. I detta läge går kraften upp till höften, den stannar alltså inte vid knäna.

14 Flygplanet Överlägset bra, om man gör den på rätt sätt.
Övningar för en vinklad höft Händerna på höften Du trycker bara med händerna på höften åt det håll du ska svänga. Flygplanet Överlägset bra, om man gör den på rätt sätt.

15 Vanliga fel vid flygplans övning

16 Olika avstånd mellan knäna och fötterna

17 Ingång i sväng För att få denna position in i en sväng där höften är placerad ovanpå skidorna neutralt och ej vriden så visar vi en bra övning på nästa blad. Bilderna visar steg för steg hur man får fram höften och överkroppen över ytterskidan, och därmed får ett stöd så att kantning kan påbörjas.

18 1) Du står nu med tyngden på innerskidan.
4) Du ligger nu mitt i svängen med rätt position och kan kontrollera utgången av svängen bättre och lugnare. 2) Drag fram och ut repet med den vänstra handen så att höften följer med. 3) Nu har du dragit fram höften i rätt läge så att kroppens vikt hamnar på den vänstra skidan (ytterskidan). Du kan nu börja kanta ytterskidan och få den att svänga tidigare och kraftigare. 1) Du står nu med tyngden på innerskidan.

19 Vanliga fel som åkare brukar göra


Ladda ner ppt "Sundsvall Slalomklubb November 2004"

Liknande presentationer


Google-annonser