Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hushållsavfall och verksamhetsavfall

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hushållsavfall och verksamhetsavfall"— Presentationens avskrift:

1 Hushållsavfall och verksamhetsavfall
MSL:s workshop om tillsyn av avfallssortering på restauranger och butiker Albin Ring | Förvaltningsjurist

2 Definition av hushållsavfall
Hushållsavfall: Avfall som kommer från hushåll samt därmed jämförligt avfall från annan verksamhet (15 kap. 3 § miljöbalken) Därmed jämförlig avfall: Avfall som uppkommer som direkt följd av att människor, oavsett ändamål eller verksamhet, uppehåller sig inom en lokal eller i en anläggning (prop. 1997/98:45 del 2 s. 184 f.) Annan verksamhet: Verksamhet vars avfall i renhållningssammanhang är jämförlig med avfall från hushåll (a. prop. a.s.) Renhållningssammanhang: Siktar på nedskräpningseffekten (prop. 1978/79:205 ss. 10 och 14). Nya avfallskapitlet: Ingen förändring avseende hushållsavfall (prop. 2015/16:166)

3 MÖD 2006:65 Sahlgrenska sjukhuset
Fråga om avfall som uppkommer i allmänna utrymmen på sjukhus där allmänhet och patienter vistas (ex. väntrum, dagrum, entréer) utgör hushållsavfall. Avfallets härkomst och karaktär avviker inte väsentligen från avfall som uppstår i andra slag av lokaler och anläggningar till följd av att människor vistas där. Avfallet är jämförligt med avfall från hushåll.

4 MÖD 2012:49 COOP Konsum Fråga om avfall i form av frukt och grönsaker från livsmedelsaffär utgör hushållsavfall Även om avfallet till sin karaktär påminner om hushållsavfall uppstår avfallet som en följd av den verksamhet som bedrivs i lokalerna och inte som en följd av att människor uppehåller sig där. Avfallet är inte jämförligt med hushållsavfall.

5 Nacka MMD mål nr M 3707-15 Berns restauranger
Föreläggande från Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm om att i) utreda möjligheten till materialåtervinning av förpackningsavfall, och ii) lämna att hushållsavfall till det kommunala avfallssystemet. Fråga om avfall som uppstår i en restaurangverksamhet utgör hushållsavfall. Restaurang- och caféavfall är jämförbara med avfall från hushåll och omfattas därför av bestämmelserna om hantering av hushållsavfall (jfr. MÖD 2006:65) Avfallet är jämförligt med hushållsavfall.

6 Nacka MMD mål nr M 288-16 / M 291-16 Restaurang Prinsen / Wienerkonditoriet
Förbud med verkställighetsförordnande från Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm mot att lämna avfall från restaurangverksamhet till annan än det kommunala avfallssystemet. Fråga om inhibition av förbudet. Det överklagade förbudet får anses omfatta sådant avfall som är tvistigt, d.v.s. avfall från restaurangens kök och motsvarande beredningsutrymmen dit allmänheten inte har tillträde. Beslutet inhiberas i avvaktan på slutlig prövning. VU drog tillbaka överklagandet innan Länsstyrelsen hann fatta slutligt beslut i frågan.

7 Synen på avfall från restauranger enligt Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnd
Allt avfall som uppkommer i restaurangverksamhet med servering är att betrakta som hushållsavfall. Grundar sig på avfallets karaktär och att avfallet uppstår som en direkt följd av att människor uppehåller sig i lokalen (för att äta). Förarbetena anger särskilt restaurangavfall som exempel på jämförbart med hushållsavfall. (prop. 1997/98:45 del 2 s. 184 f.) Lagstiftaren gjorde inga ändringar m.a.a. den praxis som utvecklats på området vid översynen av 15 kap. MB 2016.

8 Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämndens syn på olika avfallsslag
Förpackat matavfall från livsmedelsbutiker Blandat avfall från livsmedelsbutiker Frityrolja och annat spillfett från restauranger Bröd från bagerier där även caféverksamhet finns Avfall från food trucks Evenemangsavfall där servering förekommer Blandat torrt avfall från restaurangkök Produktionskök i butik med matplats Produktionskök i butik utan matplats

9 1. Förpackat matavfall från livsmedelsbutiker
Allt avfall bestående av utsorterade matvaror som uppstår i en livsmedelsbutik är att anse som verksamhetsavfall, däribland förpackat matavfall. Gäller endast så länge butiksavfallet inte blandas med hushållsavfall. Grundar sig på MÖD 2012:49 Coop Konsum; avgörandet ska tolkas restriktivt och bara omfatta den specifika verksamheten i en livsmedelsbutik.

10 2. Blandat avfall från livsmedelsbutiker
Avfall från personalutrymmen eller som härstammar från kunderna är att betrakta som hushållsavfall. Om sådant avfall blandas med verksamhetsavfall blir det blandade avfallet hushållsavfall. Grundar sig på upprätthållandet av det kommunala avfallsmonopolet (15 kap. 24 § 1 st. miljöbalken).

11 3. Frityrolja och annat spillfett från restauranger
Allt restaurangavfall utgör hushållsavfall enligt nämndes generella syn på restaurangavfall.

12 4. Bröd från bagerier Om det bedrivs caféverksamhet jämförs den med restaurangverksamhet varmed allt avfall är att betrakta som hushållsavfall (jfr. Naturvårdsverkets yttrande i MÖD 2006:65) Om det inte bedrivs caféverksamhet eller någon annan servering eller beredning av livsmedel avsedd att förtäras i den omedelbara närheten är avfallet dock att betrakta som verksamhetsavfall.

13 5. Avfall från food trucks
Avfall som uppstår vid beredning av mat i food trucken och vid förtäringen av maten i den omedelbara närheten utgör hushållsavfall. Food trucksverksamhet är att jämföra med restaurangverksamhet. I synnerhet mot bakgrund av nedskräpningseffekten/renhållningssammanhanget. Hanteringen av avfall från ambulerande verksamheter bör lösas av SVAB; dispensförfarandet allt för kostsamt och administrativt tungrott.

14 6. Evenemang där servering förekommer
Avfall från festivaler och evenemang utgör hushållsavfall. Avfallet är till sin karaktär hushållsavfall och uppkommer på platsen till följd av att människor uppehåller sig där. Även nedskräpningseffekten/renhållningssammanhanget talar för att det är att betrakta som hushållsavfall.

15 7. Blandat torrt avfall från restaurangkök
Allt restaurangavfall utgör hushållsavfall enligt nämndes generella syn på restaurangavfall. Undantaget utsorterat producentansvarsavfall. Producentansvarsavfall som blandas med restaurangavfall utgör dock hushållsavfall med hänvisning till upprättandet av det kommunala avfallsmonopolet.

16 8. Produktionskök i butik med matplatser
Utgör hushållsavfall. Verksamheten är att jämföra med restaurangverksamhet. Tillsynen får inrikta sig på att verksamheten kan visa på ett fullgott system för separering av avfall.

17 9. Produktionskök i butik utan matplatser
Utgör verksamhetsavfall. Handlar om avfall från ett produktionskök i en livsmedelsaffär utan matplatser (t.ex. i en delikatessdisk e.dyl. eller vid s.k. bake-off). Bör jämställas med catering utan servering.

18 Dispens enligt 15 kap. 25 § 1 p. Kommunen får i det enskilda fallet ge dispens från förbudet i 24 § första stycket, om det finns särskilda skäl och den som ska hantera avfallet med stöd av dispensen kan göra det på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt MÖD 2006:65: Den kommunala bortforslingsskyldigheten är inte absolut. MÖD M : Krävs en mycket liten avfallsmängd för att utgöra särskilda skäl i dispensbestämmelsen. (C:a 6 kg i veckan från en personalmatsal var inte lite nog för dispens.)


Ladda ner ppt "Hushållsavfall och verksamhetsavfall"

Liknande presentationer


Google-annonser