Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Riksidrottsförbundet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Riksidrottsförbundet"— Presentationens avskrift:

1 Riksidrottsförbundet
Allmänhetens inställning till vadslagning på idrott Riksidrottsförbundet Ipsos december 2016 Sofia Zere, Björn Benzler

2 Innehåll 3 8 5 19 Om undersökningen Allmänhetens attityder
Sammanfattning 19 Appendix

3 OM UNDERSÖKNINGEN

4 Om undersökningen ALLMÄNHETENS INSTÄLLNING TILL VADSLAGNING på IDROTT
SYFTE URVAL METOD FRÅGOR FÄLTARBETE Undersöka allmänhetens attityd till spelbolagens utbud och att det idag är möjligt att spela om pengar på lägre divisioner där idrottarna är minderåriga/inte har idrotten som sitt huvudsakliga yrke. Undersökningen genomfördes bland ett representativt urval svenskar från 18 år och uppåt. Totalt genomfördes 1001 intervjuer. Undersökningen genomfördes online via en slumpmässigt rekryterad panel. Data viktades efter kön, ålder och geografi för att resultaten ska bli representativa för den svenska allmänheten. Undersökningen omfattade ett 20-tal frågor inklusive bakgrundsfrågor. För att undersöka attityder bland allmänheten används fotboll som exempel-idrott i flertalet frågor. Detta för att fotboll är en sport som många har egen erfarenhet av och kan relatera till. Fältarbetet genomfördes under perioden november 2016.

5 SAMMANFATTNING

6 Stark opinion emot spel på lägre nivåer/ ungdomsfotboll
ALLMÄNHETENS INSTÄLLNING TILL VADSLAGNING på IDROTT Det finns en stark opinion emot spel på lägre nivåer där idrottarna är minderåriga. Svenska folket anser inte att spelbolagen skall få bestämma över spelutbudet inom ungdomsidrott Stark opinion emot spel på lägre nivåer/ ungdomsfotboll Få svenskar anser att det bör vara tillåtet att spela om pengar på fotbollsmatcher på lägre nivåer och på matcher där idrottarna är under 18 år. Inte ens de som själva spelar om pengar på idrott tycker att det bör vara möjligt att spela om pengar på amatör- och ungdomsnivå. Spelbolagen bör inte vara de som bestämmer över utbudet av spel på ungdomsfotboll När det gäller vem som bör ha makten att sätta reglerna för vilka spel som skall erbjudas är bilden något splittrad mellan staten, spelbolagen och Svenska Fotbollförbundet. Nästan ingen anser att spelbolagen skall ha bestämmanderätt över spel på fotbollsmatcher där majoriteten av idrottarna är under 18 år. De som själva spelar tenderar att i större utsträckning anse att det är upp till spelbolagen att själva bestämma över sitt utbud. När det gäller spel på matcher där en majoritet av idrottarna är minderåriga anser dock inte heller denna grupp att det är en fråga som bör avgöras av spelbolagen.

7 Övergripande sammanfattning
ALLMÄNHETENS INSTÄLLNING TILL VADSLAGNING på IDROTT Övergripande sammanfattning Inställning till spel på idrott 37 procent är negativt inställda till spel på idrott (mycket eller ganska negativa) Spelande 37 procent spelar någon gång på idrott (någon gång per år eller oftare) Matchfixning är ett problem 45 procent instämmer i att ”matchfixning är ett problem i Sverige idag” (instämmer helt/delvis) Spelbolagen bör ej bestämma Nästan ingen (3 procent) tycker att spelbolagen ska få bestämma om det ska vara möjligt att erbjuda spel på ungdomsfotboll Stöd för spel på högre nivåer 6 av 10 anser att vadslagning på hög nivå (som t.ex. Allsvenskan och Landskamper) bör vara möjligt Lågt stöd för spel på lägre nivåer/matcher med unga spelare Några enstaka procent anser att vadslagning på lägre nivåer (som fotboll på amatör- och ungdomsnivå) bör vara möjligt 74 procent tar helt avstånd från att ”det bör vara tillåtet att spela på fotbollsmatcher där en majoritet av deltagarna är under 18 år”

8 ALLMÄNHETENS ATTITYDER

9 Fördelning av ”spelare” bland grupper
ALLMÄNHETENS INSTÄLLNING TILL VADSLAGNING på IDROTT 6 av 10 svenskar spelar aldrig på idrott. Män och personer med idrottserfarenhet (idrottar/har idrottat) spelar oftare på idrott Fördelning av ”spelare” bland grupper Spelare Män 72% Kvinnor 28% 18-29 21% 30-44 26% 45-59 27% 60+ 25% Grundskola 7% Gymnasium 42% Högskola/Universitet 50% Idrottar/har idrottat 89% Idrottar ej/har ej idrottat 11% Kön Ålder 37% tillhör gruppen spelare (de spelar minst någon gång per år eller oftare) Utbildning Egen idrottserfarenhet F5: Hur ofta spelar du på idrott? Bas: (n=1001)

10 ALLMÄNHETENS INSTÄLLNING TILL VADSLAGNING på IDROTT
Knappt 4 av 10 har en negativ inställning till vadslagning på idrott. Den största gruppen är dock neutralt inställda till vadslagning på idrott F8: Vilken är din inställning till vadslagning på idrott? Bas: (n=1001)

11 Ishockey och fotboll är de vanligaste sporterna att följa via media
ALLMÄNHETENS INSTÄLLNING TILL VADSLAGNING på IDROTT Ishockey och fotboll är de vanligaste sporterna att följa via media F4: Vilka idrotter följer du i media, via sociala medier eller som åskådare? Bas: (n=1001)

12 Ganska eller mycket positiv
ALLMÄNHETENS INSTÄLLNING TILL VADSLAGNING på IDROTT Män och personer med idrottserfarenhet är mer positiva till vadslagning på idrott – liksom de som spelar på idrott Ganska eller mycket positiv 17 28 6 20 26 8 14 18 22 16 25 40 4 21 Kön Ålder Utbildning Barn hemma under 18 Hushållsinkomst per månad Spelar på idrott Egen idrotts-erfarenhet F8: Vilken är din inställning till vadslagning på idrott? Bas: (n=1001)

13 ALLMÄNHETENS INSTÄLLNING TILL VADSLAGNING på IDROTT
Nästan alla anser att spel på ungdomsfotboll inte bör vara möjligt medan bara 1 av 10 anser att spel om pengar på elitnivå inte borde få förekomma Landskamper Allsvenskan Superettan Division 1 Division 2 Amatörnivå (division 3,4 och 5) Ungdomsfotboll (majoriteten av idrottarna <18 år) F9: Idag kan man spela om pengar på till exempel fotbollsmatcher. På vilken nivå av matcher anser du att det bör vara möjligt att spela om pengar? Bas: (n=1001)

14 ALLMÄNHETENS INSTÄLLNING TILL VADSLAGNING på IDROTT
Även bland gruppen spelare är opinionen starkt emot spel om pengar på amatör- och ungdomsnivå Spelare Landskamper Allsvenskan Superettan Division 1 Division 2 Amatörnivå (division 3,4 och 5) Ungdomsfotboll (majoriteten av idrottarna <18 år) F9: Idag kan man spela om pengar på till exempel fotbollsmatcher. På vilken nivå av matcher anser du att det bör vara möjligt att spela om pengar? Bas: (n=364)

15 ALLMÄNHETENS INSTÄLLNING TILL VADSLAGNING på IDROTT
Omkring hälften tycker att matchfixning är ett problem i Sverige. Endast ett fåtal tycker att det skall vara möjligt att spela på fotbollsmatcher där idrottare är under 18 år Instämmer helt/delvis 45 38 35 25 24 23 15 5 Matchfixning/uppgjorda matcher inom idrotten är ett problem i Sverige idag Jag tror att det är liten risk att spelande på matcher på professionell nivå (till exempel Allsvenskan i fotboll) leder till matchfixning/uppgjorda matcher Att kunna spela på till exempel fotbollsmatcher gör det roligare att följa en idrott Jag tycker att det ska vara möjligt att spela på händelser i en match som inte har direkt koppling till slutresultatet (t ex antalet gula kort) Jag tror att det är liten risk att spelande på matcher i lägre divisioner leder till matchfixning/uppgjorda matcher Jag tycker att spel och idrott hör ihop Jag tycker att det ska vara möjligt att spela på fotbolls-matcher på olika nivåer, även på de nivåer där idrottarna inte har fotboll som sitt huvudsakliga yrke Jag tycker att det ska vara möjligt att spela på fotbolls-matcher där majoriteten av idrottarna är under 18 år F10: Nu kommer några påståenden om spelande på idrott där vi vill att du anger i vilken grad du instämmer eller tar avstånd till påståendet. Du behöver inte själv spela om pengar för att ta ställning till påståendena. Bas: (n=1001)

16 ALLMÄNHETENS INSTÄLLNING TILL VADSLAGNING på IDROTT
De som själva spelar på idrott anser också att matchfixning är ett problem, men de tycker samtidigt att spel gör det roligare att följa en idrott. Gruppen spelare tycker dock inte heller att det skall vara möjligt att spela på fotbollsmatcher med unga idrottare Instämmer helt/delvis 65 55 51 45 40 29 24 8 Spelare Att kunna spela på till exempel fotbollsmatcher gör det roligare att följa en idrott Jag tror att det är liten risk att spelande på matcher på professionell nivå (till exempel Allsvenskan i fotboll) leder till matchfixning/uppgjorda matcher Matchfixning/uppgjorda matcher inom idrotten är ett problem i Sverige idag Jag tycker att spel och idrott hör ihop Jag tycker att det ska vara möjligt att spela på händelser i en match som inte har direkt koppling till slutresultatet (t ex antalet gula kort) Jag tror att det är liten risk att spelande på matcher i lägre divisioner leder till matchfixning/uppgjorda matcher Jag tycker att det ska vara möjligt att spela på fotbolls-matcher på olika nivåer, även på de nivåer där idrottarna inte har fotboll som sitt huvudsakliga yrke Jag tycker att det ska vara möjligt att spela på fotbolls-matcher där majoriteten av idrottarna är under 18 år F10: Nu kommer några påståenden om spelande på idrott där vi vill att du anger i vilken grad du instämmer eller tar avstånd till påståendet. Du behöver inte själv spela om pengar för att ta ställning till påståendena. Bas: (n=364)

17 Svenska Fotbollförbundet
ALLMÄNHETENS INSTÄLLNING TILL VADSLAGNING på IDROTT Nästan ingen anser att spelbolagen borde bestämma om det skall vara möjligt att erbjuda spel på fotbollsmatcher där en majoritet av idrottarna är under 18 år Staten Spelbolagen Svenska Fotbollförbundet Vet ej Vem ska få bestämma på vilka divisioner som det ska vara möjligt att erbjuda spel på? 29% 9% 34% 28% Vem ska få bestämma på vilka matchhändelser (t ex målskytt, gula kort och inkast) som det ska vara möjligt att erbjuda spel på? 18% 24% 26% 33% Vem ska få bestämma om det ska vara möjligt att erbjuda spel på ungdomsfotboll (majoriteten av idrottarna är under 18 år)? 52% 3% 22% 23% Vem bör bestämma? F11, F12, F13: Vem ska få bestämma om det ska vara möjligt att erbjuda spel på………? Bas: (n=1001)

18 Svenska Fotbollförbundet
ALLMÄNHETENS INSTÄLLNING TILL VADSLAGNING på IDROTT Spelare anser i större utsträckning att det är spelbolagen som borde bestämma vilka spel som skall erbjudas, men även spelare anser att spelbolagen inte bör få bestämma när det gäller matcher som involverar minderåriga Staten Spelbolagen Svenska Fotbollförbundet Vet ej Vem ska få bestämma på vilka divisioner som det ska vara möjligt att erbjuda spel på? (30%) (17%) (4%) (40%) (31%) (13%) (35%) Vem ska få bestämma på vilka matchhändelser (t ex målskytt, gula kort och inkast) som det ska vara möjligt att erbjuda spel på? (15%) (20%) (43%) (24%) (27%) Vem ska få bestämma om det ska vara möjligt att erbjuda spel på ungdomsfotboll (majoriteten av idrottarna är under 18 år)? (56%) (50%) (6%) (2%) (21%) (14%) F11, F12, F13: Vem ska få bestämma om det ska vara möjligt att erbjuda spel på………? Bas: n (spelare) = 364, n (ej spelare) = 637 Spelare Ej spelare

19 APPENDIX

20 Drygt 5 av 10 är intresserade av idrott
ALLMÄNHETENS INSTÄLLNING TILL VADSLAGNING på IDROTT Drygt 5 av 10 är intresserade av idrott Idrottsintresse F1: Hur intresserad är du av idrott? Bas: (n=1001)

21 ALLMÄNHETENS INSTÄLLNING TILL VADSLAGNING på IDROTT
Nästan 8 av 10 svenskar har någon gång idrottat eller idrottar - och drygt en av tre har varit engagerade inom idrotten Idrottsengagemang som ledare, tränare, styrelsemedlem, domare eller funktionär? (nuvarande och tidigare) Idrottserfarenhet (nuvarande och tidigare) *Vanliga svar från kategorin ”Annan” är simning, friidrott, löpning, ridning och gymnastik F2: Vilka idrotter håller du, eller har du hållit, på med? Samt F3: Är, eller har du varit, engagerad inom idrotten som ledare, tränare, styrelsemedlem, domare eller funktionär? Bas: (n=1001)

22 ALLMÄNHETENS INSTÄLLNING TILL VADSLAGNING på IDROTT
De allra flesta spelar via Svenska Spel. Fotboll är den populäraste sporten för vadslagning Spelare Val av spelbolag Vilka idrotter man spelar på F7: Hos vilka eller vilket spelbolag spelar du? Samt F6: Vilka idrotter brukar du spela på? Bas: (n=364)

23 OM IPSOS Ipsos är ett globalt strategi- och analysföretag med ca anställda och verksamhet i 90 länder. Ipsos erbjuder tjänster inom research och analys genom fem globala affärsområden: Ipsos Connect (Media och kommunikation), Ipsos Marketing, Ipsos Public Affairs, Ipsos Loyalty och Ipsos Observer (Datainsamling och sammanställning). Ipsos är noterat på Parisbörsen och har huvudkontor i Paris. GAME CHANGERS På Ipsos är vi nyfikna på människor, marknader, varumärken och samhället. Vi levererar information och analys som gör att det blir lättare och snabbare att navigera i vår komplexa värld och vi inspirerar våra kunder att ta smartare beslut. Vi tror att vårt arbete är viktigt. Säkerhet, enkelhet, snabbhet och innehåll genomsyrar allt vi gör. Genom specialiseringar erbjuder vi våra kunder unik kunskap och expertis. Genom att ha en kultur av samarbete och nyfikenhet attraherar vi de mest kreativa och kunniga människorna med viljan och möjligheterna att influera och forma framtiden. “GAME CHANGERS” – vår tagline – sammanfattar vår ambition.


Ladda ner ppt "Riksidrottsförbundet"

Liknande presentationer


Google-annonser