Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Historia och Religion åk 4

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Historia och Religion åk 4"— Presentationens avskrift:

1 Historia och Religion åk 4
Asatron Historia och Religion åk 4

2 Goda gudar och onda jättar
Vikingarnas tro kallas asatron. Man trodde att livet och naturen var en kamp mellan onda och goda makter. De onda var jättarna som mest höll till någonstans i himlen. Andra mystiska väsen var troll, tomtar och vättar. De gömde sig i skogar och smög runt gårdarna på natten och förde otur med sig. Men människan kunde få hjälp av asagudarna, de goda makterna. Asagudarna liknade människorna, men de var odödliga.

3 yggdrasil Det finns en ask, som är gudarnas viktigaste plats. Yggdrasil heter trädet, som sträcker sig över alla världar och som har grönskat sedan tidernas början. Trädet växer från tre rötter som alla sträcker sig till varsin källa. Den första ligger i det mörka Nifelheim, där ormen Nidhögg ihärdigt tuggar på roten. Med jämna mellanrum kommer ekorren Ratatosk springande längs stammen för att lämna fientliga meddelanden från örnen i Yggdrasils krona. Ratatosk ilar alltid tillbaka med ett minst lika hatiskt meddelande till örnen däruppe. Den andra roten finns vid Mimers brunn i Jotunheims utkant. Där har jätten Mimer sin hemvist och hans brunn är visdomens källa. Mimer dricker själv ur den varenda dag och därför har han mycket vishet och också kunskap om allt som kommer att ske. Den tredje och sista roten ligger vid Urdarbrunnen i Asgård, där de tre ödesgudinnorna bor. Deras namn är Urd, Verdandi och Skuld och varje dag vattnar de roten i sitt hem med vatten ur brunnen. Det är på denna plats som gudinnorna spinner världens och människornas öden. Människorna bor i Midgård, Gudarna bor i Asgård, Jättarna bor i Utgård och Hel bor i Nifelheim och härskar över de döda.

4 Valhall De tappraste krigarna kom till Odens gård, Valhall.
Valhall var väldigt stort. Den hade 540 portar och varje port var så stor att 800 man kunde gå in bredvid varandra. Inne i salen satt Oden vid kortändan och krigarna längs med bordet. På väggarna hängde tusentals sköldar i olika färger. I Valhall var det jämt fest. Varje dag fick man äta så mycket fläsk och dricka så mycket mjöd man orkade. Varje dag slaktades grisen Särimner och nästa dag var han levande igen. Männen fortsatte varje dag att öva sig med yxa och svärd för att vara beredda när den sista striden mot jättarna skulle komma.

5 Gudarna Den mäktigaste Guden var Oden. Oden var vishetens Gud och mycket klok. Han hade bara ett öga. Han rider på en åttafotad häst som heter Sleipner. Odens två korpar Hugin och Munin spionerade på människor och tog reda på allt som hände i världen. Odens äldsta som var Tor. Tor var krigets Gud. Han var starkast av alla gudarna och kunde slåss mot elaka jättar. När Tor åkte över himlen med sin vagn, som drogs av två bockar, så mullrade åskan. När Tor träffade en jätte med sin hammare, Mjölner, såg man blixtar.

6 Frej kallades även frö och var en viktig Gud
Frej kallades även frö och var en viktig Gud. Han gav människorna god skörd och friska husdjur. Frej red på en gris som hette Gyllenborst. Människorna offrade grisar till Frej under vintern, därifrån kommer julskinkan. Kärleksgudinnan Freja var syster till Frej. Hon var väldigt vacker och åkte en vagn dragen av katter. Loke är en riktigt skum figur, från början av jättesläkt, men närmast en fosterbror till Oden. Han är egentligen ingen gud, men är mycket mäktig och trollkunnig. Han retas, ljuger och trivs med att ställa till det för människor och gudar. Balder är Odens enda barn med sin fru Frigg, och Asgårds arvtagare. Han är den ljusaste och vackraste av asarna och helt felfri. Idun är ungdomens gudinna. Hon är underbart vacker och vaktar de elva gyllene äpplen som asarna äter av för att hålla sig evigt unga.

7 Hur vikingarna levde med sin tro
Man offrade människor och djur till gudarna, det kallades för att blota. Man hade tempel och heliga platser med gudabilder där man bad och blotade. Man kunde även blota hemma på gården. Viktigast var att blota till Frej vid midvintern för att han skulle släppa fram våren och solen. Völvor var trollkvinnor som kunde komma i kontakt med gudarna och se in i framtiden. Det finns många sagor om gudarna som man berättade för varandra. Man lärde sig sagorna utantill och de berättades från föräldrar till barn. På Island började man skriva ner dem under talet. Även några munkar från andra länder har skrivit vad man sett när man besökt norden.

8 Spår av vikingarnas tro idag
Våra veckodagar. Tisdagen är uppkallad efter Tyr som var Odens son, onsdagen är Odens dag, torsdagen är Tors och fredagen är tillägnad Freja. Men även månens dag (måndag) och solens dag (söndag) kan anses höra hemma i asatron. Många orter och idrottsplatser runt om Sverige bär också spår av asatron då de är uppkallade efter asagudar och annat som kan knytas till den fornnordiska mytologin, t.ex. Torslanda, Torsby, Odinsplatsen, Valhalla, Frövi, Ullevi, o.s.v. Man tror att det fanns ett tempel i Uppsala, arkeologer har hittat fynd.

9 Stödord Asatron Onda och goda Yggdrasil Asgård Midgård Valhall
Oden, Tor, Frej, Freja Blota Spår; veckodagar, gator m.m.


Ladda ner ppt "Historia och Religion åk 4"

Liknande presentationer


Google-annonser