Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Pension.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Pension."— Presentationens avskrift:

1 Pension

2 En femtedel av livet – men vad ska man leva på?
PENSION En femtedel av livet – men vad ska man leva på? I genomsnitt är vi pensionärer en femtedel av våra liv. Vi lever längre än tidigare generationer och medellivslängden har ökat med omkring 25 år i Sverige på bara 100 år. Mycket tyder på att våra barn och barnbarn kommer att leva än längre. Ur ekonomisk synpunkt innebär livet som pensionär för de flesta av oss att pensionen är längre än de inkomster vi har haft tidigare i livet. Hur stor pensionen blir avgörs av vilka inkomster vi haft under arbetslivet. Eftersom många av oss kommer att vara pensionärer år och kanske ännu längre kan det vara bra att ägna pensionen en tanke medan den fortfarande går att påverka.

3 Eget sparande Tjänstepension Allmän pension PENSION
Det här är pensionspyramiden, den symbol som pensionsbranschen gemensamt använder sig av för att tydliggöra att pensionen består av olika delar. Tjänstepension omfattas de av som arbetar på arbetsplatser med kollektivavtal, eller har ett hängavtal till ett kollektivavtal. I vissa fall kan en anställd även ha tjänstepension utan avtal, det kallas då individuell tjänstepension. Tjänstepension tillkommer utöver den allmänna pensionen. Det finns en mängd olika tjänstepensionsavtal men man brukar tala om fyra stora avtal: ITP – privatanställda tjänstemän, ITP: , 020 – , Alecta, SAF-LO – privatanställda arbetare, SAF-LO: , 08 – , AMF, KAP-KL – kommun- och landstingsanställda, KAP-KL: – , KPA, , Skandia Kommun/landsting väljer ibland olika administratörer för deras anställdas tjänstepension, därför är det inte samma kontaktväg för alla. Om man inte vet vart man ska vända sig så vet alltid arbetsgivaren vilken administratör som är aktuell. PA-03 – statligt anställda, PA-03: , , Kåpan pensioner, Privat pensionssparande kan förekomma på många olika sätt även om vi oftast tänker på en privat pensionsförsäkring eller individuellt pensionssparande (IPS). Möjlighet att göra avdrag i sin deklaration för privat pensionssparande har upphört från och med Andra sparformer kan vara investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring. Det kan också vara sparande i annan form eller amortering av lån som gör att utgifterna när du är pensionär minskar.

4 Rätt eller fel? Tjänstepensionen betalas ut av staten
Allmän pension styrs av kollektivavtal Tjänstepensionen styrs oftast av kollektivavtal Enligt svensk lag måste alla ha ett eget sparande till pensionen

5 Den allmänna pensionen
Födda 1937: Tilläggspension Födda : Tilläggspension Inkomstpension Premiepension Födda 1954: Inkomstpension Premiepension Garantipension Den allmänna pensionen består för de som är födda mellan av tilläggspension (från det gamla pensionssystemet med ATP och folkpension), inkomstpension och premiepension. För personer födda 1954 och senare består den allmänna pensionen av inkomstpension och premiepension. Om man haft liten eller ingen inkomst kan man också omfattas av garantipension.

6 Garantipension fyller ut
Den som saknar eller har en låg inkomstgrundad pension kan få garantipension från och med den månad man fyller 65 år. Garantipensionens storlek beror på civilstånd, hur länge du bott i Sverige och storleken på den egna inkomstpensionen. Den som saknar pensionsgrundande inkomster och har bott 40 år i Sverige som vuxen (16 tom 64 år) kan få full garantipension. Annars är garantipensionen ett tillägg till den egna inkomstpensionen. Den som har bott kortare tid i Sverige och som får garantipension får den som en andel av bosättningsåren. Har man bott 20 år i Sverige blir garantipensionen hälften av det hela beloppet osv. Full garantipension är kronor per månad för den som är gift och kronor per månad för den som är ogift (belopp för 2016). Som gift räknas även registrerade partners och sammanboende som har gemensamma barn eller tidigare varit gifta med varandra. Anledningen till att den som lever ensam får ett högre belopp är att den antas ha högre utgifter. Garantipensionen försvinner helt när du har en inkomstgrundad pension som överstiger kronor per månad (2016) om du är ogift och har tagit ut pensionen från 65 år. Garantipensionen försvinner helt när du har en inkomstgrundad pension som överstiger kronor per månad (2016) om du är gift och har tagit ut pensionen från 65 år.

7 Så får du allmän pension
Det är deklarerade inkomster som ger pensionsrätter i den allmänna pensionen. En del av skatten du betalar går till din egen framtida pension. När du deklarerat får du så småningom ett orange kuvert som talar om hur många pensionsrätter du har och ungefär vad du kan förvänta dig i allmän pension. Du behöver inte vara svensk medborgare eller ha bott ett visst antal år i Sverige för att få den allmänna pension du tjänat in till själv via deklarationerna. Däremot blir det förstås inte så mycket pengar om du inte jobbar och betala skatt i ganska många år. När du deklarerar betalas 18,5 procent av din lön in till din framtida pension. Den betalas ut så länge du lever. Exempel: Du tjänar kronor i månaden= kr per år. Inbetalt till din pension x 18,5 % = kronor. Men de pengarna ska sedan fördelas på din förväntade återstående livslängd. I Sverige är medellivslängden omkring 82 år. Om du går i pension vid 65 års ålder ska de kronorna fördelas på 17 år. Det ger cirka kronor per år i pension. Då är det lätt att inse att det behövs ganska många år i arbete för att få någon pension.

8 Vad ger rätt till allmän pension?
Lön Sjukpenning Föräldrapenning A-kassa Sjuk- eller aktivitetsersättning Aktivitetsstöd Du väljer fonder för din premiepension 2,5 % 18,5 % 16 % Staten förvaltar din inkomstpension Alla inkomster som man skattar för är pensionsgrundande. Den allmänna pensionen beräknas på inkomsten upp till ett tak motsvarande omkring kronor/månad ( 8,08 inkomstbasbelopp per år) Inkomster över det beloppet ger ingen allmän pensionsrätt. För att få tillgodoräkna sig pensionsrätter krävs en inkomst som överstiger ca kr år 2016 (42,3 procent av prisbasbeloppet), det vill säga grundavdraget för skattskyldighet. Har man det får man pensionsrätter beräknat från första kronan. Det är alltså inte ett grundavdrag utan ett tröskelvärde. Observera att kapitalinkomster, till exempelränteinkomster, inte är pensionsgrundande. Inte heller pensioner eller privata pensionsförsäkringar är pensionsgrundande. Det här ger också pensionsrätt – även om det inte handlar om intjänade pengar som deklarerats. Barnår - Barnets första fyra år ger pensionsrätt till den av vårdnadshavarna som har lägst inkomst. Sker med automatik och behöver inte sökas. För att du ska få pensionsrätt för barnår för ett år måste du uppfylla vissa krav: Du ska ha haft vårdnaden om barnet och bott tillsammans med barnet under minst halva det aktuella året. Du och barnet ska ha varit bosatta i Sverige under hela året. För att pensionsrätterna för barnår ska kunna räknas med i din framtida pension ska du ha minst fem år med inkomster från arbete innan du fyller 70 år. Inkomsterna ska motsvara minst två inkomstbasbelopp. ( kr 2016) Studier som ger rätt till studiebidrag från CSN ger pensionsrätt. Sjukersättning ger både pensionsgrundande inkomst och pensionsgrundande belopp, om denna är inkomstrelaterad. Avgångsvederlag är normalt inte pensionsgrundande. För att vara säker måste den anställde fråga sin arbetsgivare hur det redovisas. Blir man erbjuden förtida pension av sin arbetsgivare måste man tänka på att avtalspensionen som betalas ut inte är pensionsgrundande i den allmänna pensionen. Hur betalas det in till pensionen? Den totala avgiften är 18,5 procent av lönen via skattsedeln och arbetsgivaravgifter. Hälften betalar arbetsgivaren och knappt hälften arbetstagaren (arbetsgivaren betalar sin del på hela bruttoinkomsten). Av de 18,5 procenten går 16 procentenheter till inkomstpensionen. De pengarna betalas sedan ut till dagens pensionärer, men bokförs som en pensionsrätt för dig. De återstående 2,5 procentenheterna går till premiepensionen, dvs till ett konto där du kan bestämma hur pengarna ska förvaltas. Tak för intjänande 2017 = kr/år eller kr/månad

9 Vad påverkar storleken på den allmänna pensionen?
Inkomsten under hela livet Hur länge du jobbar Den allmänna löneutvecklingen Medellivslängden i Sverige Utvecklingen på premiepensionsfonderna Pensionsåldern Man kan tjäna in pengar till sin pension från det att man föds till dess att man dör. Med tillväxt menas vanligen utvecklingen av BNP (bruttonationalprodukten), som är ett mått på värdet av alla varor och tjänster som produceras i landet. Över tiden överensstämmer löneutvecklingen rätt väl med BNP-utvecklingen. I pensionssystemet har man därför valt att mäta tillväxten med löneutvecklingen (ibland kallas det för inkomstutvecklingen). Det gör också att pensionerna följer de förvärvsarbetandes inkomster. Löneutvecklingen mäts med ett inkomstindex, som mäter utvecklingen av den genomsnittliga inkomsten i Sverige. För varje år man skjuter upp uttaget av sin pension ökar i normalfallet det månatliga pensionsbeloppet. Skälet till det är att pengarna stannar kvar i systemet och hinner förränta sig mer. Dessutom ska pengarna vid uppskjutet uttag betalas ut under kortare tid.

10 Pension från jobbet - tjänstepension
Kollektivavtal eller annat avtal på arbetsplatsen Inte obligatoriskt- fråga vad som gäller på ditt jobb Inte om du har eget företag Anställda med kollektivavtal har utöver den allmänna pensionen en tjänstepension som alltså ger mer pengar i pension. Även andra typer av tjänstepensioner, som avtalats om på den arbetsplatsen, kan också förekomma. Det normala är att arbetsgivaren betalar in 4,5 procent av lönen till din framtida tjänstepension. För den som tjänar kronor i månaden betyder det att omkring en tusenlapp sätts av varje månad. Är du egen företagare och betalar skatt så får du allmän pension, men du har inte någon tjänstepension om du inte betalar in den själv.

11 Hur mycket blir det för mig?
PENSION Hur mycket blir det för mig? Minpension.se samlar hela din pension på ett ställe. Du kan göra prognoser för att ta reda på hur stor pensionen blir för just dig. Om du har arbetat några år i Sverige och börjar fundera på hur stor din pension kan bli kan du logga in på minpension.se. Här kan du se hur mycket som har betalats in till dina pensioner, den allmänna, tjänstepensionen och även om du har sparat något själv till din pension. Tjänsten är oberoende och gratis. Du loggar in med personnummer, en kod som finns i det orange kuvertet, eller med Bank-id. Det går även att beställa en ny kod om du inte har den gamla kvar.

12 Pension När får jag pension?

13 PENSION Allmän pension Du kan börja ta ut din allmänna pension från den månad du fyller 61 år. Men du kan vänta hur länge du vill. Du måste ansöka om att ta ut pensionen, ansök 2-3 månader innan. Du ansöker hos Pensionsmyndigheten. Tar du ut pensionen tidigt så får du räkna med att få ett mindre belopp varje månad än om du väntar. Betalas ut varje månad livet ut Alla måste ansökan om pension och gör det gärna i god tid, 2-3 månader innan du vill gå i pension. Man kan tidigast söka pension från den månaden ansökan inkommer. MAN KAN INTE SÖKA RETROAKTIVT. Pension från annat land: När du ansöker om pension ska du bland annat ange om du uppbär någon form av pension/livränta från annat land. Pensionsmyndigheten hjälper till att ansöka om pension inom EU/EES och vissa länder där konvention finns. Övriga länder får man själv söka pension från. Pension från annat land kan påverka svensk pension och man är skyldig att anmäla den till Pensionsmyndigheten. Om du har en utländsk pension bör du ansöka om din pension i god tid innan du går i pension för att underlätta handläggningen, 6 månader i förväg brukar vara ett bra riktmärke. EU/EES: Belgien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien och Nordirland, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike, Rumänien och Bulgarien. Konventionsländer: Algeriet, Bosnien, Chile, Turkiet, Israel, Kap Verde, Marocko, USA, Canada, Kroatien, Serbien. Man har möjlighet att söka pension på: med e-legitimation. Det finns blanketter hos servicekontoren. ( Samma ställe som där du hittar Skatteverket och Försäkringskassan). Man kan också beställa ansökningsblankett på telefon

14 Tjänstepensionen kommer ändå
Den del av din pension som är tjänstepension börjar normalt att betalas ut när du fyller 65 år. Du kan välja en annan uttagstidpunkt, tidigare eller senare. Men då måste du höra av dig till dem som har hand om pengarna. Tar du ut pensionen tidigt får du räkna med att pensionsutbetalningen varje månad blir lägre än om du väntar. Kan i de flesta fall tas ut på kortare tid. På Minpension.se kan du se var dina tjänstepensionspengar finns någonstans. Har du en tjänstepension så betalas inte den ut per automatik bara för att du tar ut den allmänna pensionen. Du behöver inte heller ta ut pensionerna samtidigt. Viktigt att veta om tjänstepensionen är: Den kan ha en annan utbetalningstid än livsvarigt, t ex fem år. Ta reda på det via Minpension.se. Så länge du inte har börjat ta ut pensionen så kan du ändra uttagstid om du vill. Det vanligaste är att pensionen betalas ut från det att du fyllt 65 år. Om du vill vänta med pengarna eller ta ut dem tidigare får du höra av dig till dem som förvaltar pengarna.

15 Pension Övriga förmåner

16 Bostadstillägg till pensionärer
Har du en låg pension kan du få hjälp med dina boendekostander. Gäller även om du bor i egen bostad. Du måste ansöka för att få bostadstillägg. I de fall där pensionen blir väldigt låg så finns det behovsprövade förmåner att söka för ålderspensionärer. Bostadstillägg för pensionärer och äldreförsörjningsstöd betalas ut från 65 års ålder om ansökan om stödet beviljas. På Pensionsmyndighetens hemsida finns en snurra där det går att testa om man kan vara berättigad till bostadstillägg. Här laddar man också ner de blanketter som krävs för att söka.

17 PENSION På pensionsmyndigheten.se finns en preliminär beräkning för att se om man kan ha rätt till bostadstillägg.

18 Äldreförsörjningsstöd
PENSION Äldreförsörjningsstöd Ger skälig levnadsnivå när annan pension inte räcker Ungefär hyran betald kronor i månaden. Berör till exempel den som inte får full garantipension, till exempel för man bott utomlands som vuxen Skiljer sig från garantipension eftersom hela stödet är behovsprövat Villkor: Från 65 år, alla pensioner, även utländska ska ha tagits ut. Ansök: På samma blankett som där du söker bostadstillägg Äldreförsörjningsstödet är ett stöd om inte de andra pensionsförmånerna räcker till. Det betyder att man först måste ta ut andra förmåner som man har rätt till. Det gäller inkomstgrundad ålderspension, garantipension, bostadstillägg till pensionärer och särskilt bostadstillägg. Äldreförsörjningsstödet betalas ut från och med månaden du fyller 65 år. Du kan ha rätt till äldreförsörjningsstöd om du: bor i Sverige och är 65 år (du räknas som boende i Sverige om du planerar att stanna här minst ett år) tar ut alla pensionsförmåner du har rätt till och ändå inte når upp i skälig levnadsnivå  ( Skälig levnadsnivå innebär ungefär kr/ mån kvar när hyran är betald.)

19 Om du flyttar utomlands
PENSION Om du flyttar utomlands Garantipension betalas ut i EU/EES-länder Äldreförsörjningsstöd betalas ut i ett år EU/EES-land och i tre månader i andra länder Bostadstillägg gäller bara bostäder i Sverige För den som vill flytta utomlands som pensionär gäller lite olika regler. Garantipensionen betalas ut om du flyttar till ett EU/EES-land och kan även gälla i Kanada. Äldreförsörjningsstödet betalas ut i ett år i EU/EES-land och i tre månader om du flyttar till andra länder. Bostadstillägget betalas bara ut till den som varaktigt bor i Sverige. Vistas du utomlands kortare tid än sex månader påverkas inte bostadstillägget. Pension som du tjänat in till själv kan du ta med dig överallt. Men glöm inte att meddela vart pengarna ska skickas!

20 Kan min familj ärva min pension?
Den allmänna pensionen Tjänstepensionen Nej Vid pensioneringstillfället kan man dock välja att ha efterlevandeskydd på premiepensionen Vid dödsfall finns det andra socialförsäkringsförmåner som betalas ut till efterlevande Ja Normalt krävs att du aktivt har valt att ha ett så kallat återbetalningsskydd eller familjeskydd Den allmänna pensionen går inte att ärva för t ex anhöriga. När du där fördelas de pengar som finns kvar till andra i samma ålder som du, som lever längre. På så sätt behöver du inte vara orolig för att pengarna ska ta slut. De kommer att räcka hela livet. För premiepensionen i den allmänna pensionen, PPM-pengarna, görs ett undantag. Här kan du välja ett efterlevandeskydd i samband med att du själv går i pension. Men det handlar sällan om särskilt mycket pengar. I tjänstepensionerna finns större möjligheter. Här kan du när som helt välja att ha ett återbetalningsskydd. Det betyder att de pengar du tjänat in till din pension betalas ut om du dör innan du använt dem. I en del tjänstepensioner är återbetalningsskyddet inbyggt. Du kan du ta bort det om du t ex inte har några anhöriga. Du kan också teckna ett familjeskydd. Det fungerar som en slags försäkring. Då får dina anhöriga en summa pengar, kopplade till den försäkringen, om du dör före du går i pension.

21 Avslutande kontrollfrågor
PENSION Avslutande kontrollfrågor Vilka administrerar den allmänna pensionen? Vilken pension betalas in av arbetsgivaren? Var kan jag få en samlad bild över min totala pension? Vart vänder jag mig om jag har frågor om bostadstillägg till pensionärer?

22 Kontakt Webb: www.pensionsmyndigheten.se
Pensionsmyndighetens kundservice: 0771 – Webb: Minpensions kundservice: Den allmänna pensionen går inte att ärva för till exempel anhöriga. När du där fördelas de pengar som finns kvar till andra i samma ålder som du, som lever längre. På så sätt behöver du inte vara orolig för att pengarna ska ta slut. De kommer att räcka hela livet. För premiepensionen i den allmänna pensionen, PPM-pengarna, görs ett undantag. Här kan du välja ett efterlevandeskydd i samband med att du själv går i pension. Men det handlar sällan om särskilt mycket pengar. I tjänstepensionerna finns större möjligheter. Här kan du när som helt välja att ha ett återbetalningsskydd. Det betyder att de pengar du tjänat in till din pension betalas ut om du dör innan du använt dem. I en del tjänstepensioner är återbetalningsskyddet inbyggt. Du kan du ta bort det om du t ex inte har några anhöriga. Du kan också teckna ett familjeskydd. Det fungerar som en slags försäkring. Då får dina anhöriga en summa pengar, kopplade till den försäkringen, om du dör före du går i pension.


Ladda ner ppt "Pension."

Liknande presentationer


Google-annonser