Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tjäna in till allmän pension

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tjäna in till allmän pension"— Presentationens avskrift:

1 Tjäna in till allmän pension

2 Varför ska jag tänka på pensionen - det är ju långt kvar?
ALLMÄN PENSION Varför ska jag tänka på pensionen - det är ju långt kvar? I genomsnitt är vi pensionärer en femtedel av våra liv. Vi lever längre än tidigare generationer och medellivslängden har ökat med omkring 25 år i Sverige på bara 100 år. Mycket tyder på att våra barn och barnbarn kommer att leva än längre. Ur ekonomisk synpunkt innebär livet som pensionär för de flesta av oss att pensionen är längre än de inkomster vi har haft tidigare i livet. Hur stor pensionen blir avgörs av vilka inkomster vi haft under arbetslivet. Eftersom många av oss kommer att vara pensionärer år och kanske ännu längre kan det vara bra att ägna pensionen en tanke medan den fortfarande går att påverka.

3 ALLMÄN PENSION Det här är pensionspyramiden, den symbol som pensionsbranschen gemensamt använder sig av för att tydliggöra att pensionen består av olika delar. I botten finns den allmänna pensionen. Villkoren bestäms genom politiska beslut. I mitten finns tjänstepensionen eller avtalspensionen som den ibland kallas. Villkoren bestäms genom avtal på arbetsmarknaden. Tjänstepension omfattas de av som arbetar på arbetsplatser med kollektivavtal, eller har ett hängavtal till ett kollektivavtal. I vissa fall kan en anställd även ha tjänstepension utan avtal, det kallas då individuell tjänstepension. Privat pensionssparande kan förekomma på många olika sätt även om vi oftast tänker på en privat pensionsförsäkring. Om du är anställd och har en tjänstepension har du inte möjlighet att göra en avdragsgill inbetalning till en pensionsförsäkring. Men om du har eget företag eller är anställd utan tjänstepension kan du göra det. I toppen finns eget sparande. Här bestämmer du själv om du tycker att du behöver förstärka din pensionsekonomi. Sedan 2016 är möjligheterna att göra skatteavdrag för privat pensionssparande begränsade och gäller bara för den som saknar tjänstepension. Eget pensionssparande kan också vara sparande i annan form eller amortering av lån som gör att utgifterna när du är pensionär minskar.

4 Den allmänna pensionen
ALLMÄN PENSION Den allmänna pensionen Födda Tilläggspension Inkomstpension Premiepension Födda 1954: Inkomstpension Premiepension Födda 1937 Tilläggspension Den som arbetar eller bor i Sverige omfattas av svensk sociallagstiftning. Därmed har man rätt till allmän pension. Villkoren bestäms genom politiska beslut. Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension. Om man haft liten eller ingen inkomst kan man också omfattas av garantipension som är ett statligt stöd. Från det gamla systemet redovisas ATP-pensionen som tilläggspension i det orange kuvertet. Enligt en garantiregel kan ingen som tillhör mellangenerationen få ut mindre i pension än vad han/hon redan tjänat in i det gamla ATP-systemet. Garantitillägget innebär att du får pension utifrån en övergångsregel som garanterar den s k mellangenerationen att få ut minst vad han/hon tjänat in till pension fram t o m Garantitillägget betalas ut med automatik från 65 år om man har rätt till det. Vid 65 års ålder görs en beräkning och om det då visar sig att man skulle ha fått högre pension i det gamla systemet än man nu får med det nya betalas mellanskillnaden ut i form av ett garantitillägg. Ett eventuellt garantitillägg kan Pensionsmyndigheten upplysa om även om du ännu inte fyllt 65 år. Garantipension

5 Garantipensionen fyller ut
ALLMÄN PENSION Garantipensionen fyller ut Staten finansierar garantipensionen Garantipensionen är ett grundskydd för dig som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet. Vem får garantipension? Du kan ha rätt till garantipension om du: har fyllt 65 år har låg eller ingen inkomstgrundad pension. För att få full garantipension krävs att du har bott minst 40 år i Sverige från och med det år du fyllde 16 till och med det år du fyller 64 år. Har du bott i Sverige kortare tid minskar garantipensionen med 1/40 för varje år som saknas. Garantipensionen fasas ut. Skälet är att det alltid ska löna sig att arbeta. För att ha rätt till garantipension måste du ha bott minst tre år i Sverige. Person som fått asyl (uppehållstillstånd) enligt Genève-konventionens flyktingregler (flyktingstatus) eller som skyddsbehövande kan få full garantipension. För yrkesinvandring gäller vanliga reglerna om att tillhöra socialförsäkringen och förvärvsvillkoret.

6 ALLMÄN PENSION Premiepensionen Pengar placeras i fonder - går att välja själv var pengarna ska placeras. Finns över 800 fonder att välja på. Rabatterade avgifter Går att byta utan att utlösa skatt. Byt hos Pensionsmyndigheten Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen som du kan påverka själv genom hur du placerar dina pengar. Därför kan premiepensionen vara viktig, även om den är en mindre del av din totala pension. Varje år avsätts 2,5 procent av din lön och andra skattepliktiga ersättningar till denna del av pensionen. Pengarna placeras i fonder som du själv valt. Du väljer fonder på Pensionsmyndighetens hemsida och för att göra ett byte krävs e-legitimation eller byte via blankett. Det går att ha högst fem fonder samtidigt. Om du inte väljer fonder själv placeras pengarna i AP7Såfa. Fonderna i premiepensionen ingår i ett rabattsystem som innebär att avgiften är lägre än om du skulle köpa dem direkt hos förvaltaren. Att ha en låg avgift på sitt fondsparande är viktigt när du ska spara till pensionen. Du kommer att betala avgiften många år. Tanken med premiepensionen är att värdeutvecklingen ska vara högre över tid än för inkomstpensionen. På det sättet ska pensionen bli högre.

7 Vad ger rätt till allmän pension?
Lön Sjukpenning Föräldrapenning Arbetslöshets- ersättning Sjuk- eller aktivitetsersättning Aktivitetsstöd Barnår Studier Plikttjänstgöring Du väljer fonder för din premiepension 2,5 % 18,5 % 16 % Staten förvaltar din inkomstpension VAD GER RÄTT TILL ALLMÄN PENSION? Alla inkomster som man skattar för är pensionsgrundande. Den allmänna pensionen beräknas på inkomsten upp till ett tak motsvarande 7,5 inkomstbasbelopp (eg. 8,07 IBB eftersom egenavgiften om 7 procent först ska dras av). Inkomster över det beloppet ger ingen allmän pensionsrätt. För att få tillgodoräkna sig pensionsrätter krävs en inkomst som överstiger ca kr år (42,3 procent av prisbasbeloppet), det vill säga grundavdraget för skattskyldighet. Har man det får man pensionsrätter beräknat från första kronan. Det är alltså inte ett grundavdrag utan ett tröskelvärde. Observera att kapitalinkomster, till exempel ränteinkomster, inte är pensionsgrundande. Inte heller pensioner eller privata pensionsförsäkringar är pensionsgrundande. Barnår - Barnets första fyra år ger pensionsrätt till den av vårdnadshavarna som har lägst inkomst. Kan flyttas över till den andra. Plikttjänst – Gäller när man gjort plikttjänst minst 120 dagar i följd under åren Studier – studier som ger rätt till studiebidrag och studielån ger pensionsrätt. Sjukersättning ger både pensionsgrundande inkomst och pensionsgrundande belopp, om denna är inkomstrelaterad. Avgångsvederlag är normalt inte pensionsgrundande. För att vara säker måste den anställde fråga sin arbetsgivare hur det redovisas. Blir man erbjuden förtida pension av sin arbetsgivare måste man tänka på att avgångspensionen som betalas ut inte är pensionsgrundande i den allmänna pensionen. Hur betalas det in till pensionen? Avgiften dras av från lönen innan den pensionsgrundande lönen bestäms. Det betyder att om man har en inkomst över taket, dras avgiften från bruttot. Det som sedan blir pensionsgrundande är maxinkomsten 7,5 basbelopp. Den totala avgiften är 18,5 procent av lönen via skattsedeln och arbetsgivaravgifter. Hälften betalar arbetsgivaren och knappt hälften arbetstagaren (arbetsgivaren betalar sin del på hela bruttoinkomsten). 7,5 inkomstbasbelopp 2017 = kr/år = kr/mån 8,07 inkomstbasbelopp = kr/år = kr/mån

8 AP7Såfa – om du inte väljer alls
ALLMÄN PENSION AP7Såfa – om du inte väljer alls Om du inte väljer några fonder placeras dina premiepensionspengar i AP7Såfa, Statens årskullsförvaltningsalternativ. AP7Såfa är en fondportfölj som förvaltas av statliga Sjunde AP-fonden. I AP7Såfa minskas den finansiella risken från 56 års ålder. Du behöver inte ändra något själv, utan detta styrs via personnumret. Aktieinnehavet ersätts succesivt med räntesparande. Det går inte att välja AP7Såfa som en del av annat fondsparande. Däremot går det att välja de inbördes fonderna, AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond separat och då går det att välja andra fonder samtidigt. Det går att välja AP7Såfa om du har haft ett annat sparande tidigare, och det går att välja egen fondportfölj igen.

9 Ge bort premiepensionen
ALLMÄN PENSION Ge bort premiepensionen Bara till make/maka Görs i förskott Bytt är bytt ”Kostar” 6 procent Det går att föra över premiepensionen till make/maka eller registrerad partner. Ansökan görs hos Pensionsmyndigheten och görs på den premiepension du kommer att tjäna in i framtiden. Överföringen sker löpande så länge du inte skickar in en ny blankett där du vill att överföringen ska upphöra. Vid skilsmässa stoppas dock överföringarna. De pengar som getts bort kan dock inte återtas. Det finns en ” kostnad ” på sex procent för den som ger bort premiepensionen. Pengarna går till de andra spararna och beror på att de kompenseras för att kvinnor lever längre än män. De som tar emot överförd pensionsrätt förväntas leva längre - i genomsnitt - än de som ger. Storleken på minskningen, det vill säga sex procent, motsvarar den uteblivna arvsvinst som blir följden av en längre förväntad livslängd. Vid beräkning av procentsatsen för minskningen tas hänsyn till att 98 procent av överföringarna går från män till kvinnor och att kvinnor förväntas leva väsentligt längre än män.

10 Orange kuvertet ALLMÄN PENSION
Det orange kuvertet har blivit en symbol för pension, men innehållet i kuvertet visar bara den allmänna pensionen. Kuvertet fungerar som ett slags kvitto från myndigheten, en redovisning över vilka pensionsrätter som du tilldelats. Beskedet i kuvertet går att överklaga.

11 Alla år räknas och vi lever längre
ALLMÄN PENSION Alla år räknas och vi lever längre Den inkomst du deklarerar varje år ligger till grund för allmänna pension du får. Alla år räknas. Lönen, många år på arbetsmarknaden och värdeutvecklingen för premiepensionen spelar roll. När pensionen sedan ska tas ut så spelar medellivslängden stor roll för hur stor pensionen blir. Det som finns på ditt pensionskonto ska fördelas på de år din årskull förväntas leva. Lever du längre kommer du att få arvsvinster från dem som är födda samma år som du och som avlider tidigare. Men ökad medellivslängd innebär också att pensionen riskerar att bli väldigt låg om du går i pension vid samma ålder som tidigare generationer. Pensionsmyndigheten har räknat ut vilken pensionsålder som kan behövas i framtiden för att pensionen ska vara ungefär i samma nivå som tidigare.

12 65 år är en viktig ålder Upphör vid 65 år Lägsta åldersgräns 65 år
ALLMÄN PENSION 65 år är en viktig ålder Upphör vid 65 år Lägsta åldersgräns 65 år A-kassa Sjukersättning Inbetalning till många tjänstepensioner Garantipension Bostadstillägg Äldreförsörjningsstöd Trots stigande medellivslängd lever 65-årsåldern kvar. Den styr t ex a-kassa och sjukersättning som båda upphör vid 65 års ålder. I många tjänstepensionsavtal upphör inbetalningarna vid 65 års ålder. Garantipensionen och äldreförsörjningsstörd har en lägsta ålder vid 65 år för utbetalning. Samma gäller för bostadstillägget som ger stöd till bostadskostnaden för pensionärer.

13 ALLMÄN PENSION Ta ut allmän pension

14 Uttag av allmän pension
Inkomstpension/tilläggspension samt premiepension: tidigast från den månad man fyller 61 år Garantipension: från den månad man fyller 65 år Det går att ta ut sin allmänna pension från 61 års ålder. Undantaget gäller garantipensionen och eventuellt garantitillägg som betalas ut från 65 års ålder. Utbetalningen bestäms utifrån en tänkt medellivslängd(delningstalet) för din åldersgrupp. Att vänta med att ta ut pensionen höjer utbetalningen varje månad eftersom den tänkta medellivslängden blir kortare. Räkneexempel: Stina är 65 år och har kronor i pensionsbehållning. Om hon går i pension i år blir hennes delningstal 15,7. Det skulle innebära att hennes inkomstpension per år beräknas som /15,7 vilket ger ca kr/mån före skatt. Om Stina istället väljer att vänta med att ta ut pensionen till ett år senare, ökar behållningen med den pensionsrätt som hon fått för inkomsterna hon tjänade in det extra året. Behållningen ökar också med arvsvinster och med inkomstindex, samtidigt som den minskar med förvaltningskostnaden. När Stina fyller 66 år har hon kronor i behållning och ett delningstal på 15,1. Nu blir hennes inkomstpension i stället kr/månad före skatt. Premiepensionens månadsbelopp fastställs utifrån tillgodohavandet på kontot. Detta delas med delningstalet och sedan med 12. Premiepensionsbeloppet räknas om en gång om året. Arbete och pensionsuttag måste inte tillsammans bli 100 procent.

15 Att ansöka om allmän pension
Alla måste ansöka Ansök 2-3 månader innan Ansök via e-legitimation Alla måste ansökan om pension och gör det gärna i god tid, 2-3 månader innan du vill gå i pension. Man kan tidigast söka pension från den månaden ansökan inkommer. MAN KAN INTE SÖKA RETROAKTIVT. Pension från annat land: När du ansöker om pension ska du bland annat ange om du uppbär någon form av pension/livränta från annat land. Pensionsmyndigheten hjälper till att ansöka om pension inom EU/EES och vissa länder där konvention finns. Övriga länder får man själv söka pension från. Pension från annat land kan påverka svensk pension och man är skyldig att anmäla den till Pensionsmyndigheten. Om du har en utländsk pension bör du ansöka om din pension i god tid innan du går i pension för att underlätta handläggningen, 6 månader i förväg brukar vara ett bra riktmärke. EU/EES: Belgien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien och Nordirland, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike, Rumänien och Bulgarien. Konventionsländer: Algeriet, Bosnien, Chile, Turkiet, Israel, Kap Verde, Marocko, USA, Canada, Kroatien, Serbien. Man har möjlighet att söka pension på med e-legitimation beställ eller skriv ut blankett Man kan också beställa ansökningsblankett på telefon

16 Hur betalas pensionen ut?
ALLMÄN PENSION Hur betalas pensionen ut? Per månad under resten av livet 0, 25, 50, 75, 100 % av det månatliga beloppet Storleken kan ändras över tiden Olika procentsatser för inkomstpension och premiepension Allmän pension betalas ut under hela livet som pensionär. Men den pensionerade kan välja storlek på det månatliga beloppet och detta kan ändras över tiden. Procentsatsen kan varieras över tiden. Om du vill minska eller återkalla pensionsuttaget gäller det från månaden efter ansökningsmånaden. Bakgrunden till möjligheten att variera uttaget är följande: I händelse av annan inkomst under pensioneringen ska man kunna förändra pensionsutbetalningen och därigenom behålla ungefär samma ekonomiska standard under hela pensionstiden. Det går att arbeta och ta ut allmän pension samtidigt, viktigt att kontrollera vad som gäller för tjänstepensionen.

17 Hur betalas pensionen ut?
ALLMÄN PENSION Hur betalas pensionen ut? Val att göra innan blanketten skickas in När vill du börja ta ut pension? Vill du ta ut all pension samtidigt? Vill du ändra ditt premiepensionssparande? Vill du ha efterlevandeskydd för premiepensionen? Det finns några val som behöver göras innan blanketten skickas in. Det viktigaste är att bestämma vid vilken ålder du vill börja ta ut din pension. Tar du ut pensionen tidigt minskar beloppet du får ut varje månad – och tvärtom. Har du sjukersättning eller a-kassa upphör de ersättningarna vid 65 års ålder. Du bör då i god tid ha ansökt om din allmänna pension, så att pengarna kommer utan att det blir ett avbrott i utbetalningarna. Du ska också välja om du vill ta ut all pension samtidigt, eller om du väljer att ta ut delar av den. När det gäller premiepensionen så kan du när du börjar ta ut pengarna välja om du vill flytta sparandet till en traditionell försäkring. Du kan också, i samband med pensionering, välja att teckna ett efterlevandeskydd för premiepensionen. Skyddet innebär att om du dör innan din partner kommer han eller hon att få din premiepension utbetald till sig resten av sitt liv. Premiepensionen blir lägre när du har efterlevandeskydd eftersom pengarna också ska räcka till din partner om du dör före honom eller henne. Hur mycket lägre din premiepension blir beror på din och din partners ålder.  Du kan endast lägga till efterlevandeskydd när du för första gången ansöker om att ta ut din premiepension.

18 Bostadstillägg Från 65 års ålder Hela pensionen tas ut
ALLMÄN PENSION Bostadstillägg Från 65 års ålder Hela pensionen tas ut Räknas för hela hushållet Alla typer av boende Tak för kostnader över kr i månaden Skattefritt Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg som du kan få om du är pensionär och har låg pension. För att kunna få bostadstillägg ska du vara över 65 år och ta ut hela din pension, inklusive premiepension om du har en sådan. Även du som har en utländsk pension som motsvarar den svenska pensionen kan ansöka. Du kan ansöka om bostadstillägg oavsett om du bor i hyrd bostad, bostadsrätt, eget hus, äldreboende eller ett annat boende. Du kan ansöka om bostadstillägg för tre månader tillbaka i tiden. Även om du äger din bostad har du rätt att söka bostadstillägg. Värdet på ditt hus eller din bostadsrätt räknas inte som en tillgång och påverkar därför inte din möjlighet att kunna få bostadstillägg. Du kan alltså ansöka om bostadstillägg oavsett om du bor i hyrd bostad, bostadsrätt, eget hus, äldreboende eller annat boende. Se om du har rätt till bostadstillägg En enkel tumregel är att du kan ha rätt till bostadstillägg om du är ensamstående och har en lägre månadsinkomst än 13 000 kronor efter skatteavdrag. För dig som är gift eller sambo gäller 9 000 kronor efter skatteavdrag. Ansökan om bostadstillägg görs hos Pensionsmyndigheten.

19 Äldreförsörjningsstöd
ALLMÄN PENSION Äldreförsörjningsstöd Ger skälig levnadsnivå när annan pension inte räcker Berör till exempel den som inte får full garantipension, exempelvis för man bott utomlands som vuxen Skiljer sig från garantipension eftersom hela stödet är behovsprövat Villkor: måste ha prövat garantipension, måste ha prövat pensioner utomlands Äldreförsörjningsstödet är ett stöd om inte de andra pensionsförmånerna räcker till. Det betyder att man först måste ta ut andra förmåner som man har rätt till. Det gäller inkomstgrundad ålderspension, garantipension, bostadstillägg till pensionärer och särskilt bostadstillägg. Äldreförsörjningsstödet betalas ut från och med månaden du fyller 65 år. Du kan ha rätt till äldreförsörjningsstöd om du: bor i Sverige och är 65 år (du räknas som boende i Sverige om du planerar att stanna här minst ett år) tar ut alla pensionsförmåner du har rätt till och ändå inte når upp i skälig levnadsnivå.  Det innebär att du ska ha omkring kronor kvar till dina utgifter när hyran är betald.

20 Om du flyttar utomlands
ALLMÄN PENSION Om du flyttar utomlands Garantipension betalas ut i EU/EES-länder Äldreförsörjningsstöd betalas ut i ett år EU/EES-land och i tre månader i andra länder Bostadstillägg gäller bara bostäder i Sverige För den som vill flytta utomlands gäller lite olika regler. Garantipensionen betalas ut om du flyttar till ett EU/EES-land och kan även gälla i Kanada. Äldreförsörjningsstödet betalas ut i ett år i EU/EES-land och i tre månader om du flyttar till andra länder. Bostadstillägget betalas bara ut till den som varaktigt bor i Sverige. Vistas du utomlands kortare tid än sex månader påverkas inte bostadstillägget.

21 Här kan du se hela din framtida pension
ALLMÄN PENSION Här kan du se hela din framtida pension

22 Vad kan jag få i månaden? Pensionsprognos på www.minpension.se
ALLMÄN PENSION Vad kan jag få i månaden? Pensionsprognos på Du får du koll på dina egna siffror. Ett samarbete mellan staten och bolagen Det är gratis att använda Minpension.se är en pensionsportal för alla som tjänar in pension i Sverige. Här kan se vad som hittills satts av till din allmänna pension och din tjänstepension. Hit rapporteras även en hel del privat sparande om du registrerar dig på sajten. Det gör du med ditt personnummer och med Bank-Id eller motsvarande. Det finns också en kod i ditt orange kuvert som du kan använda för att logga in. Du kan också göra en prognos för din framtida pension. Den redovisas som utbetalning per månad , omräknat till dagens penningvärde. Min Pension är ett oberoende samarbete mellan staten och pensionsbolagen. Tjänsten är gratis för användaren. Finansieringen står bolagen och staten för.

23 Alla pensioner i ett diagram
ALLMÄN PENSION Alla pensioner i ett diagram Diagrammet visar den allmänna pensionen, tjänstepensioner och privat sparande som en prognos och omräknat till dagens penningvärde. I prognosverktyget kan du sedan ändra uttagsålder och uttagstid för alla dina olika pensioner och se hur månadsutbetalningen påverkas. Tänk på att prognosen utgår från den lön du har i dag. Om du byter jobb eller på annat sätt ändrar ditt arbetsliv så får du göra en ny prognos. Utländska pensioner finns inte med i Minpension.ses beräkningar. Men åtminstone för de nordiska länderna finns liknande verktyg.

24 I genomsnitt 60 procent av lönen
ALLMÄN PENSION I genomsnitt 60 procent av lönen Diagrammet visar den allmänna pensionen, tjänstepensioner och privat sparande som en prognos och omräknat till dagens penningvärde. Beräkningarna är gjorda utifrån Minpension.ses användare och deras prognoser. Det som redovisas är ett medianvärde, en genomsnittlig pension. Din egen pension kan se annorlunda ut. Det är därför viktigt att göra en egen prognos. Median av kompensationsgraden Födda , lön 25’-30’ Källa:

25 Det är inte sista lönen som avgör…
ALLMÄN PENSION Det är inte sista lönen som avgör… Alla år på arbetsmarknaden räknas. Har du många år och bra lön och tjänstepension kan du räkna med en bra pension. Vilka levnadsomkostnader du har som pensionär spelar också roll för hur mycket du kan behöva tjäna in till din framtida pension. Man behöver inte ha alla rätt Bra för pensionen Mindre bra Tidig inträdesålder Sen inträdesålder Ha tjänstepension Svartjobb Bra löneutveckling Inte tjänstepension Jobba länge Sjukdom under lång tid Bra värdeutveckling Arbetslöshet under lång tid Sparutrymme Sluta tidigt Låga kostnader Dyrbar livsstil Källa:

26 Hur blir det för Medel-Terese?
ALLMÄN PENSION Hur blir det för Medel-Terese? Lön 28 000 kr/månad Jobbar i kommunen Mest heltid Två barn Exemplet Medel-Terese Medel-Terese är 40 år och tjänar kronor. Hon har jobbat sedan hon var 23 år, mest heltid. Men hon har även varit hemma ett år med sina två barn. Hur ser prognosen ut för henne om hon fortsätter att jobba som nu?

27 Medel-Terese Ålder Allmän Tjänstepension Totalt före skatt 61 år 65 år
ALLMÄN PENSION Medel-Terese Ålder Allmän Tjänstepension Totalt före skatt 61 år 65 år 67 år 2 300 2 900 3 200 Om Medel-Terese jobbar till 65 års ålder så kommer hon enligt prognosen på minpension.se att få en pension på kronor i dagens penningvärde. Om hon vill pensionera sig tidigare, vid 61 års ålder blir den totala pensionen kronor i månaden. Om hon jobbar vidare till 67 års ålder blir den kronor. Observera att detta bara är prognoser. Vid 40 års ålder är det långt kvar till pension och mycket kan hända på vägen, både med Tereses eget liv och med lagstiftningar och avtal på arbetsmarknaden. Men prognosen ger ändå en bra bild som kan ge ett underlag för olika beslut. T ex om vad som händer om man höjer eller sänker lönen.

28 ALLMÄN PENSION Lönen spelar roll Medel-Terese höjer lönen med kronor när efter 40-årsdagen. Pensionen stiger med kr/mån – livet ut! Väljer att jobba 75 procent istället. Pensionen minskar med kr/mån. Lönen spelar roll för pensionen. Att jobba deltid länge ger längre pension. Andra viktiga parametrar Arbetslivets längd. Både inträdes- och utträdesålder spelar roll. Andra pensionen förutom den allmänna pensionen, t ex tjänstepension Värdeutveckling på den del av pensionen som finns på kapitalmarknaden, t ex premiepension och tjänstepension. Eget sparande.

29 Pension för dig som är ung idag
ALLMÄN PENSION Pension för dig som är ung idag För den som är ung idag kommer, om reglerna ser ut som nu, tjänstepensionen att vara en än viktigare del av pensionen än för dem som närmar sig pensionsåldern nu. För den som har höga inkomster kan tjänstepensionen utgöra halva pensionen eller mer. Men glöm inte att detta är prognoser. Den som är 28 år har långt kvar till pension och mycket kan hända på vägen. Att känna till ungefär hur pensionen fungerar i sina delar och att därmed kanske också lättare uppmärksamma förändringar kan vara en bra väg att få en bra pension.


Ladda ner ppt "Tjäna in till allmän pension"

Liknande presentationer


Google-annonser