Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Familjeekonomi Samhällskunskap åk 4.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Familjeekonomi Samhällskunskap åk 4."— Presentationens avskrift:

1 Familjeekonomi Samhällskunskap åk 4

2 De första pengarna Innan pengar fanns bytte man varor med varandra.
De första pengarna användes i Mesopotamien (Irak) för 4500 år sedan I Kina för ca 1000år sedan kunde mynten väga flera kilo. Köpmän tog hand om dem för att man skulle slippa bära runt på dem. De skrev upp hur många mynt man hade. Idag handlar vi mest med kontokort och de flesta betalar sina räkningar via internet.

3 Familjens pengar Familjens pengar ska räcka till mycket. De mesta pengarna man tjänar går till sådant som måste betalas. Hyra eller lån för hus och lägenhet Dagis/fritids Kläder TV/Tidningar/internet/telefon Lån t.ex. studielån Bil, bensin, försäkringar El och vatten Mat M.m.

4 Vad kostar mest Ungefär såhär fördelas utgifterna för en familj med två barn En del tycker att det är lättare att få pengarna att räcka till om man gör en budget. Då tar man reda på vad saker brukar kosta en månad och ser hur mycket man får över.

5 Vad händer om pengarna tar slut?
Om en familj får stora ekonomiska problem så att pengarna inte räcker till det nödvändigaste som mat och hyra så kan man få socialbidrag. Det är kommunen som bestämmer om någon ska få socialbidrag.

6 Spara och låna De flesta familjer behöver spara lite pengar varje månad för att kunna köpa nytt om saker går sönder eller åka på semester. Om man ska köpa något dyrt som ett hus eller en bil kan man långa pengar på banken. Pengarna ska sedan betalas tillbaka. När man lånar pengar får man sedan betala ränta. Räntan skrivs i %. Om räntan är 10% och du lånar 100kr så ska du betala tillbaka 110kr

7 Bidrag Barnbidrag betalas av staten en gång i månaden till alla som har barn. Föräldrarna bestämmer hur pengarna ska användas. Studiebidrag kan man få när man går på universitetet. Bostadsbidrag kan man få om man inte har så hög lön och har en hög hyra.

8 Försäkringar Om det börjar brinna, något blir stulet eller en olycka händer så är det viktigt att ha försäkringar. Försäkringar betalar man varje månad till ett försäkringsbolag. Om något händer får man pengar från försäkringsbolaget.

9 Dina pengar Föräldrar är inte skyldiga att ge veckopeng eller månadspeng. Många får det eller en peng då och då. Alla får inte lika mycket, barnens värld är inte rättvis och det är inte de vuxnas heller. Alla har inte råd att ge sina barn så mycket veckopeng. Fakta om veckopeng: 7 av 10 får veckopeng eller månadspeng Ungefär hälften behöver hjälpa till hemma på något sätt för att få pengar 9/10 barn tycker att deras pengar räcker De flesta barn använder pengarna till att köpa godis, tidningar eller leksaker. Ungefär hälften sparar en del av sin veckopeng.


Ladda ner ppt "Familjeekonomi Samhällskunskap åk 4."

Liknande presentationer


Google-annonser