Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Svenska språkets historia

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Svenska språkets historia"— Presentationens avskrift:

1 Svenska språkets historia
Vad vet du om det svenska språket? Av: Alice, Felicia och Kevin i 8c

2 URNORDISKA Gemensamt språk för vi som levde i Sverige, Norge, Danmark och Island fram till talet Är det äldsta nordiska språket. Bokstäverna var kantiga och man ristade in runor med hjälp av vassa föremål och i en slingrad form

3                  RUNSVENSKAN Detta är Sveriges första egna språk. Då skrev man med runor, denna språk period varade mellan år   

4 Fornsvenska Vilka lånord kom från tyskan under medeltiden?
Vilka namn var vanligast under medeltiden?

5 Vilka namn kom under nysvenskan?
Det finns två tids perioder inom ny svenskan. Den äldre och den yngre. Tidsperioden som kallades för den äldre varade mellan år , då uppfanns saker som reformationen och boktryckarkonsten. Tidsperioden som kallades för den yngre varade mellan år , Under denna tidsperioden började det svenska språket att utvecklas mycket... Vilka namn kom under nysvenskan?

6 nusvenska Vem hade mest betydelse för det svenska språket? Varför hade han så stor betydelse för det svenska språket? Vad tror ni att Hvad Ondt och Rödt?

7 DAGEN OCH FRAMTIDENS SVENSKA
Har du någon gång tänkt på var alla ord kommer ifrån? De flesta ord kommer ifrån det engelska språket. Mail - Mejl Tape - Tejp E-post, sms och andra chatter som man använder sig av. Smilisar och förkortningar. 


Ladda ner ppt "Svenska språkets historia"

Liknande presentationer


Google-annonser