Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Examensarbete 15 hp Kandidatprogrammet i teckenspråk och tolkning, 180 hp Stockholms universitet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Examensarbete 15 hp Kandidatprogrammet i teckenspråk och tolkning, 180 hp Stockholms universitet."— Presentationens avskrift:

1 Examensarbete 15 hp Kandidatprogrammet i teckenspråk och tolkning, 180 hp Stockholms universitet

2 En tolk ska översätta, det är inte som att vara en lärare
Hur upplever skolledare, tolkar, lärare och elever tolkningen i specialskolan? Anna Trolin Handledare: Ingela Holmström

3 Syfte och frågeställningar
Vilka erfarenheter har skolledare, tolkar, lärare och elever av tolkning i specialskolan? Vilken syn har deltagarna på tolken och tolkningen?

4 Metod Deltagarbeskrivning Intervju-språk Längd 1
Skolledare: biträdande enhetschef Sv 30 min 2 Tolk 1: Anställd av SPSM, tolk + tolksamordnare på skola A 60 min 3 Tolk 2: Anställd av tolkbolag, tolkar moderna språk på skola A 45 min 4 Lärare: Undervisar sv, tsp + eng Tolkar vid behov 20 min 5 Fokusgrupp 1: mellanstadiet Tsp 25 min 6 Fokusgrupp 2: högstadiet

5 Resultat Kvalitativ innehållsanalys där liknande svar samlas i temagrupper. 1. Information om tolkning 2. Tolken som samordnare 3. Tolkens roll

6 Resultat: 1. Information om tolkning
Skolledaren och läraren anser att eleverna får mycket information om tolkning. Eleverna har inte uppfattat att de har fått information. Tolkarna anser att mer information behövs för: en förståelse för tolkprocessen varför det ibland blir fel hur tolk och tolkanvändare kan samarbeta för en bättre tolkning

7 Resultat: 2. Tolken som samordnare
Tolken som samordnare utgår från Wadensjös (1998) syn på samordning som en reglering av det tolkade samtalet som tolken måste sköta. Tolkarna behöver samordna mycket, särskilt vid studiebesök/gästföreläsningar. Alla ska se tolken och hinna komma till tals, stoppa för klargörande. Eleverna förväntar sig att tolkarna ska samordna. Eleverna tycker att det är pinsamt att bli stoppade, men förstår varför det sker.

8 3. Tolkens roll Tolkens roll är tydlig för både elever och tolkar, när det är en tolk som tolkar. Tolkens roll är inte tydlig när det är en lärare som tolkar.

9 Slutsats Tolkning inom specialskolan är något som sker ofta och upplevs fungera till största delen väl när det är tolkar som utför uppdragen. Tolkningen skulle fungera ännu bättre med mer information till eleverna. Begränsat underlag = inte möjligt att dra några generella slutsatser Intressant att intervjua fler deltagare och att genomföra observationer av tolkuppdrag inom specialskolan för vidare forskning.


Ladda ner ppt "Examensarbete 15 hp Kandidatprogrammet i teckenspråk och tolkning, 180 hp Stockholms universitet."

Liknande presentationer


Google-annonser