Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Arkitektbemanning i Sveriges kommuner

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Arkitektbemanning i Sveriges kommuner"— Presentationens avskrift:

1 Arkitektbemanning i Sveriges kommuner
Bemanningsstruktur inom bygglov samt detalj- och översiktsplanering

2 Bakgrund och data Bakgrund
Evidensgruppen har fått i uppdrag av Sveriges Arkitekter att undersöka hur bemanningsstrukturen ser ut i landets kommuner vad avser ”arkitektkompetens” inom kommunernas bygglovsavdelningar och avdelningar för fysisk detalj- och översiktsplanering. Undersökningen har genomförts av undersökningsföretaget Evimetrix AB som är en del av Evidensgruppen. Data Undersökningen har genomförts med elektroniska enkäter samt kompletterande telefonintervjuer. Enkäterna har skickats till landets 290 kommuner. Under datainsamlingen har ett ordinarie utskick genomförts till kommunens allmänna adresser (t.ex. följt av tre påminnelser. Den sista påminnelsen har utformats som en begäran om utlämnande av offentliga uppgifter (vilket i sig inte medförde någon större ökning av antalet svar!). 169 kommuner besvarade undersökningen i första ledet, vilket gav en svarsfrekvens om nära 60 procent. Detta är enligt Evimetrix en bra svarsfrekvens då enkäten skickats till allmänna e-postadresser och inte till någon specifik mottagare. En särskild insamling av specifika e-postadresser till stadsbyggnadschef eller liknande gjordes. Därefter skickades enkäten ut elektroniskt en andra omgång för att få in svar från resterande kommuner. Av dessa besvarade 67 kommuner undersökningen. 41 kommuner tillfrågades sedan per telefon. I fem fall gick det dock inte att få tag på någon som kunde svara på frågorna om bemanning, men frågan om kommunen har en Stadsarkitekt har besvarats av samtliga kommuner.

3 Bakgrund och data Data forts.
Det framgick vid insamlingen av e-postadresser att vissa kommuner är samordnade. Dessa kommuner har således tillfrågats via telefon för att höra om det går att utröna antalet arkitekter i de olika kommunerna. Ingen av de samordnade kommunerna kunde urskilja bemanningen i respektive kommun. Resultatet är därför samma för de kommuner som är samorganiserade.

4 Data Svarsfrekvens Av landets tio största kommuner har nio kommuner lämnat kompletta svar: I landet finns ytterligare 5 kommuner som har mer än invånare. Dessa är (i fallande storleksordning) – Umeå (nej), Lund (ja), Borås (ja), Huddinge (ja) och Eskilstuna (ja). Av landets tio största kommuner har således 90 procent svarat och bland de 15 största har nära 87 procent svarat. Kommun Svar inkommit Stockholm Ja Västerås Göteborg Örebro Malmö Helsingborg Uppsala Norrköping Linköping Nej Jönköping

5 Kommentarer rörande kommuner som inte besvarat enkäten
Några kommuner har inte besvarat enkäten. Det gick heller inte att få tag på någon som kunde ge svar på dessa frågor. Dock har alla kommuner besvarat frågan ”Har kommunen någon som kallas stadsarkitekt?”. Nedan visas de kommuner som endast har besvarat frågeställningen om Stadsarkitekt.

6 Redovisning av resultat

7 Bemanningsstrukturen inom er bygglovsverksamhet
Totalt antal anställda (inkl. konsulter) som arbetar primärt med bygglov (dvs. på kommunens bygglovsavdelning / motsvarande) Hur många av dessa personer har varit anställda mer än ett år (dvs. anställdes före den 1 nov 2015)? Hur många av de anställda som arbetar med bygglov har en arkitektutbildning? Medeltal Min Max Män 3,13 33 Kvinnor 3,18 44 Två kommuner har angivit 0 anställda inom bygglovsverksamheten. Totalt 6,42 77 Stockholms stad Medeltal Max Totalt 4,47 51 Stockholms stad Medeltal Max Totalt 1,04 17 Göteborgs stad

8 Bemanningsstrukturen inom verksamheten för detalj- och översiktsplanering
Totalt antal som arbetar primärt med fysisk detalj- och översiktsplanering (dvs. på kommunens planavdelning/ motsvarande samt stadsledning) Hur många av dessa personer har varit anställda mer än ett år (dvs. anställdes före den 1 nov 2015)? Hur många av de anställda som arbetar med detalj- och översiktsplanering har en arkitektutbildning? Medeltal Min Max Män 2,38 44 Kvinnor 3,78 85 15 kommuner har angivit 0 anställda inom detalj- och översiktsplanering. Fyra av dessa uppger att tjänsten upphandlas externt. Totalt 6,11 129 Stockholms stad Medeltal Max Totalt 4,66 102 Stockholms stad Medeltal Max Totalt 3,80 104 Stockholms stad

9 Bemanningsstruktur Hur många av era anställda arbetar med både bygglovshantering och detalj- översiktsplanering? Hur många arbetar totalt på kommunens bygglovsavdelning samt med detalj- och översiktsplanering? (beräkning utifrån tidigare tal, justerat för övertäckning – dvs. personer som arbetar med båda verksamheterna) Inom bygglovshanteringen har cirka 16 procent arkitektutbildning Inom detalj- och översiktsplanering har drygt 60 procent arkitektutbildning Sammantaget har knappt var tredje anställd inom bygglovs- samt detalj- och översiktsplaneringsavdelningarna arkitektutbildning. Medeltal Max Totalt 1,69 41 Täby kommun (gemensam avdelning bygglov och plan) …varav arkitekter 0,96 18 Jönköpings kommun Medeltal Max Totalt 12,53 206 Stockholms stad …varav arkitekter 3,88 118 Stockholms stad

10 Tillgång till arkitekter
I 39 kommuner har man uppgivit att man inte har någon arkitektutbildad personal varken på bygglovsavdelning eller inom verksamheten för fysisk detalj- och översiktsplanering. I 1 av (de 39) kommunerna uppges att man har en fast anställd stadsarkitekt I 21 av kommunerna uppges att man har en stadsarkitekt på konsultbasis I 17 av kommunerna uppges att man inte har någon stadsarkitekt Uppgift om tillgång till arkitektutbildad personal inom bygglov resp. detalj- och översiktsplanering saknas i åtta kommuner. I fem av dessa uppger man att det finns en fast anställd stadsarkitekt. I resterande 243 kommuner som svarat finns minst en anställd arkitekt inom bygglovsavdelning och/eller avdelning för fysisk detalj- och översiktsplanering.

11

12 Skillnader med tidigare rapport
Det föreligger en viss skillnad efter att alla kommuner har besvarat undersökningen. Medeltalet för bemanning har sjunkit inom både Bygglov och Detalj- och översiktsplanering. Detta beror på att många av de stora kommunerna redan hade svarat i den första omgången. Denna gång har istället fler mindre kommuner svarat och således har medeltalet för antal anställda sjunkit. Skillnader kan också ses vad gäller antalet arkitektutbildade som arbetar med bygglov samt detalj- och översiktsplanering. Medeltalet har även här sjunkit, vilket går hand i hand med att bemanningen i övrigt har sjunkit. Det skiljer dock inget, procentuellt sett, i hur många som har en arkitektutbildning. Det är ungefär lika stor andel nu som i den tidigare rapporten som innehar en arkitektutbildning. Procentuellt sett har färre kommuner en stadsarkitekt nu när fler mindre kommuner har svarat, men andelen som har en stadsarkitekt anställd på heltid har ökat något. Andelen kvinnliga stadsarkitekter som är konsulter har minskat men vid fast anställning förändras inte andelen nämnvärt.

13 Utbildningsbakgrund och titlar

14 Utbildningsbakgrund bland anställda bygglovsavdelning respektive avdelning för detalj- och översiktsplanering Vilken utbildning har de som arbetar med bygglov (ange alla relevanta utbildningar bland er personal) Vilken utbildning har de som arbetar med fysisk detalj- och översiktsplanering (ange alla relevanta utbildningar bland er personal) * Ungefär 50 procent av dem som angivit ”Annat” har angivit att man har personal med särskild utbildning (KY/YH) som ”Bygglovshandläggare” * Mer blandad bild inom fysisk planering. Man anger utbildningar som t.ex. fysisk planerare, lantmätare, kartritare, trafikplanerare, geolog, miljövetare, ekolog m.m.

15 Titlar Vilka titlar används för anställda som arbetar med bygglov och/eller fysisk detalj- och översiktsplanering? Andra titlar som används är t.ex. Miljö- och byggchef, Planchef, Fysisk planerare, Kommunarkitekt, Lantmäteriingenjör, Samhällsbyggnadschef, Översiktsplanarkitekt, Plan- och bygglovschef, Byggnadsingenjör, Byggnadsantikvarie, Samhällsplanerare, Planeringsarkitekt, Planarkitekt, Trafikplanerare, Utvecklingschef, Landskapsarkitekt m.m.

16 Stadsarkitekt

17

18 På vilket sätt är stadsarkitekten anställd?

19 Kön

20 Har stadsarkitekten personalansvar?


Ladda ner ppt "Arkitektbemanning i Sveriges kommuner"

Liknande presentationer


Google-annonser